Gå til hovedindholdet

Årsberetning om overvågning af anvendelsen af EU-retten i 2022

Hvert år offentliggør Kommissionen en rapport om kontrollen med anvendelsen af EU-retten i det foregående år. Heri gennemgås centrale aspekter af medlemslandenes anvendelse af EU-retten og Kommissionens indsats for at håndhæve den i 2022. Hovedrapporten beskriver Kommissionens vigtigste undersøgelser og traktatbrudsprocedurer i henhold til Kommissionens politiske prioriteter. På denne side finder du traktatbrudssager, EU Pilot-procedurer og klager efter politikområde og medlemsland over en periode på fem år. På siderne om de enkelte politikområder finder du oplysninger om, hvordan Kommissionen har fremmet overholdelsen på disse områder, og referencer til centrale domme fra Den Europæiske Unions Domstol. På medlemsstaternes sider finder du specifikke oplysninger om det enkelte land.

 

Traktatbrud

Nye traktatbrudssager (i perioden 2018-2022)

[notranslate]new_infringement_cases_2018_2022[/notranslate]

Ved at klikke på dette interaktive diagram med flere niveauer kan du se fordelingen af de nye traktatbrudssager i det valgte år pr. politikområde og type traktatbrud.

Verserende traktatbrudssager ved årets afslutning (i perioden 2018-2022)

[notranslate]infringement_cases_open_at_year_end_2018_2022[/notranslate]

Ved at klikke på ovenstående interaktive diagram med flere niveauer kan du se fordelingen af verserende traktatbrudssager ved udgangen af det valgte år pr. politikområde og type traktatbrud.

Udviklingen i traktatbrudssager

Ovenstående diagram viser antallet af sager, der var nye, afsluttede eller verserende ved årets udgang for perioden 2018-2022. Ved at klikke på rullemenuen kan du vælge et politikområde.

Type nye traktatbrudssager pr. medlemsstat og Det Forenede Kongerige

Type verserende traktatbrudssager ved årets udgang pr. medlemsstat og Det Forenede Kongerige

Afsluttede traktatbrudssager efter proceduretrin

Kommissionen søger at afhjælpe overtrædelser af EU-retten hurtigst muligt. Borgere og virksomheder kan nyde godt af fordelene ved EU-retten tidligere, hvis en traktatbrudssag afgøres på et tidligt tidspunkt, uden at det er nødvendigt at indbringe sagen for Den Europæiske Unions Domstol.

I 2022 afsluttede Kommissionen 489 traktatbrudssager. I 96 % af sagerne kunne proceduren afsluttes uden at skulle henvise sagen til Domstolen. Mere specifikt afsluttede Kommissionen traktatbrudssagerne på følgende trin:

  • 354 sager efter fremsendelse af en åbningsskrivelse i henhold til artikel 258 i TEUF
  • 116 sager efter fremsendelse af en begrundet udtalelse
  • 8 sager efter at have besluttet at indbringe sagen for Domstolen, men før stævningen blev indgivet
  • 9 sager efter en dom afsagt af Domstolen (herunder en sag efter Domstolens anden afgørelse i henhold til artikel 260 i TEUF)
  • 2 sager var blevet trukket tilbage fra Domstolen, før denne afsagde dom. Kommissionen trak disse sager tilbage, da de pågældende medlemsstater havde truffet de nødvendige foranstaltninger for at overholde EU-retten.

Indbringelse af sager for Domstolen og Domstolens domme

I 2022 besluttede Kommissionen at indbringe i alt 35 sager for Den Europæiske Unions Domstol. Alle sager blev indbragt for Domstolen for første gang i henhold til artikel 258 i TEUF (18 sager) eller i henhold til artikel 258 og 260. stk. 3, (17 sager).

I henhold til artikel 260, stk. 3, i TEUF kan Kommissionen foreslå økonomiske sanktioner, selv om den indbringer en sag for Domstolen for første gang. Kommissionen besluttede at anmode Domstolen om at pålægge økonomiske sanktioner i alle 17 sager med en afgørelse om henvisning i henhold til denne artikel (flere oplysninger om de forskellige trin i en traktatbrudsprocedure finder du her).

