Het voortouw nemen bij de revolutie op het gebied van schone technologie
Het Green Deal-plan voor de industrie verbetert het concurrentievermogen van de klimaatneutrale industrie van de EU en versnelt de transitie naar klimaatneutraliteit. Het doet dit door een omgeving te scheppen die gunstiger is voor het opschalen van de capaciteit van de EU om de klimaatneutrale technologieën en producten te fabriceren die nodig zijn om de ambitieuze klimaatdoelstellingen van Europa te halen.
We hebben nu een unieke kans om door snel, ambitieus en doelgericht op te treden de industriële voortrekkersrol van de EU in de snel groeiende sector van klimaatneutrale technologie veilig te stellen. Europa is vastbesloten het voortouw te nemen bij de revolutie op het gebied van schone technologie. Voor onze bedrijven en mensen betekent dit dat vaardigheden worden omgezet in hoogwaardige banen en dat innovatie wordt omgezet in massaproductie, dankzij een eenvoudiger en sneller kader daarvoor. Een betere toegang tot financiering zal onze belangrijkste industrieën voor schone technologie in staat stellen snel op te schalen.
De weg naar klimaatneutraliteit
De vier pijlers van het plan
Om de plaats van Europa als thuisbasis van industriële innovatie en schone technologie veilig te stellen, omvat het industrieel plan voor de Green Deal vier belangrijke pijlers:
Een voorspelbaar en vereenvoudigd regelgevingskader
Deze pijler van het plan heeft betrekking op het regelgevingsklimaat. Dit betekent dat er een eenvoudiger, sneller en voorspelbaarder kader moet komen, dat de benodigde hoeveelheden grondstoffen veiligstelt en ervoor zorgt dat de gebruikers kunnen profiteren van de lage kosten van hernieuwbare energie. Er zijn drie initiatieven om deze werkzaamheden te ondersteunen.
Initiatives

Doelstellingen voor industriële nettonulcapaciteit vaststellen en een regelgevingskader bieden dat geschikt is voor een snelle uitrol ervan

Zorgen voor voldoende toegang tot grondstoffen, zoals zeldzame aardmetalen, die van vitaal belang zijn voor sleuteltechnologieën voor de productie

Consumenten helpen profiteren van de lagere kosten van hernieuwbare energie
Snellere toegang tot financiering
De tweede pijler van het plan is het versnellen van investeringen in en de financiering van de productie van schone technologie in Europa.
Binnen het mededingingsbeleid streeft de Commissie ernaar een gelijk speelveld binnen de interne markt te waarborgen en het tegelijkertijd voor de lidstaten gemakkelijker te maken de nodige steun te verlenen om de groene transitie te versnellen. Met dat doel voor ogen en om de steunverlening te versnellen en te vereenvoudigen, heeft de Commissie:
- de lidstaten geraadpleegd en het tijdelijk kader voor staatssteun voor crises en transitie gewijzigd
- de algemene groepsvrijstellingsverordening herzien in het licht van de Green Deal
De Commissie zal ook het gebruik van bestaande EU-fondsen voor de financiering van innovatieve schone technologie, en voor de productie en uitrol hiervan vergemakkelijken, met bijzondere aandacht voor REPowerEU, InvestEU en het innovatiefonds. De Commissie zal zich ook buigen over de oprichting van een Europees Fonds voor Soevereiniteit, als structureel antwoord op de investeringsbehoeften op middellange termijn.

Verbetering van de nodige vaardigheden
Door de enorme groei van nieuwe technologieën zullen we ook veel meer vaardigheden en geschoolde werknemers in deze sector nodig hebben. Om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om de groene transitie tot stand te brengen, zal de Commissie:
- voorstellen om opleidingsinstituten voor klimaatneutraliteit (Net-Zero Industry Academies) op te richten die zullen helpen bij de uitrol van bij- en omscholingsprogramma’s in strategische sectoren
- nagaan hoe een “vaardigheden eerst”-benadering, waarbij feitelijke vaardigheden worden erkend, kan worden gecombineerd met bestaande benaderingen op basis van kwalificaties
- nagaan hoe de toegang van onderdanen van landen buiten de EU tot de arbeidsmarkt van de EU in prioritaire sectoren kan worden vereenvoudigd
- maatregelen onderzoeken om publieke en private financiering voor de ontwikkeling van vaardigheden te bevorderen en op elkaar af te stemmen

Bevordering van open en eerlijke handel
De vierde pijler heeft betrekking op wereldwijde samenwerking en het inzetten van de handel voor de groene transitie, op basis van de beginselen van eerlijke concurrentie en open handel, voortbouwend op de verbintenissen met de partners van de EU en de werkzaamheden van de Wereldhandelsorganisatie.
Daartoe zal de Commissie het EU-netwerk van vrijhandelsovereenkomsten en andere vormen van samenwerking met partners blijven ontwikkelen om de groene transitie te ondersteunen. Zij zal ook de interne markt blijven verdedigen tegen oneerlijke handelspraktijken.

Achtergrond
Een “clean-tech race” is in volle gang. De grootste economieën ter wereld, van de Verenigde Staten tot India, van China tot Japan, zijn allemaal begonnen massaal te investeren in groene innovatie. Hoewel dit alleen goed nieuws voor onze planeet kan zijn, zet het natuurlijk veel druk op de schone transitie van de EU zelf.
Om de schone transitie van de EU tot stand te brengen, hebben we zowel op wereldschaal als in Europa een gelijk speelveld nodig. Dit betekent dat we onze eigen industrie beter moeten koesteren, van waterstof tot chemische stoffen, van biotechnologie tot nanotech. En om dit doel te bereiken, is het industrieel plan van de Green Deal voor Europa gelanceerd.