Direct la conținutul principal

Raportul anual privind monitorizarea aplicării dreptului UE (2022)

În fiecare an, Comisia publică un raport cu privire la monitorizarea aplicării dreptului UE în anul precedent. Raportul trece în revistă principalele aspecte ale aplicării dreptului UE de către statele membre, precum și acțiunile întreprinse de Comisie în 2022 pentru a asigura respectarea acestuia. Raportul principal prezintă cele mai importante investigații și proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor inițiate de către Comisie legate de prioritățile sale politice. Această pagină prezintă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, procedurile EU Pilot și plângerile introduse, pe domenii de politică și pe state membre, pe o perioadă de cinci ani. Paginile dedicate domeniilor de politică descriu cum a promovat Comisia conformitatea în aceste domenii și fac trimitere la principalele hotărâri ale Curții de Justiție a Uniunii Europene. Paginile statelor membre prezintă informații mai detaliate pentru fiecare țară în parte.

 

Cazurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor

Noi cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (2018-2022)

[notranslate]new_infringement_cases_2018_2022[/notranslate]

Dacă faceți clic pe acest grafic interactiv pe mai multe niveluri, puteți consulta noile cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor inițiate în anul selectat, pe domeniu de politică și pe tip de încălcare.

Cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor rămase în curs la sfârșit de an (2018-2022)

[notranslate]infringement_cases_open_at_year_end_2018_2022[/notranslate]

Dacă faceți clic pe graficul interactiv pe mai multe niveluri de mai sus, puteți consulta numărul de cazuri de neîndeplinire a obligațiilor rămase în curs la sfârșitul anului selectat, pe domeniu de politică și pe tip de încălcare.

Evoluția cazurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor

Graficul de mai sus indică numărul de cazuri noi, închise sau rămase în curs la sfârșit de an, pentru perioada 2018-2022. Dacă faceți clic pe meniul derulant, puteți selecta un domeniu de politică.

Tipul de noi cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pentru fiecare stat membru și pentru Regatul Unit

Tipul de cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în curs la sfârșitul anului pentru fiecare stat membru și pentru Regatul Unit

Cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor închise, în funcție de etapa procedurală

Comisia încearcă să soluționeze încălcările legislației UE cât mai curând posibil. Cetățenii și întreprinderile vor beneficia mai repede de avantajele conferite de dreptul UE dacă un caz de constatare a neîndeplinirii obligațiilor este soluționat într-un stadiu incipient, fără a fi necesară sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la cazul respectiv.

În 2022, Comisia a închis 489 de cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. În 96 % din cazuri, procedura a putut fi închisă fără sesizarea Curții. Mai precis, Comisia a închis cazurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în următoarele etape:

  • 354 de cazuri după trimiterea unei scrisori de punere în întârziere în temeiul articolului 258 din TFUE;
  • 116 cazuri după trimiterea unui aviz motivat;
  • 8 cazuri după ce a decis să sesizeze Curtea, dar înainte de a depune cererea;
  • 9 cazuri în urma unei hotărâri a Curții (inclusiv un caz după o a doua hotărâre a Curții în temeiul articolului 260 din TFUE);
  • 2 cazuri au fost retrase de la Curte înainte ca aceasta să se pronunțe. Comisia a retras aceste cazuri deoarece statele membre în cauză luaseră măsurile necesare pentru a se conforma legislației UE.

Sesizarea Curții și hotărâri ale Curții

În 2022, Comisia a luat decizia de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu 35 de cazuri. Toate aceste cazuri au fost trimise în fața Curții pentru prima dată, în temeiul articolului 258 TFUE (18 cazuri) sau în temeiul articolelor 258 și 260 alineatul (3) (17 cazuri).

În temeiul articolului 260 alineatul (3) din TFUE, Comisia poate propune sancțiuni financiare chiar și atunci când sesizează Curtea pentru prima dată (cu privire la o cauză). Comisia a decis să solicite Curții să impună sancțiuni financiare în toate cele 17 cazuri cu o decizie de sesizare în temeiul acestui articol (detalii despre diferitele etape ale unei proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor).

După ce decide să înainteze un caz, Comisia pregătește și adresează cererea Curții de Justiție a Uniunii Europene. În 2022, Comisia a înaintat Curții 35 de cazuri (inclusiv cazuri pentru care fusese luată o decizie de sesizare înainte de 2022).

