Europas kræfthandlingsplan er et politisk engagement i at vende udviklingen i bekæmpelse af kræft og endnu et skridt hen imod en stærk europæisk sundhedsunion og et mere sikkert, bedre forberedt og mere modstandsdygtigt EU.
I 2020 blev 2,7 millioner mennesker i EU diagnosticeret med kræft, og 1,3 millioner mennesker mistede livet til kræft, herunder mere end 2.000 unge. Medmindre vi gør en stor indsats nu, forventes antallet af kræfttilfælde at stige med 24 % indtil 2035, hvilket ville gøre det til den hyppigste dødsårsag i EU.
Europas kræfthandlingsplan får en finansieringsramme på 4 mia. euro, heraf 1,25 mia. fra det kommende EU4Health-program.

20. september 2022: Kommissionen fremlægger en ny tilgang til screening for at understøtte medlemslandene i at øge udbredelsen af kræftscreening. Henstillingen har fokus på tidlig påvisning af kræft, og formålet med den er at øge antallet af screeninger, så flere målgrupper og flere kræftformer bliver omfattet.

Sammen kan vi i EU arbejde hen imod:
- En tobaksfri generation, hvilket betyder, at mindre end 5 % af befolkningen bruger tobak inden 2040
- Reduktion af skadeligt alkoholforbrug i overensstemmelse med FN's mål for bæredygtig udvikling (relativ reduktion af skadeligt alkoholforbrug på mindst 10 % inden 2025) og mindske unges eksponering for alkoholreklamer
- Reduktion af miljøforureningen ved at tilpasse EU's luftkvalitetsnormer til Verdenssundhedsorganisationens retningslinjer og mindske eksponeringen for kræftfremkaldende stoffer og stråling
- Forbedring af vores sundhedskompetencer og -viden for at fremme en sundere livsstil.
Bedre og tidligere påvisning af kræft
Tidlig påvisning gennem screening kan hjælpe med at redde liv, men der er stadig ulige adgang til screeninger blandt EU's medlemslande.
Antallet af udsatte personer, der screenes, varierer fra land til land, afhængigt af kræfttype:
Med den nye tilgang til kræftpåvisning, der blev foreslået i september 2022, vil Kommissionen hjælpe EU-landene med at sikre, at 90 % af den del af EU's befolkning, der opfylder betingelserne for screening for brystkræft, livmoderhalskræft og tyk- og endetarmskræft, tilbydes disse screeninger senest i 2025. Forslaget udvider også den befolkningsbaserede organiserede kræftscreening til at omfatte lungekræft, prostatakræft og, under visse omstændigheder, mavekræft.

Alle bør have samme ret til pleje, diagnose og behandling af høj kvalitet, samme adgang til lægemidler og samme udsigter til overlevelse, uanset hvor de bor.
Men overlevelsesraten efter behandling for brystkræft varierer med 20 % blandt landene, og den femårige overlevelsesrate for tyktarmskræft varierer fra 49 % til 68 %.
I EU's kræfthandlingsplan indgår en EU-platform der skal forbedre adgangen til kræftmedicin samt støtte til kræftpersonalet gennem et tværfagligt uddannelsesprogram.
Forbedring af livskvaliteten for kræftpatienter og overlevende
Takket være fremskridt inden for tidlig påvisning, effektive behandlingsmetoder og understøttende pleje, anslås det, at der er mere end 12 millioner overlevende kræftpatienter i Europa, heraf omkring 300.000 børn.
Takket være fremskridt inden for tidlig påvisning, effektiv behandling og understøttende pleje anslås det, at der er
Selv om dette giver grund til optimisme, så er der også behov for god opfølgende pleje, adgang til social beskyttelse og lige adgang til finansielle tjenesteydelser, herunder forsikring.
De vigtigste initiativer
- Videncentret om kræft
- Kræftdiagnostik og -behandling for alle
- Initiativet "European Cancer Imaging"
- Det europæiske initiativ til at forstå kræft
- Udryddelse af kræft forårsaget af human papillomavirus (HPV)
- Et bedre liv for kræftpatienter
- EU-ordningen for kræftscreening
- Kræft-ulighedsregistret
- EU-netværket af nationale kræftcentre
- Initiativ vedrørende hjælp til børn med kræft
Dokumenter
- Downloadбългарски(456.2 KB - HTML)
- Downloadespañol(362.09 KB - HTML)
- Downloadčeština(352.29 KB - HTML)
- DownloadDeutsch(364.62 KB - HTML)
- Downloadeesti(343.55 KB - HTML)
- Downloadελληνικά(463.84 KB - HTML)
- DownloadEnglish(339.46 KB - HTML)
- Downloadfrançais(372.65 KB - HTML)
- Downloadhrvatski(344.11 KB - HTML)
- Downloaditaliano(359.9 KB - HTML)
- Downloadlatviešu(352.56 KB - HTML)
- Downloadlietuvių(355.52 KB - HTML)
- Downloadmagyar(370.12 KB - HTML)
- DownloadMalti(363.33 KB - HTML)
- DownloadNederlands(358.24 KB - HTML)
- Downloadpolski(366.44 KB - HTML)
- Downloadportuguês(358.78 KB - HTML)
- Downloadromână(370.3 KB - HTML)
- Downloadslovenčina(361.02 KB - HTML)
- Downloadslovenščina(347.3 KB - HTML)
- Downloadsuomi(352.2 KB - HTML)
- Downloadsvenska(346.13 KB - HTML)