Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ετήσια έκθεση 2022 για την παρακολούθηση της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ

Κάθε χρόνο, η Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση για την παρακολούθηση της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ κατά το προηγούμενο έτος. Η έκθεση εξετάζει βασικές πτυχές της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ από τα κράτη μέλη και τις ενέργειες που έλαβε η Επιτροπή για την επιβολή του το 2022. Η κύρια έκθεση παρουσιάζει τις σημαντικότερες έρευνες και διαδικασίες επί παραβάσει της Επιτροπής στο πλαίσιο των πολιτικών προτεραιοτήτων της Επιτροπής. Η ιστοσελίδα αυτή παρουσιάζει τις διαδικασίες επί παραβάσει, τις διαδικασίες EU Pilot και τις καταγγελίες ανά τομέα πολιτικής και ανά κράτος μέλος τα τελευταία πέντε έτη. Ειδικές σελίδες για τους τομείς πολιτικής παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή προώθησε τη συμμόρφωση σε αυτούς τους τομείς και παραπέμπουν σε βασικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σελίδες των κρατών μελών δημοσιεύουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για την εκάστοτε χώρα.

 

Παραβάσεις

Νέες διαδικασίες επί παραβάσει (2018-2022)

[notranslate]new_infringement_cases_2018_2022[/notranslate]

Κάνοντας κλικ σε αυτό το διαδραστικό διάγραμμα πολλαπλών επιπέδων, μπορείτε να δείτε την κατανομή των νέων διαδικασιών επί παραβάσει το επιλεγμένο έτος ανά τομέα πολιτικής και ανά είδος παράβασης.

Διαδικασίες επί παραβάσει που εκκρεμούσαν στο τέλος του έτους (2018-2022)

[notranslate]infringement_cases_open_at_year_end_2018_2022[/notranslate]

Κάνοντας κλικ στο παραπάνω διάγραμμα πολλαπλών επιπέδων, μπορείτε να δείτε τον αριθμό των διαδικασιών επί παραβάσει που εκκρεμούσαν στο τέλος του επιλεγμένου έτους ανά τομέα πολιτικής και ανά είδος παράβασης.

Εξέλιξη των διαδικασιών επί παραβάσει

Στο παραπάνω διάγραμμα παρουσιάζεται ο αριθμός των νέων διαδικασιών, καθώς και εκείνων που περατώθηκαν ή εκκρεμούσαν στο τέλος του έτους για την περίοδο 2018-2022. Κάνοντας κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού, μπορείτε να επιλέξετε έναν τομέα πολιτικής.

Είδος νέων διαδικασιών επί παραβάσει ανά κράτος μέλος και το Ηνωμένο Βασίλειο

Είδος των διαδικασιών επί παραβάσει που εκκρεμούσαν στο τέλος του έτους ανά κράτος μέλος και το Ηνωμένο Βασίλειο

Περατωθείσες διαδικασίες επί παραβάσει ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας

Η Επιτροπή επιδιώκει να επιλύσει τις παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν τα οφέλη του δικαίου της ΕΕ νωρίτερα εάν μια διαδικασία επί παραβάσει διευθετηθεί σε πρώιμο στάδιο, χωρίς να χρειάζεται να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2022 η Επιτροπή περάτωσε 489 διαδικασίες επί παραβάσει. Στο 96 % των υποθέσεων, η διαδικασία θα μπορούσε να περατωθεί χωρίς να χρειάζεται να αποφασιστεί παραπομπή στο Δικαστήριο. Ειδικότερα, η Επιτροπή περάτωσε τις διαδικασίες επί παραβάσει στα ακόλουθα στάδια:

  • 354 υποθέσεις μετά την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής σύμφωνα με το άρθρο 258 της ΣΛΕΕ·
  • 116 υποθέσεις μετά την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης·
  • 8 υποθέσεις μετά την απόφασή της να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο, αλλά πριν από την υποβολή της αίτησης·
  • 9 υποθέσεις μετά από απόφαση του Δικαστηρίου (συμπεριλαμβανομένης μίας υπόθεσης μετά από δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου βάσει του άρθρου 260 της ΣΛΕΕ)·
  • 2 υποθέσεις αποσύρθηκαν από το Δικαστήριο πριν το τελευταίο εκδώσει την απόφασή του. Η Επιτροπή απέσυρε τις υποθέσεις αυτές, καθώς τα οικεία κράτη μέλη είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθούν με το δίκαιο της ΕΕ.

