Gå direkt till innehållet

Kontakter med Europeiska ombudsmannen

Europeiska ombudsmannen kan ta emot klagomål om upplevda fall av missförhållanden i EU:s institutioner eller andra organ. Ombudsmannen är helt oberoende och främjar god förvaltning. När det behövs gör ombudsmannen undersökningar. Kommissionen har daglig kontakt med ombudsmannen och fäster stor vikt vid en konstruktiv relation i allmänhetens intresse.

Europeiska ombudsmannen och kommissionen

Omkring två tredjedelar av ombudsmannens undersökningar (59,7 %, dvs. 274  undersökningar under 2019) gäller EU-kommissionen som är den EU-institution som har mest direktkontakt med allmänheten.

Commission and other institutions

Bild 1. Berörda institutioner

Varje år godtar kommissionen omkring tre fjärdedelar (75 % under 2019) av ombudsmannens förslag (rekommendationer eller förslag till lösning eller förbättring).

Agreement Ombudsman

Bild 2. Godtagande av ombudsmannens rekommendationer

År 2019 gällde 71 av 118 rekommendationer eller förslag till lösning eller förbättring kommissionen som svarade på ett tillfredsställande sätt i 53 av fallen.

  • Förslag till lösning: 5 av 10 förslag var riktade till kommissionen som svarade på ett tillfredsställande sätt i två av ärendena.
  • Förslag till förbättring: 53 av 83 förslag var riktade till kommissionen som svarade på ett tillfredsställande sätt i 48 av ärendena.
  • Rekommendationer: 13 av 25 förslag var riktade till kommissionen som svarade på ett tillfredsställande sätt i tre av ärendena.

I 95 % av ärendena konstaterades att det inte rådde några missförhållanden eller att man nått en tillfredsställande lösning.

complaints

Bild 3. Konstaterade administrativa missförhållanden

God förvaltning

Kommissionen eftersträvar en god förvaltning. Efter grundliga undersökningar kommer ombudsmannen i de flesta ärenden fram till att kommissionen inte gjort sig skyldig till några administrativa missförhållanden.

Kommissionen rättar sig för det mesta efter ombudsmannens rekommendationer eller förslag på lösning eller förbättring,

men i vissa fall kan man inte följa förslagen av hänsyn till allmänintresset eller för att man inte är enig med ombudsmannen. I sådana fall motiverar kommissionen sina skäl.

Nyheter:

I sin senaste årsrapport Putting it Right? från december 2020 lyfte ombudsmannen fram några ärenden som gällde kommissionen och som fått ett positivt resultat.

  • Undersökningen av hur kommissionen hanterade anklagelserna om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i ett hem för funktionsnedsatta i Ungern som delvis finansieras av EU.
  • Undersökningen av utnämningen av den före detta generalsekreteraren.
  • Undersökningen av kommissionens beslut att återkräva pengar från ett företag som deltog i ett EU-finansierat projekt i Namibia.
  • Undersökningen på eget initiativ av hur kommissionen hanterar ”svängdörrsproblematiken” bland sina anställda.
  • Det strategiska initiativet om insyn i brexitförhandlingarna mellan kommissionen och Storbritannien.

Europeiska ombudsmannens pris för god förvaltning

Priset belönar initiativ, projekt och insatser från EU:s institutioner, byråer, kontor och andra organ som har en synlig och positiv inverkan på människors liv i och utanför EU.

År 2017 och 2019 var EU-kommissionen den totala vinnaren med projekt inom hälsa (EU-samarbete för att hjälpa patienter med ovanliga sjukdomar) och miljö (minskade plastföroreningar och informationskampanjer om engångsartiklar av plast). Kommissionen vann också pris i olika underkategorier (fyra pris 2017 och tre pris 2019).

Läs mer:

Lagstiftning

Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget):

EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna:

  • I artikel 41 i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna definieras rätten till god förvaltning: ”Var och en har rätt att få sina angelägenheter behandlade opartiskt, rättvist och inom skälig tid av unionens institutioner, organ och byråer.”
  • I artikel 43 i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna fastställs att ”Varje unionsmedborgare och varje fysisk eller juridisk person som är bosatt eller har sitt säte i en medlemsstat har rätt att vända sig till Europeiska ombudsmannen vid missförhållanden i unionens institutioners, organs eller byråers verksamhet, med undantag för Europeiska unionens domstol då den utövar sina domstolsfunktioner.”

Förordning (EG) nr 1049/2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar.

Europeiska ombudsmannens rapporter:

Behandling av personuppgifter

Länkar