Direct la conținutul principal

O Europă durabilă în perspectiva anului 2030

Detalii

Data publicării
30 ianuarie 2019

Descriere

A sustainable Europe by 2030

Dezvoltarea durabilă poate răspunde nevoilor generațiilor actuale fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Este un concept adânc înrădăcinat în politicile europene. De-a lungul a 40 de ani, Europa a implementat standarde de mediu din cele mai ridicate și politici climatice ambițioase. De asemenea, a pledat în favoarea Acordului de la Paris.

Comisia lansează acum o dezbatere referitoare la dezvoltarea durabilă pe termen lung, în cadrul unei reflecții mai ample deschise în martie 2017 de Cartea albă privind viitorul Europei.

UE are toate atuurile pentru a-și îmbunătăți competitivitatea, pentru a investi în dezvoltarea durabilă, pentru a impulsiona guvernele, instituțiile și cetățenii și pentru a deveni un model pentru restul lumii. Având ca punct de reper obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale ONU, documentul de reflecție identifică elementele-cheie pentru tranziția către durabilitate. Acesta prezintă trei scenarii care ne-ar putea ajuta să atingem cât mai repede obiectivele de dezvoltare durabilă.

  • O strategie globală a UE în materie de ODD, care să orienteze toate acțiunile UE și ale statelor membre

În acest scenariu, ODD sunt aprobate la cel mai înalt nivel politic al UE, devenind baza politicilor și activităților viitoare. Instituțiile UE și statele membre, inclusiv autoritățile regionale și locale, ar urma să colaboreze mai strâns pentru a asigura o mai bună coordonare. Ar fi instituit un proces de implementare pentru a monitoriza progresele înregistrate și pentru a stabili ținte de atins în perspectiva anului 2030.

  • Integrarea continuă de către Comisie a ODD în toate politicile relevante ale UE, fără a impune statelor membre cu ce acțiuni să contribuie

În acest scenariu, ODD ar continua să inspire procesul decizional al Comisiei și să orienteze dezvoltarea strategiei de creștere economică în perioada de după 2020, fără a exclude alte priorități politice și fără a le impune statelor membre măsurile care ar permite atingerea ODD în mod colectiv și la nivelul UE. Această abordare ar urma să le dea mai multă libertate statelor membre, inclusiv autorităților regionale și locale, pentru a stabili dacă și cum trebuie să își adapteze eforturile în vederea îndeplinirii ODD.

  • Punerea unui accent sporit pe acțiunile externe, consolidând, totodată, ambițiile actuale în materie de durabilitate la nivelul UE

În multe privințe, UE este lider în ceea privește îndeplinirea ODD. Bazându-se pe această experiență, Uniunea ar putea să aducă îmbunătățiri și să sprijine alte țări din întreaga lume să facă progrese. UE ar putea decide să-și promoveze mai intens standardele ecologice, sociale și de guvernanță, prin intermediul acordurilor comerciale și al negocierilor multilaterale. De asemenea, ar putea să colaboreze mai îndeaproape cu organizații internaționale în vederea realizării acelorași obiective.

Fișiere

30 IANUARIE 2019
Reflection paper: Towards a Sustainable Europe by 2030
30 IANUARIE 2019
Anexa I : Contribuția Comisiei Juncker La Obiectivele De Dezvoltare Durabilă
30 IANUARIE 2019
Anexa II: Performanța UE În Ceea Ce Privește Îndeplinirea Obiectivelor De Dezvoltare Durabilă (Odd)
30 IANUARIE 2019
Anexa III : Rezumatul Contribuției Platformei Multipartite Privind Odd La Documentul De Reflecție „Către O Europă Durabilă Până În 2030”
30 IANUARIE 2019
FACTSHEET: Towards a Sustainable Europe by 2030