Direct la conținutul principal
alt=""
Planul industrial al Pactului verde european

Plasarea industriei europene cu zero emisii nete în poziție de lider

În avangarda revoluției tehnologice curate

Planul industrial al Pactului verde sporește competitivitatea industriei europene cu zero emisii nete și accelerează tranziția către neutralitatea climatică. El face acest lucru creând un mediu mai favorabil pentru extinderea capacității UE de producere a tehnologiilor și produselor cu zero emisii nete, necesare pentru a îndeplini obiectivele ambițioase ale Europei în materie de climă.

Ne aflăm în fața unei ocazii unice pentru generația noastră, aceea de a fi deschizători de drumuri și de a acționa rapid, cu ambiție și hotărâre, pentru a-i asigura Uniunii Europene poziția de lider industrial în sectorul deosebit de dinamic al tehnologiilor cu zero emisii nete. Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate. Pentru întreprinderile și cetățenii noștri, aceasta înseamnă să convertim competențele în locuri de muncă de calitate și inovarea în producție de masă, prin intermediul unui cadru mai simplu și mai rapid. Facilitarea accesului la finanțare va permite industriilor esențiale ale tehnologiilor curate să se extindă rapid.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Drumul către zero emisii nete

Peste 100 de miliarde EUR,
valoarea ecosistemului de start-up-uri din UE cu zero emisii nete în 2021, dublă față de 2020
Peste 400 GW,
capacitatea de producție de energie eoliană și solară din surse regenerabile în UE în 2022, o creștere de peste 25 % în raport cu 2020
4,5 milioane
de locuri de muncă verzi în economia europeană în 2019, în creștere de la 3,2 milioane în 2000

Cei patru piloni ai Planului

Pentru ca Europa să devină casa inovării industriale și a tehnologiei curate, Planul industrial al Pactului verde va acoperi patru piloni principali:

Un mediu de reglementare previzibil și simplificat

Acest pilon al Planului se referă la mediul de reglementare. Presupune crearea unui cadru mai simplu, mai rapid și mai previzibil, asigurarea cantităților necesare de materii prime și garantarea faptului că utilizatorii pot beneficia de costurile scăzute ale energiei din surse regenerabile. Există trei inițiative care sprijină aceste activități.

Initiatives

Acces mai rapid la finanțare

Al doilea pilon al Planului va accelera investițiile și finanțarea producției de tehnologii curate în Europa.

Consolidarea competențelor necesare

Având în vedere creșterea uriașă a noilor tehnologii, vom avea nevoie și de o creștere similară a competențelor și de mai mulți lucrători calificați în acest sector. Pentru a dezvolta competențele necesare pentru realizarea tranziției verzi, Comisia:

Facilitarea comerțului deschis și echitabil

Context

O cursă a tehnologiilor curate este în plină desfășurare. Cele mai mari economii din lume – din Statele Unite ale Americii până în India, din China până în Japonia – au început să investească masiv în inovarea ecologică. Deși aceasta nu poate fi decât o veste bună pentru planeta noastră, este, desigur, și o presiune considerabilă asupra UE în ceea ce privește propria sa tranziție curată.

Pentru a realiza tranziția curată a UE, avem nevoie de condiții de concurență echitabile atât la nivel mondial, cât și la nivel european. Aceasta înseamnă să ne sprijinim mai bine propria industrie – de la hidrogen la substanțe chimice, de la biotehnologie la nanotehnologie. Iar Planul industrial al Pactului verde pentru Europa a fost lansat pentru a atinge acest obiectiv.

*pictogramele de pe această pagină au fost realizate de stock.adobe.com 

Documente

  • 1 FEBRUARIE 2023
Communication: A Green Deal Industrial Plan for the Net-Zero Age
  • 1 FEBRUARIE 2023
Factsheet - The Green Deal Industrial Plan
  • 1 FEBRUARIE 2023
Statement by President von der Leyen on the Green Deal Industrial Plan
  • 1 FEBRUARIE 2023
Questions and answers about the Green Deal Industrial Plan