În 2022, Curtea a pronunțat 18 hotărâri în temeiul articolului 258 din TFUE și o hotărâre în temeiul articolului 260 alineatul (2) din TFUE. În acest din urmă caz, Curtea a impus sancțiuni financiare Greciei.

17 hotărâri au fost în favoarea Comisiei, în timp ce în două cauze referitoare la Polonia, Curtea a respins acțiunea Comisiei. Următoarele state membre au făcut obiectul unor hotărâri ale Curții de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în 2022:

  • Spania (3);
  • Bulgaria, Irlanda, Polonia și Slovacia (2 fiecare);
  • Belgia, Danemarca, Grecia, Franța, Italia, Austria și Portugalia (1 fiecare).

De asemenea, a existat o hotărâre împotriva Regatului Unit.

Statele membre au obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a se conforma cu promptitudine unei hotărâri a Curții. Totuși, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. La sfârșitul anului 2022, 84 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în temeiul articolului 258 din TFUE și 16 proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în temeiul articolului 260 alineatul (2) din TFUE erau încă în curs după pronunțarea unei hotărâri a Curții, deoarece Comisia a considerat că statele membre nu se conformaseră încă hotărârilor.

Cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor aflate în curs în urma unei hotărâri a Curții de Justiție, pe state membre

Dacă faceți clic pe graficul interactiv pe mai multe niveluri de mai sus, puteți consulta domeniile de politică ale cazurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor aflate în urma unei hotărâri a Curții de Justiție cu privire la statul membru selectat.

 

Transpunerea directivelor

42 de directive au avut termen de transpunere în 2022. Numărul este mai mic decât în 2021 (55). Perioada medie în care statele membre trebuiau să transpună o directivă cu termen-limită în 2022 a fost de 14,5 luni. Perioada a fost mai scurtă decât cea din 2021 (22,4 luni). Termenele de transpunere sunt stabilite de legiuitori atunci când adoptă o directivă și pot varia în funcție de tipul de directivă. De exemplu, directivele delegate și de punere în aplicare pot avea termene de transpunere mai scurte decât directivele adoptate în cadrul procedurii legislative ordinare.

Noi cazuri de transpunere tardivă (2018-2022)

[notranslate]new_late_transposition_cases_2018_2022[/notranslate]

Dacă faceți clic pe acest grafic interactiv pe mai multe niveluri, puteți consulta distribuția noilor cazuri de transpunere tardivă din 2022, pe domenii de politică și pe sectoare.

Cazuri de transpunere tardivă în 2022 pentru fiecare stat membru și pentru Regatul Unit

 

EU Pilot

„EU Pilot” este o procedură premergătoare acțiunii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, pe care Comisia o utilizează în cazurile în care este probabil să conducă la o conformare mai rapidă decât o procedură oficială de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Astfel, Comisia poate soluționa o serie de cazuri în etapa EU Pilot, fără a fi necesară inițierea unei proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. De asemenea, procedura se poate dovedi utilă în cazurile în care Comisia dorește să colecteze informațiile factuale sau juridice de care are nevoie pentru a-și realiza evaluarea.

Noi cazuri EU Pilot (2018-2022)

[notranslate]new_eu_pilot_cases_2018_2022[/notranslate]

Dacă faceți clic pe acest grafic interactiv pe mai multe niveluri, puteți consulta distribuția noilor cazuri EU Pilot din 2022, pe domenii de politică și pe sectoare.

Evoluția cazurilor EU Pilot

Dacă faceți clic pe acest grafic, puteți consulta cazurile EU Pilot care erau noi, închise sau rămase în curs la sfârșit de an, pentru perioada 2018-2022. Dacă faceți clic pe meniul derulant, puteți selecta un domeniu de politică.

În anul 2022, Comisia a deschis 279 de dosare EU Pilot. Dintre acestea, 51 au fost declanșate de plângeri, iar 228 au fost deschise de Comisie în urma unor investigații lansate din proprie inițiativă.

Comisia a închis 215 de cazuri EU Pilot în 2022, dintre care 160 după ce a primit răspunsuri satisfăcătoare din partea statelor membre în cauză, ceea ce indică o rată de soluționare de 74 %, mai puțin decât în 2021 (81 %). În schimb, pentru 46 de cazuri, procedura EU Pilot a fost închisă cu o propunere de examinare, în continuare, a problemei prin intermediul unei proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. 9 dintre aceste cazuri s-au bazat pe plângeri.

