Gå direkt till innehållet

Whatsapp

Efter en dialog med nätverket för konsumentskyddsarbete som samordnades av EU-kommissionen och leddes av det svenska konsumentverket och den irländska konkurrens- och konsumentskyddskommissionen har Whatsapp lovat att bättre informera sina kunder om uppdateringar av användarvillkoren och tydligt förklara hur användarnas rättigheter och skyldigheter påverkas. Användarna ska dessutom alltid kunna neka till att godta de uppdaterade villkoren, även om det innebär att de inte kan fortsätta att använda Whatsapps tjänster.
 
Whatsapp bekräftar att man inte delar användarnas personuppgifter i reklamsyfte med tredje parter eller andra Meta-företag, till exempel Facebook.
 
Whatsapps allmänna åtaganden 

Vid eventuella policyuppdateringar framöver kommer Whatsapp att

  • förklara för användarna hur man planerar att ändra deras avtal och hur det kan påverka deras rättigheter och skyldigheter
  • göra det lika lätt att neka till de uppdaterade användarvillkoren som att godta dem
  • se till att användarna kan bortse från meddelanden om uppdateringar eller ta ställning till dem senare samt respektera användarnas val och inte skicka fler påminnelser.

Konsumentskyddsmyndigheterna kommer att följa hur Whatsapp genomför sina åtaganden vid kommande uppdateringar av sina användarvillkor och sin företagspolicy och vidta åtgärder om de upptäcker brister.  

Nätverket för konsumentskyddssamarbete skickade en första skrivelse till Whatsapp i januari 2022 efter att den europeiska konsumentorganisationen (BEUC) och åtta av dess medlemsorganisationer* varnat om påstådda otillbörliga metoder i samband med Whatsapps uppdateringar av sina användarvillkor och sin sekretesspolicy. 

Whatsapp svarade på den första skrivelsen i mars 2022. Efter att noggrant ha gått igenom svaret var nätverket dock inte lugnat av företagets klargöranden. Efter att Whatsapp på uppmaning av nätverket inkommit med fler uppgifter och förtydliganden i juli 2022 och januari 2023 kunde man godta företagets åtaganden. 

* APC (Rumänien), Consumentenbond (Nederländerna), dTest (Tjeckien), Forbrukerrådet (Norge), KEPKA (Grekland), EKPIZO (Grekland), S.O.S. Poprad (Slovakien) och UFC-Que choisir (Frankrike).

Google

År 2021 inledde nätverket för konsumentskyddssamarbete en dialog med Google under ledning av Nederländernas konsument- och marknadsmyndighet och Belgiens tillsynsmyndighet för näringsverksamhet, med kommissionen som samordnare. Efter dialogen har Google gått med på att åtgärda de problem som myndigheterna identifierat och att göra ändringar i Google Store, Google Play Store, Google Hotels och Google Flights för att se till att EU:s konsumentregler följs.

Googles allmänna åtaganden
För att se till att EU:s konsumentregler följs har Google lovat att

  • begränsa sin rätt enligt försäljningsvillkoren att ensidigt annullera beställningar eller ändra priset på en beställd vara som annonserats till fel pris
  • skapa en särskild mejladress som konsumentmyndigheterna kan använda för att kommunicera direkt med företaget, anmäla olagligt innehåll och begära att det snabbt tas bort från Googles plattform.

Google Flights och Google Hotels

  • Tydligt presentera sin affärsmodell med hjälp av ett nytt verktyg vid bokningsalternativen och ett tydligare avsnitt med ”Läs mer”. Kunderna kan nu lättare förstå att de ingår avtal direkt med flygbolaget eller hotellet när de bokar och inte med Google, eftersom möjligheten att boka flyg eller hotell via Google har tagits bort.
  • Hjälpa kunderna att tydligt se vilket pris som används som referens för att beräkna en rabatt, när rabatter marknadsförs på plattformen. 
  • Klargöra att man inte kontrollerar recensionerna på Google Hotels.
  • Godta samma åtaganden om transparens som andra stora plattformar för boende (Booking.com, Expedia och Airbnb) när det gäller hur man presenterar information till kunderna (t.ex. om priser och rabatter).

