Gå direkt till innehållet

Ett hållbart EU 2030

Översikt

Publiceringsdatum
30 januari 2019

Beskrivning

A sustainable Europe by 2030

Hållbar utveckling handlar om att tillgodose behoven hos nuvarande generationer utan att äventyra kommande generationers möjlighet att tillgodose sina behov. Det är en djupt förankrad princip för EU-politiken. De senaste 40 åren har EU infört några av världens strängaste miljönormer och mest långtgående klimatpolitik. EU var också drivande bakom Parisavtalet.

Kommissionen vill nu få igång en framåtblickande debatt om hållbar utveckling, som ett led i den bredare debatt som inleddes i mars 2017 med vitboken om EU:s framtid.

EU har vad som krävs för att förbättra sin konkurrenskraft, investera i hållbar tillväxt och uppmuntra insatser från regeringar, institutioner och vanliga människor och därmed visa vägen för övriga världen. Med FN:s mål för hållbar utveckling som ledstjärna lyfter kommissionen i sitt diskussionsunderlag fram viktiga faktorer för att ställa om till ett mer hållbart samhälle och beskriver tre scenarier för hur vi kan nå målen.

  • Införa en övergripande EU-strategi som vägleder EU:s och medlemsländernas insatser

Målen för hållbar utveckling förankras på högsta politiska nivå i EU och ligger till grund för framtida initiativ. EU:s institutioner och medlemsländer, inklusive regionala och lokala myndigheter, samarbetar närmare för att bättre samordna sina åtgärder. Man inför också rutiner för uppföljning och fastställer mål för 2030.

  • Fortsätta att integrera hållbar utveckling i all relevant EU-politik utan att tvinga medlemsländerna

Målen för hållbar utveckling fortsätter att inspirera kommissionens beslut och vägleda arbetet med EU:s tillväxtstrategi efter 2020, utan att utesluta andra politiska prioriteringar och utan att tvinga alla EU-länder att nå alla mål för hållbar utveckling. Det här tillvägagångssättet ger länderna och deras lokala och regionala myndigheter större frihet att bestämma om och hur de ska arbeta för hållbar utveckling.

  • Satsa mer på internationella åtgärder och samtidigt behålla ambitionsnivån i EU

EU är på många sätt ledande inom hållbar utveckling och kan bygga vidare på sina erfarenheter för att förbättra utvecklingen i EU och hjälpa andra länder i världen att nå målen. EU kan främja sina standarder för miljö, sociala förhållanden och styrning ännu mer genom handelsavtal och multilaterala förhandlingar. EU kan också samarbeta ännu närmare med internationella organisationer.

Filer

30 JANUARI 2019
Reflection paper: Towards a Sustainable Europe by 2030
30 JANUARI 2019
Bilaga I: Junckerkommissionen Bidrag Till Hållbarhetsmålen
30 JANUARI 2019
Bilaga II EU:S Resultat Med Hållbarhetsmålen
30 JANUARI 2019
Bilaga III : Sammanfattning Av Flerpartsplattformens Bidrag Till Diskussionsunderlaget ”Mot Ett Hållbart Eu 2030”
30 JANUARI 2019
FACTSHEET: Towards a Sustainable Europe by 2030