În urma unui dialog cu Rețeaua CPC, derulat sub conducerea Agenției suedeze pentru consumatori și a Comisiei irlandeze pentru concurență și protecția consumatorilor și coordonat de Comisia Europeană, WhatsApp s-a angajat să informeze mai bine consumatorii cu privire la actualizările condițiilor sale de utilizare și să explice clar modul în care acestea afectează drepturile și obligațiile utilizatorilor. În plus, WhatsApp le va oferi întotdeauna utilizatorilor posibilitatea de a respinge condițiile de utilizare actualizate, chiar dacă aceasta înseamnă că utilizatorii nu vor putea continua să utilizeze serviciile WhatsApp.
WhatsApp a confirmat că nu a partajat și nu partajează datele cu caracter personal ale utilizatorilor în scopuri publicitare cu părți terțe sau cu alte companii Meta, inclusiv cu Facebook.
Care sunt angajamentele?
Pentru toate actualizările viitoare ale politicilor, WhatsApp:
- va explica modificările pe care intenționează să le aducă contractelor utilizatorilor și modul în care aceste modificări le-ar putea afecta drepturile și obligațiile;
- va include posibilitatea de a respinge condițiile de utilizare actualizate, iar aceasta va fi la fel de vizibilă ca posibilitatea de a le accepta;
- se va asigura că notificările prin care anunță actualizările pot fi respinse sau că utilizatorii pot amâna consultarea actualizărilor, va respecta alegerile utilizatorilor și se va abține de la trimiterea de notificări recurente.
Autoritățile CPC vor monitoriza punerea în aplicare a angajamentelor de mai sus pentru toate actualizările viitoare ale condițiilor de utilizare și ale politicilor companiei. În caz de nerespectare, vor lua măsuri pentru remedierea situației.
Rețeaua CPC a trimis prima scrisoare către WhatsApp în ianuarie 2022, în urma unei alerte din partea Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC) și a opt dintre asociațiile sale membre* cu privire la presupuse practici neloiale în contextul actualizării, de către WhatsApp, a condițiilor de utilizare și a politicii sale de confidențialitate.
WhatsApp a răspuns la această primă scrisoare din partea rețelei CPC în martie 2022. Cu toate acestea, clarificările transmise de WhatsApp și evaluate atent de rețeaua CPC nu au fost de natură să o convingă cu privire la îndoielile pe care și le exprimase. La cererea Rețelei CPC, WhatsApp a furnizat informații și clarificări suplimentare în scrisorile din iulie 2022 și ianuarie 2023, ceea ce i-a permis rețelei să accepte angajamentele WhatsApp.
* APC (România), Consumentenbond (Țările de Jos), dTest (Republica Cehă), Forbrukerrådet (Norvegia), KEPKA (Grecia), EKPIZO (Grecis), S.O.S. Poprad (Slovacia) și UFC-Que choisir (Franța).
În urma unui dialog inițiat în 2021 cu Rețeaua de cooperare pentru protecția consumatorilor, sub coordonarea Comisiei Europene și sub conducerea Autorității pentru consumatori și piețe din Țările de Jos și a Direcției Generale pentru Inspecție Economică din Belgia, Google a convenit să-și revizuiască anumite practici și să introducă modificări în Google Store, Google Play Store, Google Hotels și Google Flights pentru a asigura conformitatea cu normele UE privind protecția consumatorilor.
Care sunt angajamentele?
Pentru a asigura conformitatea cu normele UE privind protecția consumatorilor, Google a fost de acord:
- să își limiteze prerogativa, prevăzută în condițiile de vânzare, de a anula unilateral comenzile sau de a modifica prețul unui produs comandat care a fost publicat la un preț greșit
- să creeze o adresă de e-mail pe care numai autoritățile de protecție a consumatorilor să o poată utiliza pentru a comunica direct cu compania, a raporta probleme și a solicita eliminarea rapidă a conținutului ilegal de pe platforma Google.
Pentru Google Flights și Google Hotels:
- să își prezinte în mod clar modelul de afaceri, datorită unui nou set de instrumente inclus lângă opțiunile de rezervare, precum și unei secțiuni „Learn more” (Află mai multe) mai clară. Noile informații îi ajută pe consumatori să înțeleagă, atunci când fac o rezervare, că încheie contracte direct cu companii aeriene sau hoteluri, și nu cu Google, deoarece posibilitatea de a rezerva zboruri sau hoteluri prin intermediul „Book on Google” (Rezervă pe Google) a fost eliminată
- să ajute consumatorii să identifice în mod clar prețurile utilizate ca referință pentru calcularea unei reduceri, atunci când reducerile sunt promovate pe platformă
- să clarifice faptul că nu verifică recenziile de pe Google Hotels.
