Skip to main content

WhatsApp

Nakon dijaloga s Mrežom za suradnju u zaštiti potrošača, pod vodstvom švedske Agencije za zaštitu potrošača i irskog Povjerenstva za tržišno natjecanje i zaštitu potrošača, uz koordinaciju Europske komisije, WhatsApp se obvezao da će bolje informirati potrošače o ažuriranju svojih uvjeta pružanja usluge i jasno objasniti kako oni utječu na prava i obveze korisnika. WhatsApp će usto korisnicima uvijek nuditi mogućnost da odbiju ažurirane uvjete pružanja usluge, čak i ako to znači da ne mogu nastaviti koristiti usluge WhatsAppa.
 
WhatsApp je potvrdio da ne dijeli osobne podatke korisnika u svrhe oglašavanja s trećim stranama ili drugim društvima koja su dio društva Meta, uključujući Facebook.
 
Pregled obveza: 

Za sva buduća ažuriranja svoje politike WhatsApp će:

 • objasniti koje se promjene odnose na ugovore korisnika i na koji bi način mogle utjecati na njihova prava i obveze
 • osigurati da mogućnost odbijanja ažuriranih uvjeta pružanja usluge bude jednako vidljiva kao i mogućnost njihova prihvaćanja
 • osigurati da se obavijesti o ažuriranju mogu zanemariti ili da se provjere ažuriranja mogu odgoditi te poštovati odluke korisnika i odustati od opetovanog slanja obavijesti.

Tijela za suradnju u zaštiti potrošača pratit će provedbu navedenih obveza u vezi sa svim budućim ažuriranjima uvjeta pružanja usluge i politike društva te će u slučaju nepoštovanja obveza poduzeti mjere za njihovu provedbu.  

Mreža za suradnju u zaštiti potrošača prvi je dopis WhatsAppu uputila u siječnju 2022., nakon upozorenja Europske organizacije za zaštitu potrošača (BEUC) i osam udruženja koja su njezini članovi* o navodnim nepoštenim praksama u kontekstu ažuriranja uvjeta pružanja usluge i politike zaštite privatnosti WhatsAppa. 

WhatsApp je odgovorio na prvi dopis Mreže za suradnju u zaštiti potrošača u ožujku 2022. Međutim, nakon što je Mreža pažljivo proučila taj odgovor, navedena pojašnjenja nisu otklonila njezinu zabrinutost. Na zahtjev Mreže WhatsApp je poslao dodatne informacije i pojašnjenja u dopisima iz srpnja 2022. i siječnja 2023., na temelju čega je Mreža prihvatila obveze WhatsAppa. 

* APC (Rumunjska), Consumentenbond (Nizozemska), dTest (Češka), Forbrukerrådet (Norveška), KEPKA (Grčka), EKPIZO (Grčka), S.O.S. Poprad (Slovačka) i UFC-Que choisir (Francuska).

Google

Nakon dijaloga započetog 2021. s Mrežom za suradnju u zaštiti potrošača (CPC), koji je koordinirala Europska komisija, a predvodili su ga nizozemsko Tijelo za potrošače i tržišta te belgijska Glavna uprava za gospodarsku inspekciju, Google je pristao riješiti probleme povezane sa svojim praksama i uvesti promjene u Google Store, Google Play Store, Google Hotels i Google Flights kako bi bio u skladu s propisima EU-a o zaštiti potrošača.

Pregled obveza:
Kako bi osigurao usklađenost s propisima EU-a o zaštiti potrošača, Google je pristao učiniti sljedeće:

 • ograničiti svoje ovlasti utvrđene u uvjetima prodaje da jednostrano otkaže narudžbu ili izmijeni cijenu naručene robe koja je oglašavana po pogrešnoj cijeni
 • kreirati e-adresu koju mogu koristiti samo tijela za zaštitu potrošača za izravnu komunikaciju s društvom, prijavljivanje i slanje zahtjeva za brzo uklanjanje nezakonitog sadržaja s platforme Google.

Google Flights i Google Hotels:

 • Jasno će predstaviti svoj poslovni model zahvaljujući novom skupu alata koji se nalazi pored mogućnosti za rezervaciju i jasnijem odjeljku s dodatnim informacijama. Zahvaljujući novim informacijama potrošači sad bolje razumiju da prilikom rezervacije izravno kontaktiraju sa zrakoplovnom tvrtkom ili hotelom, a ne s Googleom (jer je ukinuta mogućnost rezerviranja letova ili hotela putem aplikacije Book on Google).
 • Pomoći će potrošačima da jasno utvrde koje se cijene koriste kao referentne cijene za izračun popusta kad se popusti promoviraju na platformi. 
 • Pojasnit će da ne provjeravaju recenzije na platformi Google Hotels.
 • Prihvatit će iste obveze transparentnosti kao i druge velike platforme za rezervaciju smještaja (Booking.com, Expedia, Airbnb) u vezi s načinom na koji potrošačima pružaju informacije (npr. o cijenama i popustima).