Efter at have besluttet at henvise en sag forbereder og forelægger Kommissionen sagen for Den Europæiske Unions Domstol. I 2022 indbragte Kommissionen 35 sager for Domstolen (herunder sager, for hvilke der var truffet afgørelse om henvisning inden 2022).

I 2022 afsagde Domstolen 18 domme i henhold til artikel 258 i TEUF og en dom i henhold til artikel 260, stk. 2, i TEUF. I sidstnævnte sag pålagde Domstolen Grækenland økonomiske sanktioner.

17 domme faldt ud til Kommissionens fordel, mens Domstolen ikke gav Kommissionen medhold i to sager vedrørende Polen. Følgende medlemsstater var genstand for traktatbrudsdomme i 2022:

  • Spanien (3)
  • Bulgarien, Irland, Polen og Slovakiet (2 hver)
  • Belgien, Danmark, Grækenland, Frankrig, Italien, Østrig og Portugal (1 hver).

Der var også én dom mod Det Forenede Kongerige.

Medlemsstaterne skal straks træffe alle de foranstaltninger, der er nødvendige for at efterkomme en dom afsagt af Domstolen. Dette sker dog ikke altid. Ved udgangen af 2022 var 84 traktatbrudsprocedurer i henhold til artikel 258 i TEUF og 16 traktatbrudsprocedurer i henhold til artikel 260, stk. 2, i TEUF fortsat uafsluttede, selv om der forelå en afgørelse fra EU-Domstolen, fordi Kommissionen fandt, at medlemsstaterne endnu ikke havde efterkommet dommene.

Verserende traktatbrudssager efter en dom afsagt af Domstolen pr. medlemsstat

Ved at klikke på ovenstående diagram med flere niveauer kan du se politikområderne for de verserende traktatbrudssager efter en dom afsagt af Domstolen vedrørende den pågældende medlemsstat.

 

Gennemførelse af direktiver

42 direktiver havde gennemførelsesfrist i 2022. Dette er færre end i 2021 (55). Den gennemsnitlige periode, inden for hvilken medlemsstaterne skulle gennemføre et direktiv med frist i 2022, var 14,5 måneder. Dette er kortere end 2021 (22,4 måneder). Fristerne for gennemførelse fastsættes af lovgiverne, når de vedtager et direktiv, og kan variere afhængigt af, hvilken type direktiv der er tale om. Delegerede direktiver og gennemførelsesdirektiver kan f.eks. have kortere gennemførelsesfrister end direktiver, der vedtages efter den almindelige lovgivningsprocedure.

Nye sager om forsinket gennemførelse i perioden 2018-2022

[notranslate]new_late_transposition_cases_2018_2022[/notranslate]

Ved at klikke på dette interaktive diagram med flere niveauer kan du se fordelingen af de nye sager om forsinket gennemførelse i 2022 pr. politikområde og sektor.

Sager om forsinket gennemførelse i 2022 pr. medlemsstat og Det Forenede Kongerige

 

EU Pilot

Proceduren forud for traktatbrudsproceduren "EU Pilot" er et redskab, som Kommissionen kan anvende, når det sandsynligvis vil føre til hurtigere overholdelse end en formel traktatbrudsprocedure. Det giver Kommissionen mulighed for at løse en række sager i EU Pilot-fasen, uden at det er nødvendigt at gå over til en traktatbrudsprocedure. Det kan også være nyttigt i tilfælde, hvor Kommissionen ønsker at indsamle de faktuelle eller retlige oplysninger, der er nødvendige for, at den kan foretage sin vurdering.

Nye EU Pilot-sager i perioden 2018-2022

[notranslate]new_eu_pilot_cases_2018_2022[/notranslate]

Ved at klikke på dette interaktive diagram med flere niveauer kan du se fordelingen af de nye EU Pilot-sager i 2022 pr. politikområde og sektor.

Udviklingen i EU Pilot-sager

Ovenstående diagram viser antallet af EU Pilot-sager, der var nye, afsluttede eller verserende ved årets udgang for perioden 2018-2022. Ved at klikke på rullemenuen kan du vælge et politikområde.

Kommissionen indledte 279 EU Pilot-sager i 2022. Heraf blev 51 udløst af klager, og 228 blev indledt af Kommissionen efter undersøgelser på eget initiativ.