Domeniile de politică pentru care s-a propus ca cele mai multe cazuri EU Pilot să fie urmate de proceduri oficiale de constatare a neîndeplinirii obligațiilor sunt energia (12 cazuri), piața internă (9 cazuri), mediul (7 cazuri) și migrația și afacerile interne (7 cazuri).

Cazuri EU Pilot în curs la sfârșitul anului 2022 pentru fiecare stat membru

Dacă faceți clic pe acest grafic interactiv pe mai multe niveluri, puteți consulta distribuția cazurilor EU Pilot în curs la sfârșitul lui 2022, pe domenii de politică și pe tipuri de încălcare.

 

Plângeri

Noi plângeri (2018-2022)

[notranslate]new_complaints_2018_2022[/notranslate]

Dacă faceți clic pe acest grafic interactiv pe mai multe niveluri, puteți consulta distribuția plângerilor noi înregistrate în 2022, pe domenii de politică și pe sectoare.

Evoluția plângerilor

Graficul de mai sus indică numărul de proceduri noi, tratate sau rămase în curs la sfârșit de an, pentru perioada 2018-2022. Dacă faceți clic pe meniul derulant, puteți selecta un domeniu de politică.

Plângeri gestionate în anul 2022

Dacă faceți clic pe acest grafic interactiv pe mai multe niveluri, puteți consulta distribuția plângerilor tratate în 2022, pe domenii de politică.

În anul 2022, Comisia a gestionat 3 615 de plângeri potențiale. Un număr mare de corespondențe primite, calificate drept plângeri de către persoane și organisme, nu au îndeplinit criteriile formale ale unei plângeri și au primit răspuns în temeiul Codului de bună conduită administrativă al Comisiei (951).

Comisia a evaluat 2 254 de plângeri și fie nu a identificat nicio încălcare a legislației UE, fie a identificat o potențială încălcare care nu este, în principiu, investigată de Comisie în conformitate cu abordarea strategică de asigurare a respectării legislației, astfel cum este prevăzută în Comunicarea din 2016 intitulată „Legislația UE: o mai bună aplicare pentru obținerea unor rezultate mai bune”.

De exemplu, o plângere privind un caz individual de aplicare incorectă a legislației UE în cazul în care nu există indicii suficiente privind o practică generală sau o nerespectare sistemică a legislației UE. Reclamantul are acces la căile de atac prin intermediul mecanismelor naționale de soluționare. Prin urmare, nu este necesară efectuarea, de către Comisie, a unor investigații specifice.

Comisia a dat curs unui număr de 170 de plângeri pe care le-a investigat în cadrul procedurii premergătoare constatării neîndeplinirii obligațiilor „EU Pilot” sau printr-o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, ceea ce reprezintă o creștere față de 2021 (117). Aceasta înseamnă că, în 2022, Comisia a lansat investigații în urma a 4,7 % din plângerile (potențiale) depuse.

179 de plângeri au fost închise deoarece repetau plângeri existente, iar 5 de 8 plângeri au fost retrase (fie de către reclamanți, fie pentru că nu s-a primit formularul de plângere). De asemenea, Comisia a transferat 3 plângeri către SOLVIT.

În 2022, Comisia a înregistrat trei așa-numite plângeri multiple. O plângere multiplă este o modalitate prin care Comisia poate trata numeroase plângeri individuale referitoare la aceeași chestiune sau la chestiuni similare împotriva acelorași state membre. Comisia înregistrează toate plângerile sub un singur număr și înlocuiește plângerile individuale primite cu o plângere anunțată public pe site-ul Europa. O plângere multiplă este considerată o singură plângere în statisticile de mai sus. Aceste plângeri multiple se refereau la:

  • o presupusă încălcare de către Italia a principiilor generale ale legislației UE și a drepturilor fundamentale referitoare la starea de urgență și la alte măsuri (409 plângeri individuale);
  • o presupusă încălcare de către Lituania a normelor UE privind sănătatea și siguranța la locul de muncă (450 de plângeri individuale);
  • o presupusă încălcare de către Franța a normelor UE în materie de succesiuni (22 de plângeri individuale).