Google Play Store i Google Store:

 • Pružit će potrošačima informacije o društvu (pravni naziv, adresu subjekta, registracijski i porezni broj) u aplikaciji Google Store i o načinima za izravnu i učinkovitu komunikaciju s društvom (npr. izravno kontaktiranje s predstavnikom društva telefonom, adresa pružatelja usluga u EU-u, e-adresa) u aplikaciji Google Play Store te poveznicu na platformu za internetsko rješavanje sporova u obje aplikacije.
 • Pružit će jasne informacije o svojim proizvodima i uslugama koje su važne potrošačima prije završetka narudžbe (predugovorne informacije). Primjerice, informacije o tome plaćaju li se troškovi dostave, o trajanju prava potrošača na odustajanje i dostupnim pravnim jamstvima za popravak ili zamjenu proizvoda koji nisu bili u skladu s narudžbom.
 • Omogućit će potrošačima da plaćaju sredstvima plaćanja iz bilo koje zemlje EU-a kad kupuju u verzijama Google Storea namijenjenima za različite zemlje. 
 • Pojasnit će kako pristupiti verzijama Google Play Storea namijenjenima za različite zemlje i obavijestiti autore aplikacija o njihovim obvezama koje proizlaze iz Uredbe o geografskom blokiranju na temelju kojih te aplikacije moraju biti dostupne u cijelom EU-u, osim ako postoji posebna iznimka iz Uredbe.

U vezi s platformama Google Ads i Search, Googleova obrazloženja otklonila su razloge za zabrinutost koje su tijela za suradnju u zaštiti potrošača iznijela u zajedničkom stajalištu.

Međutim, jedna od Googleovih praksi još uvijek nije potpuno usklađena s Uredbom o geografskom blokiranju. Google primjenjuje tehnička ograničenja za upotrebu aplikacija koje bi inače bile dostupne u zemlji u kojoj se korisnik privremeno nalazi. Google je obrazložio da kad korisnici iz jedne države članice posjećuju drugu državu članicu, u aplikaciji Play mogu jednom godišnje promijeniti zemlju boravišta kako bi imali pristup lokalnim aplikacijama i igrama u zemlji koju posjećuju. Međutim, osim što je ograničenje te mogućnosti proizvoljno (samo jednom godišnje), ako korisnik unese tu promjenu, nepodmireni iznos bit će povezan samo s verzijom Google Playa za prethodno odabranu zemlju. To se smatra kršenjem Uredbe o geografskom blokiranju.

Mreža za suradnju u zaštiti potrošača aktivno će pratiti ispunjavanje tih obveza, a nacionalna tijela pratit će poštuju li se obveze i poduzimati mjere da osiguraju da se one poštuju u područjima u kojima još postoje razlozi za zabrinutost.

26. SIJEČNJA 2023.
Common position of national authorities of the CPC Network concerning the commercial practices and terms and conditions of Google
English
(5.7 MB - PDF)
Preuzimanje

 

26. SIJEČNJA 2023.
Table of changes agreed by Google
English
(114.25 KB - PDF)
Preuzimanje

 

TikTok

Europska komisija i tijela za suradnju u zaštiti potrošača pokrenuli su službeni dijalog s TikTokom kako bi stekli uvid u njegovu poslovnu praksu i politiku nakon što je Europska organizacija za zaštitu potrošača (BEUC) u veljači 2022. upozorila na povrede prava potrošača u toj aplikaciji za razmjenu video sadržaja. Djelovanje potpomaže Komisija, a zajednički ga u ime nacionalnih tijela za zaštitu potrošača svih država članica predvode irsko Povjerenstvo za tržišno natjecanje i zaštitu potrošača i Konsumentverket, švedska agencija za zaštitu potrošača.  Područja koja posebno zabrinjavaju uključuju skriveno oglašavanje, agresivne tehnike oglašavanja usmjerene na djecu i određene ugovorne uvjete u politikama TikToka koji bi se mogli smatrati obmanjujućima i zbunjujućima za potrošače. 

Nakon dijaloga s Komisijom i nacionalnim tijelima za zaštitu potrošača TikTok se obvezao uskladiti svoju praksu s pravilima EU-a o oglašavanju i zaštiti potrošača. Mjere koje je poduzeo TikTok, koje će se potpuno provesti do kraja trećeg tromjesečja 2022., olakšat će potrošačima prepoznavanje oglasa na toj platformi. Mreža za suradnju u zaštiti potrošača aktivno će pratiti provedbu tih obveza 2022. i kasnije, a tijela za zaštitu podataka i dalje će biti nadležna za procjenu usklađenosti novih politika i prakse tog društva s pravilima EU-a o zaštiti podataka.

Tijela za suradnju u zaštiti potrošača posebno će pratiti i ocjenjivati usklađenost u područjima u kojima ostaju razlozi za zabrinutost, primjerice je li dovoljno razjašnjeno koliko djeca razumiju komercijalne aspekte TikTokove prakse, među ostalim u pogledu personaliziranog oglašavanja, uzimajući u obzir „pet ključnih načela poštenog oglašavanja koje je usmjereno na djecu”.

21. LIPNJA 2022.
List of commitments by TikTok to improve their practices
English
(1.07 MB - PDF)
Preuzimanje

Društvene mreže

Budući da sve više potrošača postaje meta prijevara koje se šire društvenim mrežama, nakon zajedničkog djelovanja tijela za suradnju u zaštiti potrošača Facebook i Twitter uskladili su svoje uvjete pružanja usluge s europskim zakonodavstvom o zaštiti potrošača te brzo surađuju s tim tijelima kad ona prijave i zatraže uklanjanje nezakonitog internetskog sadržaja.

9. TRAVNJA 2019.
Factsheets on changes implemented by Facebook
English
(146.42 KB - PDF)
Preuzimanje

Priopćenje za medije od 9.4.2019.

Priopćenje za medije od 15.2.2018.