Παραπομπές στο Δικαστήριο και αποφάσεις του Δικαστηρίου

Το 2022 η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει συνολικά 35 υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλες αυτές οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν για πρώτη φορά στο Δικαστήριο, δυνάμει του άρθρου 258 της ΣΛΕΕ (18 υποθέσεις) ή του άρθρου 258 και του άρθρου 260 παράγραφος 3 (17 υποθέσεις).

Σύμφωνα με το άρθρο 260 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει χρηματικές ποινές ακόμη και όταν παραπέμπει για πρώτη φορά υπόθεση στο Δικαστήριο. Η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από το Δικαστήριο να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και στις 17 υποθέσεις με απόφαση παραπομπής βάσει του εν λόγω άρθρου (περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα διάφορα στάδια της διαδικασίας επί παραβάσει εδώ).

Αφού αποφασίσει να παραπέμψει μια υπόθεση, η Επιτροπή προετοιμάζει και υποβάλλει την αίτηση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2022 η Επιτροπή υπέβαλε στο Δικαστήριο 35 υποθέσεις (συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων για τις οποίες είχε ληφθεί απόφαση παραπομπής πριν από το 2022).

Το 2022 το Δικαστήριο εξέδωσε 18 αποφάσεις βάσει του άρθρου 258 της ΣΛΕΕ και μία απόφαση δυνάμει του άρθρου 260 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Στην τελευταία αυτή υπόθεση, το Δικαστήριο επέβαλε οικονομικές κυρώσεις κατά της Ελλάδας.

17 αποφάσεις τάχθηκαν υπέρ της Επιτροπής, ενώ σε δύο υποθέσεις που αφορούσαν την Πολωνία το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Επιτροπής. Τα ακόλουθα κράτη μέλη αποτέλεσαν αντικείμενο αποφάσεων του Δικαστηρίου σε διαδικασίες επί παραβάσει το 2022:

  • Ισπανία (3)·
  • Βουλγαρία, Ιρλανδία, Πολωνία και Σλοβακία (2 η καθεμία)·
  • Βέλγιο, Δανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία και Πορτογαλία (1 η καθεμία).

Υπάρχει επίσης μία απόφαση κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να λαμβάνουν αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθούν με απόφαση του Δικαστηρίου. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Στο τέλος του 2022 εκκρεμούσαν 84 διαδικασίες επί παραβάσει βάσει του άρθρου 258 της ΣΛΕΕ και 16 διαδικασίες επί παραβάσει βάσει του άρθρου 260 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ μετά από απόφαση του Δικαστηρίου, διότι η Επιτροπή έκρινε ότι τα κράτη μέλη δεν είχαν ακόμη συμμορφωθεί με τις αποφάσεις.

Κίνηση διαδικασιών επί παραβάσει μετά από απόφαση του Δικαστηρίου ανά κράτος μέλος

Κάνοντας κλικ στο παραπάνω διάγραμμα πολλαπλών επιπέδων, μπορείτε να δείτε τους τομείς πολιτικής των εκκρεμών διαδικασιών επί παραβάσει μετά από απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με το επιλεγμένο κράτος μέλος.