Plângeri care conduc la investigații în cadrul EU Pilot sau la proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pe teme (Top 10)

Statele membre la care s-au referit cele mai multe din cele 170 de plângeri și pentru care au fost deschise dosare EU Pilot și o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor sunt:

  • Suedia (34);
  • Franța (25);
  • Italia (21);
  • Spania (14);
  • Bulgaria 13.

În cazul în care procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor care se bazează pe plângeri nu soluționează problema încălcării legislației UE în etapa precontencioasă, Comisia nu ezită să trimită un stat membru în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

În 2022, Comisia a luat o decizie de a sesiza Curtea cu privire la un stat membru într-o cauză care avea la origine o plângere. Aceasta viza transpunerea incorectă de către Portugalia a normelor UE privind recunoașterea calificărilor profesionale.

 

Durata medie de soluționare a cazurilor

Dacă faceți clic pe graficul de mai sus, puteți afla care este timpul mediu necesar (în săptămâni) înainte de luarea unei decizii de închidere a plângerilor, a cazurilor EU Pilot și a cazurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Este posibil ca anumite cazuri EU Pilot/plângeri să fi fost contabilizate de mai multe ori (de exemplu, dacă o plângere inițială este transferată într-un caz EU Pilot sau într-o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor).

 

Mai multe informații privind cazurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, pe domenii de politică

 

State membre

 

Metodologie

Acest raport prezintă acțiunile întreprinse de Comisie pentru a monitoriza și a asigura respectarea legislației UE în cursul anului 2022. Este posibil ca situația actuală a cazurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor menționate să fi evoluat de atunci.

Domeniile de politică din raportul anual corespund direcțiilor generale (DG-uri) ale Comisiei. Unele subiecte mai ample pot fi abordate de diferite direcții generale. De exemplu, încălcările normelor privind piața unică se pot referi la legislația privind libera circulație transfrontalieră a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor în interiorul UE, dar și la cea privind fiscalitatea, ocuparea forței de muncă, cultura, politica socială, educația, sănătatea publică, energia, protecția consumatorilor, transporturile, mediul (cu excepția protecției naturii), societatea informațională și mass-media. Încălcările pieței unice sunt, prin urmare, luate în considerare în raportul anual în cadrul acestor domenii de politică mai specifice.

Cifrele ar putea suferi modificări în timp pentru un anumit domeniu de politică, deoarece cazurile pot fi transferate pentru a fi tratate de la un domeniu de politică la altul. Nu ar trebui să existe astfel de inconsecvențe în ceea ce privește cifrele globale din toate domeniile de politică.

În sensul acestui raport, „plângeri” se referă la corespondența primită calificată de către expeditori drept plângere, chiar dacă aceasta nu îndeplinește condițiile prevăzute la punctul 3 din Anexa privind procedurile administrative pentru gestionarea relațiilor cu reclamanții în ceea ce privește aplicarea legislației Uniunii Europene la Comunicarea „Legislația UE: o mai bună aplicare pentru obținerea unor rezultate mai bune”. În plus, referirea la „plângeri” include așa-numitele „plângeri multiple”, în care Comisia, în cadrul unui singur dosar (sub un singur număr de înregistrare), tratează uneori un număr foarte mare de plângeri individuale. În ceea ce privește numărul de plângeri, în unele cazuri, unele diferențe față de cifrele din raportul anual precedent se poate datora înregistrării întârziate, duble sau eronate la momentul extragerii datelor statistice.

 

Informații despre Regatul Unit

La 1 februarie 2020, a intrat în vigoare acordul de retragere care stabilește condițiile retragerii ordonate a Regatului Unit din UE, iar Regatul Unit a devenit în mod oficial țară terță. Perioada de tranziție stabilită prin acordul de retragere s-a încheiat la 31 decembrie 2020. În conformitate cu acest acord, Comisia poate continua să trateze procedurile existente de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și să inițieze noi proceduri împotriva Regatului Unit pentru încălcări ale dreptului UE care au avut loc înainte de încheierea perioadei de tranziție sau pentru încălcări ale anumitor dispoziții ale acordului de retragere sau ale protocoalelor privind Irlanda și Irlanda de Nord și zonele de suveranitate în Cipru. Prin urmare, procedurile referitoare la Regatul Unit sunt incluse în statisticile generale din acest raport.

Documente

14 IULIE 2023
2022 Annual Report on monitoring the application of EU law

Comunicat de presă

Rapoartele anuale precedente de monitorizare a punerii în aplicare a legislației UE