Na een door de Europese Commissie gesteunde dialoog met het SCB-netwerk onder leiding van het Zweedse consumentenagentschap en de Ierse commissie voor mededinging en consumentenbescherming, beloofde WhatsApp consumenten beter te informeren over de updates van de gebruiksvoorwaarden en over het effect daarvan op hun rechten en plichten. Bovendien zal WhatsApp de gebruikers voortaan steeds de mogelijkheid bieden om de geactualiseerde gebruiksvoorwaarden af te wijzen, zelfs als dit betekent dat zij de diensten van WhatsApp niet meer kunnen gebruiken.
WhatsApp bevestigde ook dat de persoonsgegevens van gebruikers niet voor reclamedoeleinden worden gedeeld met derden of andere Meta-bedrijven, waaronder Facebook.
Overzicht van de toezeggingen:
Bij alle toekomstige updates zal WhatsApp:
- uitleggen wat in de contracten van de gebruikers zal worden gewijzigd en welk effect dit zal hebben op hun rechten en plichten;
- de mogelijkheid om de geactualiseerde gebruiksvoorwaarden te verwerpen even duidelijk vermelden als de mogelijkheid om deze te aanvaarden;
- ervoor zorgen dat de meldingen met informatie over de updates kunnen worden afgewezen of de controles van de updates kunnen worden uitgesteld, en daarbij de keuzes van de gebruikers respecteren en geen herhalingsberichten verzenden.
De SCB-autoriteiten zullen controleren of deze toezeggingen bij elke toekomstige update van de gebruiksvoorwaarden en het bedrijfsbeleid worden nageleefd en zorgen voor handhaving wanneer de regels niet worden gerespecteerd.
Het SCB-netwerk stuurde WhatsApp in januari 2022 voor het eerst een brief naar aanleiding van een waarschuwing van het Europees Bureau van Consumentenverenigingen (BEUC) en acht van de daarbij aangesloten verenigingen* over vermeende oneerlijke praktijken in het kader van de updates van de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid van WhatsApp.
WhatsApp beantwoordde deze eerste brief van het SCB-netwerk in maart 2022. Na het antwoord van WhatsApp zorgvuldig te hebben beoordeeld, was het SCB-netwerk echter niet overtuigd door de uitleg die de onderneming naar aanleiding van de door het netwerk geuite bezwaren verschafte. Op verzoek van het SCB-netwerk heeft WhatsApp in de brieven van juli 2022 en januari 2023 aanvullende informatie en verduidelijkingen verstrekt, waardoor het netwerk de toezeggingen van WhatsApp kon aanvaarden.
*APC (Roemenië), Consumentenbond (Nederland), dTest (Tsjechië), Forbrukerrådet (Noorwegen), KEPKA (Griekenland), EKPIZO (Griekenland), S.O.S. Poprad (Slowakije) en UFC-Que choisir (Frankrijk).
Na een dialoog die in 2021 van start is gegaan met het Samenwerkingsnetwerk voor consumentenbescherming (CPC), gecoördineerd door de Europese Commissie en geleid door de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Belgische Algemene Directie Economische inspectie (ADEI), heeft Google ermee ingestemd de kwesties in verband met zijn praktijken aan te pakken en wijzigingen aan te brengen in Google Store, Google Play Store, Google Hotels en Google Flights om de naleving van de EU-consumentenregelgeving te waarborgen.
Overzicht van de toezeggingen:
Om aan de EU-consumentenregelgeving te voldoen, heeft Google ermee ingestemd:
- beperkingen te stellen aan het in zijn verkoopvoorwaarden vervatte recht om eenzijdig bestellingen te annuleren of foute prijzen na bestelling te wijzigen;
- een e-mailadres aan te maken dat alleen de consumentenautoriteiten kunnen gebruiken om rechtstreeks met het bedrijf te communiceren, illegale inhoud te melden en te verzoeken dergelijke inhoud snel van het platform van Google te verwijderen.
Google Flights en Google Hotels:
- de bedrijfsmodellen duidelijk te presenteren, dankzij een nieuwe toolkit, die naast de boekingsopties wordt weergegeven, en een duidelijkere rubriek “Meer weten”. Dankzij deze nieuwe informatie begrijpen consumenten die boeken beter dat zij rechtstreeks een overeenkomst sluiten met de luchtvaartmaatschappij of het hotelbedrijf en niet met Google (aangezien de mogelijkheid om vluchten of hotels te boeken via Book on Google is verdwenen);
- consumenten duidelijkheid te bieden over de referentieprijzen als er kortingen op het platform worden gepromoot;
- te verduidelijken dat beoordelingen van Google Hotels niet worden geverifieerd;
- dezelfde transparantieverbintenissen te aanvaarden als andere grote accommodatieplatforms (Booking.com, Expedia, Airbnb) wat betreft de manier waarop informatie aan consumenten wordt verstrekt (bv. over prijzen, kortingen).