 

Μεταφορά οδηγιών στο εθνικό δίκαιο

Υπάρχουν 42 οδηγίες που είχαν προθεσμία μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο το 2022. Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από ό,τι το 2021 (55). Η μέση περίοδος εντός της οποίας τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν μια οδηγία με προθεσμία το 2022 ήταν 14,5 μήνες. Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος σε σύγκριση με το 2021 (22,4 μήνες). Οι προθεσμίες μεταφοράς καθορίζονται από τους νομοθέτες κατά την έκδοση μιας οδηγίας και ενδέχεται να ποικίλλουν ανάλογα με το είδος των σχετικών οδηγιών. Για παράδειγμα, οι κατ’ εξουσιοδότηση και οι εκτελεστικές οδηγίες μπορεί να έχουν συντομότερες προθεσμίες μεταφοράς σε σύγκριση με τις οδηγίες που εκδίδονται στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας.

Νέες υποθέσεις καθυστερημένης μεταφοράς (2018-2022)

[notranslate]new_late_transposition_cases_2018_2022[/notranslate]

Κάνοντας κλικ σε αυτό το διαδραστικό διάγραμμα πολλαπλών επιπέδων, μπορείτε να δείτε την κατανομή των νέων υποθέσεων καθυστερημένης μεταφοράς το 2022 ανά τομέα πολιτικής και ανά τομέα εντός του εν λόγω τομέα πολιτικής.

Υποθέσεις καθυστερημένης μεταφοράς το 2022 ανά κράτος μέλος και το Ηνωμένο Βασίλειο

 

EU Pilot

Η διαδικασία «EU Pilot», που προηγείται της διαδικασίας επί παραβάσει, είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί η Επιτροπή και είναι πιθανό να οδηγήσει σε ταχύτερη συμμόρφωση από ό,τι μια επίσημη διαδικασία επί παραβάσει. Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή καταφέρνει να επιλύει ορισμένες υποθέσεις στο στάδιο EU Pilot, χωρίς να χρειαστεί να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει. Η διαδικασία EU Pilot μπορεί επίσης να αποδειχθεί χρήσιμη σε περίπτωση που η Επιτροπή επιθυμεί να συλλέξει πραγματικά ή νομικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια της αξιολόγησής της.

Νέες υποθέσεις EU Pilot (2018-2022)

[notranslate]new_eu_pilot_cases_2018_2022[/notranslate]

Κάνοντας κλικ σε αυτό το διαδραστικό διάγραμμα πολλαπλών επιπέδων, μπορείτε να δείτε την κατανομή των νέων υποθέσεων EU Pilot το 2022 ανά τομέα πολιτικής.

Εξέλιξη των υποθέσεων EU Pilot

Στο παραπάνω διάγραμμα παρουσιάζεται ο αριθμός των νέων υποθέσεων EU Pilot, καθώς και εκείνων που περατώθηκαν ή εκκρεμούσαν στο τέλος του έτους για την περίοδο 2018-2022. Κάνοντας κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού, μπορείτε να επιλέξετε έναν τομέα πολιτικής.

Το 2022 η Επιτροπή κίνησε 279 υποθέσεις EU Pilot. Από αυτές, 51 κινήθηκαν κατόπιν καταγγελιών και 228 κινήθηκαν από την Επιτροπή μετά από αυτεπάγγελτες έρευνες.

Η Επιτροπή περάτωσε 215 υποθέσεις EU Pilot το 2022, εκ των οποίων 160 αφού έλαβε ικανοποιητικές απαντήσεις από τα οικεία κράτη μέλη. Αυτό συνεπάγεται ποσοστό επίλυσης 74 %, το οποίο είναι χαμηλότερο από το επίπεδο του 2021 (81 %). Αντ’ αυτού, για 46 υποθέσεις, η διαδικασία EU Pilot περατώθηκε με πρόταση για περαιτέρω συνέχιση του ζητήματος μέσω διαδικασίας επί παραβάσει. 9 από τις υποθέσεις αυτές βασίστηκαν σε καταγγελίες.

