Gå direkt till innehållet

Rapporten om rättsstatsprincipen 2022

I rapporten om rättsstatsprincipen 2022 redogörs för viktiga tendenser i fråga om rättsstatsprincipen i alla medlemsländer.

Meddelande och landskapitel

I 2022 års rättsstatsrapport och dess 27 landskapitel går kommissionen igenom både positiva och negativa utvecklingstendenser i medlemsländerna på fyra områden som är viktiga för rättsstatsprincipen: rättssystemet, regelverket för korruptionsbekämpning, mediernas mångfald och andra institutionella kontroller och motvikter. Vid genomgången av områdena har kommissionen fortsatt att fördjupa sina bedömningar och följa upp de utmaningar och tendenser som man kartlade i de två föregående rapporterna.

För första gången omfattar rapporten också några nya frågor som har visat sig vara betydelsefulla om man vill slå vakt om rättsstatsprincipen, till exempel public service-medier och en överblick över genomförandet av Europadomstolens domar. De här frågorna tillgodoser också önskemål från Europaparlamentet och berörda parter.

I landskapitlen, som bygger på kommissionens kvalitativa bedömningar, analyseras nya tendenser sedan den första rapporten och uppföljningen av de utmaningar och utvecklingstendenser som identifierades i 2021 års rapport.

Rapporten är en del av EU:s bredare arbete med att främja och försvara sina värden. Arbetet omfattar dessutom handlingsplanen för demokrati i Europa, den förnyade strategin för att stärka tillämpningen av stadgan om de grundläggande rättigheterna i EU och riktade strategier för en jämlikhetsunion. En annan relaterad aspekt är övervakningen av tillämpningen av EU-lagstiftningen och skyddet av de grundläggande rättigheterna enligt stadgan, som bland annat sker genom överträdelseförfaranden.

Från i år innehåller rapporten också specifika rekommendationer till alla medlemsländer. I linje med rapportens förebyggande karaktär är målet med rekommendationerna att bistå medlemsländerna när de ska gå vidare med sina reformer, uppmuntra en positiv utveckling och fastställa var förbättringar eller uppföljning av aktuella förändringar och reformer kan behövas, utifrån en kontinuerlig dialog med länderna.

Rapporten har tagits i en fortlöpande dialog med medlemsländerna men kommissionen tar det fullständiga politiska ansvaret för bedömningen och de rekommendationer som utfärdas. I nästa omgång kommer kommissionen att följa upp utvecklingen och utvärdera hur rekommendationerna har genomförts.

2022 Rule of law report - Communication and country chapters

Metod

Utvärderingarna i de 27 landskapitlen har gjorts i linje med den metod som uppdaterades 2022 efter diskussioner med medlemsländerna, bland annat med målet att spegla det nya inslaget med rekommendationer i rapporten. Avsikten med landskapitlen är inte att ge en uttömmande beskrivning av alla rättsstatsrelaterade frågor i varje land, utan att redogöra för de viktigaste förändringarna. Bedömningen baseras på kraven i EU-lagstiftningen, bland annat de som följer av domstolens rättspraxis. Europarådets rekommendationer och yttranden är också en användbar referensram för relevanta standarder och bästa praxis.

Rapporten om rättsstatsprincipen är resultatet av ett nära samarbete med medlemsländerna och bygger på flera olika källor. Alla medlemsländer har kunnat lämna skriftliga bidrag och blev inbjudna till de landsbesök som gjordes mellan februari och april. För landsbesöken anordnade kommissionen över 500 digitala möten med nationella myndigheter och oberoende organ och aktörer, bland annat civilsamhällets organisationer. Dessutom hölls ett samråd med berörda parter som gav värdefulla bidrag, både övergripande och landsspecifika. Europarådet bidrog också med en översikt över sina senaste yttranden och rapporter om EU-länderna. Innan rapporten antogs hade medlemsländerna möjlighet att uppdatera sina uppgifter till landskapitlen.

År 2020 bildades ett nätverk av nationella kontaktpunkter för rättsstatsprincipen för att hjälpa till att inrätta mekanismen och det har fortsatt att fungera som en regelbunden kommunikationskanal med medlemsländerna för arbetet med rapporten och för utbytet av bästa praxis.

2022 Rule of law report - methodology

Medlemsländernas bidrag

Inför arbetet med rapporten uppmanades alla medlemsländer att lämna information om viktiga händelser, främst sedan rapporten om rättsstatsprincipen 2021 antogs, baserat på en uppdaterad enkät som diskuterats med länderna. Informationen var strukturerad kring de fyra delarna i rapporten – rättssystemet, regelverket för korruptionsbekämpning, mediernas mångfald och andra institutionella kontroller och motvikter – och lämnades enligt en överenskommen mall. Medlemsländernas skriftliga bidrag kompletterades under landsbesöken och med information från berörda parter.

2022 Rule of Law report - input from Member States

Riktat samråd med berörda parter

Som ett led i arbetet med rapporten om rättsstatsprincipen 2022 uppmanade kommissionen berörda parter att lämna in skriftliga bidrag i ett riktat samråd som pågick mellan den 1 december 2021 och den 24 januari 2022. Samrådet gav över 220 övergripande och landsspecifika bidrag från olika EU-organ, europeiska nätverk, nationella och europeiska civilsamhällesorganisationer och yrkesorganisationer samt internationella och europeiska aktörer. Bidragen från samrådet har tjänat som faktaunderlag till kommissionens bedömning av utvecklingen i medlemsländerna.

2022 Rule of law report - targeted stakeholder consultation

Documents

13 JULI 2022
2022 Rule of law report - methodology

13 JULI 2022
EU’s rule of law toolbox - factsheet

13 JULI 2022
The European rule of law mechanism - factsheet