Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια βιώσιμη Ευρώπη έως το 2030

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
30 Ιανουαρίου 2019

Περιγραφή

A sustainable Europe by 2030

Βιώσιμη είναι η ανάπτυξη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σημερινών γενεών χωρίς να υπονομεύει τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Είναι μια έννοια βαθιά ριζωμένη στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Την τελευταία 40ετία η Ευρώπη υιοθέτησε ορισμένα από τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα και τις πλέον φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα παγκοσμίως και στήριξε τη συμφωνία του Παρισιού.

Τώρα, η Επιτροπή ξεκινά μια προσανατολισμένη στο μέλλον συζήτηση σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη, στο πλαίσιο του ευρύτερου προβληματισμού που δρομολογήθηκε με τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης τον Μάρτιο του 2017.

Η ΕΕ συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, να επενδύσει στη βιώσιμη ανάπτυξη και να ωθήσει κυβερνήσεις, οργανισμούς και πολίτες να αναλάβουν δράση, χαράσσοντας έτσι τον δρόμο για τον υπόλοιπο κόσμο. Με πυξίδα τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών, το έγγραφο προβληματισμού προσδιορίζει τους βασικούς παράγοντες για τη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα. Επίσης, παραθέτει τρία σενάρια για το πώς μπορεί να δοθεί η καλύτερη δυνατή συνέχεια στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης:

  • Μια συνολική στρατηγική της ΕΕ για τους ΣΒΑ που θα διέπει όλες τις δράσεις της ΕΕ και των κρατών μελών

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΣΒΑ υιοθετούνται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο της ΕΕ, εντασσόμενοι σε μελλοντικές πολιτικές και δραστηριότητες. Τα όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένων και των περιφερειακών και τοπικών αρχών, θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα για να εξασφαλίσουν καλύτερο συντονισμό. Για την παρακολούθηση της προόδου θα καθοριστεί μια διαδικασία εφαρμογής η οποία θα θέτει στόχους που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το 2030.

  • Συνεχής ενσωμάτωση των ΣΒΑ σε όλες τις σχετικές πολιτικές της ΕΕ από την Επιτροπή, χωρίς την απαίτηση για ανάληψη δράσης από τα κράτη μέλη

Οι ΣΒΑ θα εξακολουθούν να εμπνέουν τη λήψη πολιτικών αποφάσεων της Επιτροπής και να διέπουν τη χάραξη της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΕΕ για μετά το 2020, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται άλλες πολιτικές προτεραιότητες και χωρίς να υποχρεώνονται τα κράτη μέλη να επιτυγχάνουν τους ΣΒΑ συλλογικά και σε επίπεδο ΕΕ. Με την εν λόγω προσέγγιση, τα κράτη μέλη και οι περιφερειακές και τοπικές αρχές θα έχουν περισσότερη ελευθερία να αποφασίζουν κατά πόσον και με ποιο τρόπο θα προσαρμόσουν τη δράση τους για την επίτευξη των ΣΒΑ.

  • Ενισχυμένη εστίαση στην εξωτερική δράση με παράλληλη εδραίωση των σημερινών φιλοδοξιών για τη βιωσιμότητα σε επίπεδο ΕΕ

Η ΕΕ είναι πρωτοπόρος στην επίτευξη των ΣΒΑ με πολλούς τρόπους. Θα μπορούσε να αξιοποιήσει την εμπειρία αυτή και να επιφέρει ακόμη περισσότερες βελτιώσεις αλλά και να βοηθήσει άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο να συμβάλλουν στην μελλοντική πρόοδο. Η ΕΕ θα μπορούσε να αποφασίσει να προωθήσει συστηματικότερα τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά της πρότυπα, καθώς και τα πρότυπα διακυβέρνησης, μέσω εμπορικών συμφωνιών και πολυμερών διαπραγματεύσεων. Επίσης, θα μπορούσε να συνεργαστεί ακόμη πιο στενά με διεθνείς οργανισμούς για την επίτευξη των ίδιων στόχων.

Αρχεία

30 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2019
Εγγραφο Προβληματισμου Προσ Μια Βιωσιμη Ευρωπη Εωσ Το 2030
30 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2019
Παραρτημα Ι : Η Συμβολήτησ Επιτροπήσ Γιούνκερ Στουσ Στόχουσ Βιώσιμησ Ανάπτυξησ
30 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2019
Παραρτημα ΙΙ: Οι Επιδόσεισ Τησ Εε Όσον Αφοράτουσ Στόχουσ Βιώσιμησ Ανάπτυξησ (Σβα)
30 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2019
Παραρτημα III: Περίληψη Τησ Συμβολήσ Τησ Πολυσυμμετοχικήσ Πλατφόρμασ Για Τουσ Σβα Στο Γγραφο Προβληματισμού«Προσ Μια Βιώσιμη Ευρώπη Έωσ Το 2030»
30 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2019
FACTSHEET: Towards a Sustainable Europe by 2030