Οι τομείς πολιτικής με τις περισσότερες υποθέσεις EU Pilot που προτείνεται να αποτελέσουν αντικείμενο επίσημων διαδικασιών επί παραβάσει είναι η ενέργεια (12 υποθέσεις), η εσωτερική αγορά (9 υποθέσεις), το περιβάλλον (7 υποθέσεις) και η μετανάστευση και οι εσωτερικές υποθέσεις (7 υποθέσεις).

Υποθέσεις EU Pilot που εκκρεμούσαν στο τέλος του 2022 ανά κράτος μέλος

Κάνοντας κλικ σ’ αυτό το διάγραμμα πολλαπλών επιπέδων, μπορείτε να δείτε την κατανομή των υποθέσεων EU Pilot που εκκρεμούσαν στο τέλος του 2022 ανά τομέα πολιτικής για το επιλεγμένο κράτος μέλος.

 

Καταγγελίες

Νέες καταγγελίες (2018-2022)

[notranslate]new_complaints_2018_2022[/notranslate]

Κάνοντας κλικ σε αυτό το διαδραστικό διάγραμμα πολλαπλών επιπέδων, μπορείτε να δείτε την κατανομή των νέων καταγγελιών το 2022 ανά τομέα πολιτικής.

Εξέλιξη των καταγγελιών

Στο παραπάνω διάγραμμα παρουσιάζεται ο αριθμός των νέων καταγγελιών, καθώς και των καταγγελιών που διεκπεραιώθηκαν ή εκκρεμούσαν στο τέλος του έτους για την περίοδο 2018-2022. Κάνοντας κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού, μπορείτε να επιλέξετε έναν τομέα πολιτικής.

Καταγγελίες που διεκπεραιώθηκαν το 2022

Κάνοντας κλικ σε αυτό το διαδραστικό διάγραμμα πολλαπλών επιπέδων, μπορείτε να δείτε την κατανομή των καταγγελιών που διεκπεραιώθηκαν το 2022 ανά τομέα πολιτικής.

Το 2022 η Επιτροπή διεκπεραίωσε 3 615 πιθανές καταγγελίες. Μεγάλος αριθμός εισερχόμενων επιστολών, που είχαν χαρακτηριστεί από πρόσωπα και φορείς ως καταγγελίες, δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια της καταγγελίας και απαντήθηκαν σύμφωνα με τον Κώδικα Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς της Επιτροπής (951).

Η Επιτροπή αξιολόγησε 2 254 καταγγελίες και είτε δεν εντόπισε παραβίαση του δικαίου της ΕΕ είτε εντόπισε πιθανή παραβίαση η οποία, κατ’ αρχήν, δεν διερευνήθηκε από την Επιτροπή σύμφωνα με τη στρατηγική προσέγγιση της επιβολής της νομοθεσίας, όπως ορίζεται στην ανακοίνωση του 2016 με τίτλο «Δίκαιο της ΕΕ: Καλύτερη εφαρμογή για καλύτερα αποτελέσματα».

Για παράδειγμα, καταγγελία σχετικά με μεμονωμένη περίπτωση εσφαλμένης εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ όπου δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις γενικής πρακτικής ή συστημικής μη συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ. Ο καταγγέλλων έχει πρόσβαση στα μέσα για την επανόρθωση του ζητήματος μέσω εθνικών μηχανισμών προσφυγής. Ως εκ τούτου, δεν απαιτούνται ειδικές έρευνες από την Επιτροπή.

Η Επιτροπή έδωσε συνέχεια σε 170 καταγγελίες διερευνώντας τις κατά το στάδιο «EU Pilot», που προηγείται της διαδικασίας επί παραβάσει, ή μέσω διαδικασίας επί παραβάσει. Πρόκειται για αύξηση σε σύγκριση με το 2021 (117). Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή έδωσε συνέχεια στο 4,7 % των (δυνητικών) καταγγελιών με έρευνες το 2022.