Google Play Store och Google Store

  • Publicera företagsuppgifter i Google Store (namn, adress, registreringsnummer och momsregistreringsnummer) och kontaktuppgifter i Google Play så att kunderna kan kommunicera med företaget direkt på ett smidigt sätt (t.ex. kundtjänsttelefon, adress till tjänsteleverantören i EU eller en mejladress). Det ska också finnas en länk till plattformen för tvistlösning på nätet i både Google Store och Google Play.
  • Ge kunderna tydlig information om sina produkter och tjänster innan de beställer något (förhandsinformation), t.ex. eventuella leveranskostnader, ångerfristen och rätten att reklamera en vara som inte stämmer med beställningen och få den lagad eller ersatt med en ny vara.
  • Ge kunderna möjlighet att använda valfritt EU-lands betalningsmetod när de köper produkter via olika länders versioner av Google Store. 
  • Förtydliga hur du byter land i Google Play och informera utvecklarna om att de enligt förordningen om geoblockering är skyldiga att göra sina appar tillgängliga i hela EU, såvida inte särskilda undantag gäller.

När det gäller Google Ads och Google Search har Google med sina klargöranden åtgärdat de problem som konsumentmyndigheterna tog upp i sin gemensamma ståndpunkt.

En av Googles affärsmetoder är dock fortfarande inte helt förenlig med förordningen om geoblockering. Google tillämpar tekniska begränsningar för användningen av appar som normalt är tillgängliga i det land där användaren tillfälligt befinner sig. Googles motivering är att användare som besöker ett annat EU-land kan byta land i Google Play en gång om året för att få tillgång till lokala appar och spel i det land de besöker. Detta alternativ har dock en godtycklig begränsning (endast en gång per år). Dessutom följer saldot inte med, utan kan bara användas i det förra landets version av Google Play. Detta anses bryta mot förordningen om geoblockering.

Nätverket för konsumentskyddssamarbete kommer att följa hur Google genomför sina åtaganden och ländernas myndigheter kommer att övervaka efterlevnaden och se till att reglerna följs på de områden som fortfarande är problematiska.

26 JANUARI 2023
Common position of national authorities of the CPC Network concerning the commercial practices and terms and conditions of Google
English
(5.7 MB - PDF)
Ladda ner

 

26 JANUARI 2023
Table of changes agreed by Google
English
(114.25 KB - PDF)
Ladda ner

 

Tiktok

I februari 2022 inledde kommissionen och konsumentskyddsmyndigheterna en formell dialog med Tiktok för att diskutera plattformens affärsmetoder efter en varning från den europeiska konsumentorganisationen (Beuc) om Tiktoks brott mot konsumenträtten i EU. Åtgärden stöddes av EU-kommissionen och leddes av det svenska konsumentverket och den irländska konkurrens- och konsumentskyddskommissionen på alla EU-länders nationella konsumentskyddsmyndigheters vägnar.  Problemområdena var främst dold marknadsföring, aggressiva reklammetoder som riktas till barn och vissa avtalsvillkor i Tiktoks policy som kan uppfattas som vilseledande och förvirrande för konsumenterna. 

Efter dialogen med kommissionen och de nationella konsumentskyddsmyndigheterna har Tiktok lovat att anpassa sina metoder till EU:s regler om reklam och konsumentskydd. Tiktoks åtgärder kommer att göra det lättare för konsumenterna att förstå vad som är reklam på plattformen och ska vara fullt genomförda i slutet av det tredje kvartalet 2022. Nätverket för konsumentskyddssamarbete kommer att aktivt övervaka att Tiktok genomför de utlovade åtgärderna medan dataskyddsmyndigheterna har fortsatt behörighet att utvärdera om de nya metoderna och den nya policyn följer EU:s dataskyddsregler.

Konsumentskyddsmyndigheterna kommer framför allt att övervaka och utvärdera efterlevnaden på områden som är fortsatt problematiska, bland annat huruvida barn förstår de kommersiella aspekterna av Tiktoks metoder, t.ex. i samband med personanpassad reklam, och om plattformen lever upp till de fem viktiga principerna för god reklam till barn.

21 JUNI 2022
List of commitments by TikTok to improve their practices
English
(1.07 MB - PDF)
Ladda ner

Sociala medier

I takt med att allt fler konsumenter råkar ut för bedrägerier och bedrägeriförsök på sociala medier har ett gemensamt konsumentskyddsinitiativ lett till att Facebook och Twitter har anpassat sina användarvillkor till EU:s konsumentlagstiftning. De samarbetar också snabbt när konsumentskyddsmyndigheterna anmäler och begär att olagligt innehåll raderas från nätet.

9 APRIL 2019
Factsheets on changes implemented by Facebook
English
(146.42 KB - PDF)
Ladda ner

Pressmeddelande, 9 april 2019

Pressmeddelande, 15 februari 2018