Kommissionen afsluttede 215 EU Pilot-sager i 2022, heraf 160 efter at have modtaget tilfredsstillende svar fra de berørte medlemsstater. Dette giver en løsningsrate på 74 %, hvilket er lavere end 2021-niveauet (81 %). EU Pilot-proceduren førte i 46 sager til et forslag om at forfølge sagen yderligere ved hjælp af en traktatbrudsprocedure. Ni af disse sager var baseret på klager.

De fleste EU Pilot-sager foreslås fulgt op af formelle traktatbrudsprocedurer på politikområderne energi (12 sager), det indre marked (9 sager), miljø (7 sager) og migration og indre anliggender (7 sager).

Verserende EU Pilot-sager ved udgangen af 2022 pr. medlemsstat

Ved at klikke på dette interaktive diagram med flere niveauer kan du se fordelingen af verserende EU Pilot-sager ved udgangen af 2022 for den valgte medlemsstat.

 

Klager

Nye klager i perioden 2018-2022

[notranslate]new_complaints_2018_2022[/notranslate]

Ved at klikke på dette interaktive diagram med flere niveauer kan du se fordelingen af de nye klager i 2022 pr. politikområde og sektor.

Udviklingen i klagerne

Ovenstående diagram viser antallet af klager, der var nye, afsluttede eller verserende ved årets udgang for perioden 2018-2022. Ved at klikke på rullemenuen kan du vælge et politikområde.

Klager behandlet i 2022

Ved at klikke på dette interaktive diagram med flere niveauer kan du se fordelingen af de afsluttede klager i 2022 pr. politikområde.

Kommissionen behandlede i 2022 3 615 mulige klager. Et stort antal af de indkomne klager opfyldte ikke de formelle kriterier for en klage og blev besvaret i overensstemmelse med Kommissionens kodeks for god forvaltningsskik (951).

Kommissionen vurderede 2 254 klager og konstaterede enten ingen overtrædelse af EU-retten eller en potentiel overtrædelse, som i princippet ikke undersøges af Kommissionen i henhold til den strategiske tilgang til håndhævelse, der blev fastlagt i meddelelsen fra 2016 "EU-retten: Bedre resultater gennem bedre anvendelse".

Det drejede sig bl.a. om en klage over et individuelt tilfælde af forkert anvendelse af EU-retten, hvor der ikke er tilstrækkelige tegn på en generel praksis eller systemisk manglende overholdelse af EU-retten. Klageren kan i så fald søge at finde en løsning gennem nationale klagemekanismer. Der er derfor ikke behov for specifikke undersøgelser fra Kommissionens side.

Kommissionen startede en undersøgelse i 170 tilfælde som led i en EU Pilot-procedure eller en traktatbrudsprocedure. Dette er flere end i 2021 (117 tilfælde). Det betyder, at Kommissionen gik videre med undersøgelser af 4,7 % af (potentielle) klager i 2022.

179 klager blev afsluttet, da de var duplikater af eksisterende klager, og 58 klager blev trukket tilbage (enten af klagerne selv, eller fordi klageformularen ikke blev modtaget). Kommissionen overførte også 3 klager til SOLVIT.

Kommissionen registrerede i 2022 tre sager med flere klager. Flere klager er en måde, hvorpå Kommissionen kan behandle mange individuelle klager om samme eller enslydende sager mod de samme medlemsstater. Kommissionen registrerer alle klager under ét registreringsnummer og erstatter individuel korrespondance med klagerne med offentlige meddelelser på Europa-websiden. Sager med flere klager tælles som én og samme klage i statistikkerne. De vedrørte:

  • Italiens påståede tilsidesættelse af generelle principper i EU-retten og grundlæggende rettigheder i forbindelse med undtagelsestilstanden og andre foranstaltninger (409 individuelle klager)
  • Litauens påståede overtrædelse af EU-regler om sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen (450 individuelle klager)
  • Frankrigs påståede overtrædelse af EU-regler vedrørende arv (22 individuelle klager).

