Siirry pääsisältöön

Suhteet Euroopan oikeusasiamieheen

Euroopan oikeusasiamiehelle voi tehdä kanteluja EU:n toimielinten ja muiden EU-elinten hallinnollisista epäkohdista. Kantelujen pohjalta ryhdytään tarvittaessa tutkimuksiin. Oikeusasiamies on täysin riippumaton ja edistää hyvää hallintoa. Komissio on päivittäin yhteydessä oikeusasiamieheen ja pitää rakentavaa yhteistyötä oikeusasiamiehen kanssa tärkeänä kansalaisten edun kannalta.

Euroopan oikeusasiamies ja komissio

Euroopan oikeusasiamiehen tutkimuksista yli puolet koskee Euroopan komissiota, koska se on suorimmin tekemisissä kansalaisten kanssa. Vuonna 2019 tällaisia tutkimuksia oli 274 eli 59,7 % oikeusasiamiehen tutkimuksista.

Commission and other institutions

Kaavio 1. Komissio ja muut toimielimet

Komissio hyväksyy joka vuosi valtaosan Euroopan oikeusasiamiehen ratkaisu- ja parannusehdotuksista ja suosituksista. Vuonna 2019 komissio hyväksyi niistä 75 %.

Agreement Ombudsman

Kaavio 2. Hyväksytyt oikeusasiamiehen suositukset

Vuonna 2019 oikeusasiamies antoi yhteensä 118 ratkaisu- tai parannusehdotusta ja suositusta. Niistä 71 koski komissiota, ja komissio vastasi 53:een tyydyttävällä tavalla.

  • Ratkaisuehdotukset: yhteensä 10 tapauksesta 5 koski komissiota, ja se vastasi kahteen tyydyttävällä tavalla.
  • Parannusehdotukset: yhteensä 83 tapauksesta 53 koski komissiota, ja se vastasi 48:aan tyydyttävällä tavalla.
  • Suositukset: yhteensä 25 tapauksesta 13 koski komissiota, ja se vastasi kolmeen tyydyttävällä tavalla.

Tapauksista 95 prosentissa todetaan, että toiminnassa ei ole hallinnollisia epäkohtia, koska joko epäkohtaa ei alun perinkään ollut tai suositusten pohjalta päästiin tyydyttävään tulokseen.

complaints

Kaavio 3. Hallinnollisia epäkohtia koskevat havainnot

Hyvän hallinnon edistäminen

Komissio pyrkii varmistamaan, että sen toiminnassa noudatetaan hyvää hallintotapaa. Oikeusasiamies tutkii kantelut huolellisesti ja päätyy useimmissa tapauksissa toteamaan, ettei komission toiminnassa ole havaittu hallinnollisia epäkohtia.

Tapauksissa, joissa oikeusasiamies antaa suosituksia tai ehdottaa ratkaisua tai parannusta, komissio ottaa ne useimmiten huomioon.

Joissakin tapauksissa komissio ei kuitenkaan voi noudattaa oikeusasiamiehen suosituksia tai ehdotuksia, koska yleinen etu niin vaatii tai koska se on niistä eri mieltä. Tällöin komissio perustelee kantansa.

Tuoreimmat uutiset:

Joulukuussa 2020 julkaistussa oikeusasiamiehen vuosikertomuksessa ”Putting it Right” mainitaan muun muassa seuraavat esimerkkitapaukset, jotka koskevat komissiota ja joiden tulos oli myönteinen:

  • Selvitys siitä, miten komissio on käsitellyt väitteitä ihmisoikeuksien loukkauksista Unkarissa vammaisten hoitokodissa, joka on saanut EU-rahoitusta.
  • Selvitys entisen komission pääsihteerin nimityksestä.
  • Selvitys komission päätöksestä periä varat takaisin yhtiöltä, joka osallistui EU:n rahoittamaan hankkeeseen Namibiassa.
  • Oma-aloitteinen tutkinta siitä, miten komissio hallinnoi tapauksia, joissa sen henkilöstön jäsen siirtyy yksityiselle sektorille.
  • Strateginen aloite komission ja Yhdistyneen kuningaskunnan välisten brexit-neuvottelujen avoimuudesta.

Euroopan oikeusasiamiehen hyvän hallinnon palkinto

Palkinnolla annetaan tunnustusta EU:n toimielinten, virastojen ja muiden elinten eri osastojen aloitteille, hankkeille ja muille toimille, joilla on näkyvä ja suora myönteinen vaikutus ihmisten elämään Euroopassa ja sen ulkopuolella.

Euroopan komissio palkittiin vuonna 2017 terveysalan hankkeesta, jossa autettiin harvinaisista sairauksista kärsiviä potilaita. Vuonna 2019 se sai palkinnon ympäristöalan hankkeesta, jossa vähennettiin muovisaastetta ja jaettiin tietoa kertakäyttöisistä muoveista. Komissio on voittanut useita palkintoja myös eri alaluokissa: neljä vuonna 2017 ja kolme vuonna 2019.

Lisätietoja:

Lainsäädäntöviittaukset

Sopimus Euroopan unionin toiminnasta

Euroopan unionin perusoikeuskirja

  • Perusoikeuskirjan 41 artiklassa määritellään ”oikeus hyvään hallintoon” seuraavasti: ”Jokaisella on oikeus siihen, että unionin toimielimet, elimet ja laitokset käsittelevät hänen asiansa puolueettomasti, oikeudenmukaisesti ja kohtuullisessa ajassa.”
  • Perusoikeuskirjan 43 artiklassa todetaan seuraavaa: ”Jokaisella unionin kansalaisella sekä jokaisella luonnollisella henkilöllä ja oikeushenkilöllä, jonka asuinpaikka tai sääntömääräinen kotipaikka on jäsenvaltiossa, on oikeus tehdä Euroopan oikeusasiamiehelle kantelu, joka koskee unionin toimielinten, elinten tai laitosten toiminnassa ilmenneitä epäkohtia, lukuun ottamatta Euroopan unionin tuomioistuimen toimintaa lainkäyttöelimenä.”

Asetus (EY) N:o 1049/2001 Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttavaksi

Euroopan oikeusasiamiehen kertomukset

Henkilötietojen käsittely

Linkkejä