179 καταγγελίες περατώθηκαν επειδή ήταν αντίγραφα υφιστάμενων καταγγελιών και 58 καταγγελίες αποσύρθηκαν (είτε από τους καταγγέλλοντες είτε επειδή δεν ελήφθη το έντυπο καταγγελίας). Η Επιτροπή διαβίβασε επίσης 3 καταγγελίες στο SOLVIT.

Η Επιτροπή, το 2022 καταχώρισε τρεις λεγόμενες πολλαπλές καταγγελίες. Μια πολλαπλή καταγγελία είναι ένας τρόπος με τον οποίο η Επιτροπή μπορεί να χειρίζεται πολλές μεμονωμένες καταγγελίες για το ίδιο ή παρόμοιο θέμα κατά των ίδιων κρατών μελών. Η Επιτροπή καταχωρίζει όλες τις καταγγελίες με έναν αριθμό μητρώου και υποκαθιστά την ατομική αλληλογραφία αναφορικά με καταγγελίες με δημόσιες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα Europa. Μια πολλαπλή καταγγελία υπολογίζεται ως μία καταγγελία στις παραπάνω στατιστικές. Οι πολλαπλές αυτές καταγγελίες αφορούσαν:

  • εικαζόμενη παραβίαση από την Ιταλία των γενικών αρχών του δικαίου της ΕΕ και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άλλα μέτρα (409 ατομικές καταγγελίες),
  • εικαζόμενη παραβίαση από τη Λιθουανία των κανόνων της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (450 ατομικές καταγγελίες),
  • εικαζόμενη παραβίαση από τη Γαλλία των κανόνων της ΕΕ σε θέματα κληρονομικής διαδοχής (22 ατομικές καταγγελίες).

Καταγγελίες που οδήγησα σε έρευνες στο πλαίσιο του EU Pilot ή σε διαδικασίες επί παραβάσει ανά θέμα (10 κορυφαίες)

Τα κράτη μέλη που θίγονται περισσότερο από τις 170 καταγγελίες στις οποίες δόθηκε συνέχεια με διαδικασία EU Pilot και διαδικασία επί παραβάσει είναι τα εξής:

  • Σουηδία (34)·
  • Γαλλία (25)·
  • Ιταλία (21)·
  • Ισπανία (14)·
  • Βουλγαρία (13).

Εάν οι διαδικασίες επί παραβάσει που βασίζονται σε καταγγελίες ή ενημερώνονται από αυτές δεν επιλύουν την παραβίαση του δικαίου της ΕΕ κατά το προ της ασκήσεως της προσφυγής στάδιο, η Επιτροπή δεν διστάζει να παραπέμψει ένα κράτος μέλος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2022 η Επιτροπή έλαβε μία απόφαση να παραπέμψει ένα κράτος μέλος στο Δικαστήριο σε υπόθεση που προήλθε από καταγγελία. Αφορούσε την εσφαλμένη μεταφορά από την Πορτογαλία των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

 

Μέσος χρόνος διεκπεραίωσης υποθέσεων

Το παραπάνω διάγραμμα παρουσιάζει τον μέσο χρόνο σε εβδομάδες που απαιτείται πριν από τη λήψη απόφασης για την περάτωση καταγγελιών, υποθέσεων EU Pilot και διαδικασιών επί παραβάσει. Ορισμένες υποθέσεις EU Pilot ή καταγγελίες καταμετρούνται ενδεχομένως πάνω από μία φορές (π.χ. εάν μια αρχική καταγγελία παραπεμφθεί σε διαδικασία EU Pilot ή διαδικασία επί παραβάσει).

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις διαδικασίες επί παραβάσει ανά τομέα πολιτικής

 

Κράτη μέλη

 

Μεθοδολογία

Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει τις δράσεις της Επιτροπής για την παρακολούθηση και την επιβολή του δικαίου της ΕΕ κατά τη διάρκεια του 2022. Η κατάσταση των διαδικασιών επί παραβάσει που αναφέρθηκαν ενδέχεται να έχει εξελιχθεί έκτοτε.