Klager, der har ført til EU Pilot- eller traktatbrudsprocedurer, pr. emne (top 10)

Følgende medlemsstater er mest berørt af de 170 klager, der blev fulgt op med en EU Pilot- eller traktatbrudsprocedure:

  • Sverige (34)
  • Frankrig (25)
  • Italien (21)
  • Spanien (14)
  • Bulgarien (13).

Hvis traktatbrudsprocedurer, der er baseret på klager, ikke bringer overtrædelsen til ophør, tøver Kommissionen ikke med at indbringe en medlemsstat for Den Europæiske Unions Domstol.

I 2022 traf Kommissionen en beslutning om at indbringe en medlemsstat for Domstolen i en sag, der hidrørte fra en klage. Den vedrørte Portugals ukorrekte gennemførelse af EU-reglerne om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer.

 

Gennemsnitlig sagsbehandlingstid

Ovenstående diagram viser den gennemsnitlige tid i uger, der er nødvendig, før der træffes afgørelse om at afslutte klager, EU Pilot-sager og traktatbrudssager. Nogle EU Pilot-sager og klager tælles potentielt mere end én gang (f.eks. hvis en indledende klage bliver til en EU Pilot- eller en traktatbrudssag).

 

Yderligere oplysninger om traktatbrudssager efter politikområde

 

Medlemsstater

 

Metode

Rapporten beskriver Kommissionens indsats for at overvåge og håndhæve EU-retten i 2022. Status for de nævnte overtrædelsessager kan have udviklet sig siden da.

Årsberetningens politikområder svarer til Kommissionens generaldirektorater (GD'er). Nogle bredere emner kan være omfattet af forskellige generaldirektorater, f.eks. kan overtrædelser vedrørende det indre marked være baseret på lovgivning, der omfatter fri bevægelighed for personer, varer, tjenesteydelser og kapital på tværs af grænserne inden for EU, men også beskatning, beskæftigelse, kultur, socialpolitik, uddannelse, folkesundhed, energi, forbrugerbeskyttelse, transport, miljø (undtagen naturbeskyttelse) samt informationssamfundet og medier. Overtrædelser vedrørende det indre marked indgår derfor i årsberetningen under disse mere specifikke politikområder.

Tallene kan forandre sig løbende for det enkelte politikområde, da sager kan overføres til behandling fra det ene politikområde til det andet. Det samlede tal for alle politikområder forandrer sig dog ikke.

Henvisningen til "klager" i denne rapport omfatter indgående korrespondance, der af afsenderne betegnes som en klage, selv om den ikke opfylder betingelserne i punkt 3 i bilaget om de administrative procedurer for håndtering af forbindelserne med klageren i sager om anvendelsen af EU-retten til meddelelsen "EU-retten: Bedre resultater gennem bedre anvendelse". Henvisningen til "klager" omfatter desuden såkaldte "flere klager", hvor Kommissionen under én klagesag (registrering) undertiden behandler et meget stort antal individuelle klager. Med hensyn til antallet af klager kan forskelle i forhold til tallene fra den foregående årsberetning i nogle tilfælde skyldes forsinket, dobbelt eller fejlagtig registrering på det tidspunkt, hvor de statistiske data blev udtrukket.

 

Oplysninger om Det Forenede Kongerige

Den 1. februar 2020 trådte udtrædelsesaftalen om ordninger for Det Forenede Kongeriges velordnede udtræden af Unionen i kraft, og Det Forenede Kongerige blev formelt et tredjeland. Den overgangsperiode, der er fastsat i udtrædelsesaftalen, udløb den 31. december 2020. I overensstemmelse med udtrædelsesaftalen kan Kommissionen fortsætte med at forfølge eksisterende traktatbrudssager og indlede nye sager mod Det Forenede Kongerige for overtrædelser af EU-retten, der fandt sted inden overgangsperiodens udløb, eller for overtrædelser af visse bestemmelser i udtrædelsesaftalen eller protokollerne om Irland og Nordirland og om baseområderne i Cypern. Derfor er sager vedrørende Det Forenede Kongerige medtaget i de samlede statistikker i denne rapport.

Dokumenter

14. JULI 2023
2022 Annual Report on monitoring the application of EU law

Pressemeddelelse

Årsberetninger om overvågning af anvendelsen af EU-retten