- să accepte aceleași angajamente în materie de transparență ca și alte mari platforme de cazare (Booking.com, Expedia, Airbnb) în ceea ce privește modul în care prezintă informații consumatorilor (de exemplu, cu privire la prețuri, reduceri)
Pentru Google Play Store și Google Store:
- să le furnizeze consumatorilor informații cu privire la companie (denumirea juridică, adresa entității, numărul de înregistrare și codul de înregistrare în scopuri de TVA) în Google Store, precum și mijloace de comunicare directe și eficace de contactare a companiei (de exemplu, un agent telefonic în direct, adresa furnizorului de servicii din UE, o adresă de e-mail) în Google Play Store și un link către platforma SOL în ambele magazine;
- să furnizeze informații clare cu privire la produsele și serviciile lor care sunt esențiale pentru consumatori înainte de încheierea comenzii (informații precontractuale), cum ar fi existența sau inexistența costurilor de livrare, durata dreptului de retragere al consumatorului și garanțiile legale disponibile pentru repararea sau înlocuirea produselor neconforme cu comanda)
- să le permită consumatorilor să utilizeze mijloace de plată din orice țară a UE atunci când achiziționează din diferite versiuni naționale ale Google Store
- să clarifice modul de navigare în diferitele versiuni naționale ale Google Play Store și să îi informeze pe dezvoltatori cu privire la obligațiile care le revin în temeiul Regulamentului privind geoblocarea, și anume de a face aplicațiile lor accesibile în întreaga UE, cu excepția cazului în care se poate invoca o excepție specifică de la regulament.
În ceea ce privește Google Ads și Google Search, clarificările oferite de Google au remediat preocupările exprimate în poziția comună de către autoritățile CPC.
Cu toate acestea, una dintre practicile Google nu respectă încă pe deplin Regulamentul privind geoblocarea. Google aplică limitări tehnice pentru utilizarea aplicațiilor care, în mod normal, ar fi disponibile în țara în care se află temporar utilizatorul. Google a justificat această practică declarând că, atunci când utilizatorii dintr-un stat membru vizitează un alt stat membru, aceștia își pot schimba țara de reședință Play o dată pe an pentru a avea acces la aplicațiile și jocurile locale din țara în care călătoresc. Cu toate acestea, în afară de limitele arbitrare ale acestei opțiuni (doar o dată pe an), în cazul unei astfel de modificări, soldul restant va fi asociat doar cu versiunea Google Play din vechea țară. Aceasta este considerată o încălcare a Regulamentului privind geoblocarea.
Rețeaua CPC va monitoriza activ implementarea acestor angajamente, iar autoritățile naționale vor monitoriza și vor asigura respectarea acestora în cazul în care persistă preocupări.
- 26 IANUARIE 2023
- 26 IANUARIE 2023
TikTok
În urma unei alerte lansate de Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) în februarie 2022 cu privire la încălcarea drepturilor consumatorilor din UE de către aplicația de partajare a materialelor video TikTok, Comisia Europeană și autoritățile CPC au lansat un dialog oficial cu aceasta, invitând-o să-și revizuiască practicile și politicile comerciale. Acțiunea a fost facilitată de Comisie și condusă, în numele autorităților naționale de protecție a consumatorilor din toate statele membre, de Comisia pentru concurență și protecția consumatorilor din Irlanda și de Konsumentverket, Agenția pentru Protecția Consumatorilor din Suedia. Printre subiectele care au suscitat preocupări se numără marketingul disimulat, tehnicile publicitare agresive vizând copiii și anumite clauze contractuale din politicile TikTok care ar putea fi considerate înșelătoare și derutante pentru consumatori.
În urma dialogurilor cu Comisia și cu autoritățile naționale de protecție a consumatorilor, TikTok s-a angajat să își alinieze practicile la normele UE privind publicitatea și protecția consumatorilor. Măsurile luate de TikTok le vor permite consumatorilor să identifice mai ușor anunțurile publicitare de pe platformă. Ele vor fi puse integral în aplicare până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2022. Rețeaua CPC va monitoriza activ punerea în aplicare a acestor angajamente, în 2022 și ulterior, în timp ce autoritățile de protecție a datelor își vor păstra competența de a stabili dacă noile politici și practici ale întreprinderii respectă normele UE privind protecția datelor.
Autoritățile CPC vor monitoriza și evalua în special conformitatea în domeniile în care persistă îngrijorări. De exemplu, vor verifica dacă există suficientă claritate în ceea ce privește înțelegerea de către copii a aspectelor comerciale ale practicilor TikTok, inclusiv în ceea ce privește publicitatea personalizată, având în vedere „cele 5 principii-cheie ale publicității echitabile vizând copiii”.
- 21 IUNIE 2022
Platformele de comunicare socială
Întrucât din ce în ce mai mulți consumatori sunt vizați de fraude și înșelătorii realizate prin intermediul platformelor de comunicare socială, în urma unei acțiuni comune a autorităților CPC, s-a obținut ca Facebook și Twitter să asigure conformitatea condițiilor lor de utilizare cu legislația europeană în materie de protecție a consumatorilor și să coopereze rapid cu autoritățile CPC atunci când raportează și solicită eliminarea conținutului online ilegal.
- 9 APRILIE 2019