Gå til hovedindholdet

Moms

EU's egne momsindtægter opkræves i 2021-2027 som en procentsats af landenes momsgrundlag beregnet i overensstemmelse med EU-reglerne.

Moms var den første afgift, der generelt blev harmoniseret på EU-niveau, og dengang i 1970 var det en logisk følge at indføre en ny egen momsindtægt som indtægtskilde til EU-budgettet på lige fod med importtold og landbrugsafgifter.

Indtil for nylig har EU-landene anvendt en harmoniseret momssats som indkrævningssats ved beregning af det momsbaserede bidrag til EU-budgettet. Ved beregning af momsindtægtsgrundlaget for et givet kalenderår skulle det enkelte EU-land dividere det samlede nettomomsbeløb indkrævet i EU-landet det pågældende år med den sats, som landet i det samme år havde anvendt ved momsopkrævning. Hvis et EU-land havde anvendt mere end én momssats, blev den harmoniserede momssats beregnet ved at dividere det samlede, indkrævede nettomomsbeløb med en vægtet gennemsnitssats for landets moms. Denne metode til beregning af det harmoniserede momsgrundlag blev fastsat i Rådets forordning 1553/89 om den endelige ordning for ensartet opkrævning af egne indtægter hidrørende fra merværdiafgiften.

Harmoniseringen af momsgrundlaget krævede omfattende korrigeringer og kompensationer samt beregning af en vægtet gennemsnitssats.

Momsbaserede egne indtægter i dag

Under det langsigtede budget 2021-2027 er de momsbaserede egne indtægter blevet forenklet for at nedbringe mængden af administrative opgaver både for EU's og medlemslandenes myndigheder.

Forenklingen medfører:

  • Korrigering af momsgrundlaget foretages kun vedrørende det territoriale anvendelsesområde i de få tilfælde, der er omhandlet i traktaten, samt for overtrædelser af momsdirektivet
  • Det vægtede gennemsnitlige momsgrundlag for 2016 anvendes i alle EU-lande i perioden 2021-2027.

Momsgrundlaget for det enkelte land suppleres med et loft på 50 % af landets BNI-grundlag for at begrænse de regressive aspekter ved de momsbaserede indtægter. Endelig anvendes for perioden 2021-2027 en ensartet bidragssats på 0,3 % på de enkelte EU-landes momsgrundlag.

Hvordan fungerer det i praksis?

Det generelle formål med kontrollen med de momsbaserede egne indtægter er at sikre, at de enkelte EU-lande har mulighed for at bidrage med det korrekte beløb til EU-budgettets momsbaserede egne indtægter. Det sker gennem analyse af dokumentation, inspektion lokalt i de nuværende og fremtidige EU-lande samt udvikling af passende metoder. Kommissionens Generaldirektorat for Budget er ansvarlig for at kontrollere EU-landenes indberettede momsgrundlag.