Google Play Store en Google Store:
- consumenten informatie te verstrekken over het bedrijf (wettelijke naam, adres, registratie- en btw-nummers) in Google Store, hun de mogelijkheid te bieden om direct en effectief met Google te communiceren (bv. via rechtstreeks telefonisch contact met een mens, het adres van de EU-dienstverlener, een e-mailadres) in Google Play Store, en in beide winkels een link naar het platform voor onlinegeschillenbeslechting op te nemen;
- de consument vóór het plaatsen van de bestelling duidelijkheid te bieden over essentiële informatie betreffende hun producten en diensten (precontractuele informatie), zoals de eventuele leveringskosten, de duur van het herroepingsrecht van de consument en de beschikbare wettelijke garanties voor de reparatie of vervanging van producten die niet in overeenstemming waren met de bestelling);
- de consument in staat te stellen betaalmiddelen van om het even welk EU-land te gebruiken wanneer zij in verschillende landenversies van Google Store kopen;
- te verduidelijken hoe de consument verschillende landenversies kan bekijken van de Google Play Store en ontwikkelaars te informeren over hun verplichtingen uit hoofde van de verordening inzake geoblocking om hun apps in de hele EU toegankelijk te maken, tenzij de verordening in een specifieke uitzondering voorziet.
Wat Google Ads en Search betreft, hebben de door Google verstrekte verduidelijkingen de bezwaren weggenomen die de SCB-autoriteiten in het gemeenschappelijk standpunt hadden geuit.
Een van de praktijken van Google is echter nog steeds niet helemaal in overeenstemming met de verordening inzake geoblocking. Google stelt technische beperkingen aan het gebruik van de apps die normaal gesproken beschikbaar zouden zijn in het land waar de gebruiker tijdelijk verblijft. Google voerde aan dat wanneer gebruikers uit een lidstaat een andere lidstaat bezoeken, zij eenmaal per jaar van land van verblijf kunnen veranderen om toegang te krijgen tot de lokale apps en spelletjes van het land waar zij op reis zijn. De limiet van deze optie (slechts eenmaal per jaar) is echter willekeurig en bovendien blijft het uitstaande saldo bij een dergelijke wijziging alleen gekoppeld aan de oude landenversie van Google Play. Dit wordt beschouwd als een inbreuk op de verordening inzake geoblocking.
Het SCB-netwerk zal actief toezicht houden op de uitvoering van deze toezeggingen, en de nationale autoriteiten zullen de naleving monitoren en zorgen voor handhaving wanneer er nog problemen zijn.
- 26 JANUARI 2023
- 26 JANUARI 2023
TikTok
De Europese Commissie en de SCB-autoriteiten zijn een formele dialoog met TikTok aangegaan over de herziening van zijn handelspraktijken en beleid, na een waarschuwing van de Europese consumentenorganisatie (BEUC) in februari 2022 over de schendingen van de EU-consumentenrechten door de app voor het delen van video’s. Deze dialoog vond plaats onder auspiciën van de Europese Commissie, in samenwerking met de Ierse commissie voor mededinging en consumentenbescherming (Competition and Consumer Protection Commission) en het Zweedse bureau voor consumentenbescherming (Konsumentverket), namens de nationale consumentenbeschermingsautoriteiten van alle lidstaten. De punten van zorg betreffen met name verborgen marketing, agressieve reclametechnieken gericht op kinderen en bepaalde contractuele voorwaarden die als misleidend en verwarrend voor consumenten kunnen worden beschouwd.
Na dialogen met de Commissie en de nationale consumentenbeschermingsautoriteiten beloofde TikTok zijn praktijken af te stemmen op de EU-regels over reclame en consumentenbescherming De door TikTok genomen maatregelen zullen het voor consumenten gemakkelijker maken om te zien wanneer het om reclame gaat. Deze maatregelen moeten aan het einde van het derde kwartaal van 2022 volledig zijn uitgevoerd. Het SCB-netwerk zal in 2022 en daarna actief toezien op de uitvoering van deze verbintenissen en de gegevensbeschermingsautoriteiten zullen blijven beoordelen of de nieuwe regels en praktijken van het bedrijf in overeenstemming zijn met de EU-regels inzake gegevensbescherming.
De SCB-autoriteiten zullen met name toezien op de punten waarover nog bezorgdheid bestaat, bijvoorbeeld of de commerciële aspecten van de praktijken van TikTok voor kinderen voldoende duidelijk zijn, met name met betrekking tot gepersonaliseerde reclame, en zij zullen beoordelen of de vijf kernbeginselen voor eerlijke op kinderen gerichte reclame worden nageleefd.
- 21 JUNI 2022
Sociale media
Omdat steeds meer consumenten slachtoffer worden van fraude en oplichting via sociale media, zijn Facebook en Twitter er door middel van een gezamenlijke SCB-actie toe gebracht hun gebruiksvoorwaarden in overeenstemming te brengen met het Europese consumentenrecht. Wanneer de SCB-autoriteiten illegale inhoud melden en vragen deze te verwijderen, moeten Facebook en Twitter dat snel doen.
- 9 APRIL 2019