Οι τομείς πολιτικής της ετήσιας έκθεσης αντιστοιχούν στις Γενικές Διευθύνσεις (ΓΔ) της Επιτροπής. Ορισμένα ευρύτερα θέματα μπορεί να καλύπτονται από διαφορετικές ΓΔ, για παράδειγμα οι παραβάσεις της ενιαίας αγοράς μπορούν να βασίζονται σε νομοθεσία που καλύπτει την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων σε διασυνοριακό επίπεδο εντός της ΕΕ, αλλά και στη φορολογία, την απασχόληση, τον πολιτισμό, την κοινωνική πολιτική, την εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία, την ενέργεια, την προστασία των καταναλωτών, τις μεταφορές, το περιβάλλον (εκτός από την προστασία της φύσης), την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα ενημέρωσης. Ως εκ τούτου, οι παραβάσεις της ενιαίας αγοράς συνυπολογίζονται στην ετήσια έκθεση σε αυτούς τους ειδικότερους τομείς πολιτικής.

Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στα αριθμητικά στοιχεία με την πάροδο του χρόνου για έναν συγκεκριμένο τομέα πολιτικής, καθώς οι περιπτώσεις μπορεί να μεταφερθούν για χειρισμό από έναν τομέα πολιτικής σε άλλον. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιες ασυνέπειες για τα συνολικά αριθμητικά στοιχεία σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Η αναφορά σε «καταγγελίες» στην παρούσα έκθεση περιλαμβάνει την εισερχόμενη αλληλογραφία που χαρακτηρίζεται από τους αποστολείς ως καταγγελία, παρόλο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο σημείο 3 του παραρτήματος σχετικά με τις διοικητικές διαδικασίες για τον χειρισμό των σχέσεων με τον καταγγέλλοντα όσον αφορά την εφαρμογή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανακοίνωση «Δίκαιο της ΕΕ: Καλύτερη εφαρμογή για καλύτερα αποτελέσματα». Επιπλέον, η αναφορά στις «καταγγελίες» περιλαμβάνει τις λεγόμενες «πολλαπλές καταγγελίες», στις οποίες η Επιτροπή, στο πλαίσιο ενός φακέλου καταγγελίας (καταχώριση), χειρίζεται μερικές φορές πολύ μεγάλο αριθμό ατομικών καταγγελιών. Όσον αφορά τον αριθμό των καταγγελιών, σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαφορά σε σύγκριση με τα αριθμητικά στοιχεία της προηγούμενης ετήσιας έκθεσης μπορεί να οφείλεται σε καθυστερημένη, διπλή ή εσφαλμένη καταχώριση κατά τη στιγμή της εξαγωγής των στατιστικών δεδομένων.

 

Πληροφορίες σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο

Την 1η Φεβρουαρίου 2020 τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία αποχώρησης που καθορίζει τις ρυθμίσεις για την εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέστη επισήμως τρίτη χώρα. Η μεταβατική περίοδος που ορίστηκε με τη συμφωνία αποχώρησης έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Σύμφωνα με τη συμφωνία αποχώρησης, η Επιτροπή μπορεί να συνεχίσει τις υφιστάμενες διαδικασίες επί παραβάσει και να κινήσει νέες διαδικασίες κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για παραβάσεις του δικαίου της ΕΕ που σημειώθηκαν πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου ή για παραβάσεις ορισμένων διατάξεων της συμφωνίας αποχώρησης ή των πρωτοκόλλων για τις Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία και για τις Περιοχές των Κυρίαρχων Βάσεων στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, οι υποθέσεις που αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνονται στα συνολικά στατιστικά στοιχεία της παρούσας έκθεσης.

Έγγραφα

14 ΙΟΥΛΊΟΥ 2023
2022 Annual Report on monitoring the application of EU law

Δελτίο Τύπου

Προηγούμενες ετήσιες εκθέσεις για τον έλεγχο της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