Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχέσεις με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής μπορεί να λαμβάνει και να εξετάζει καταγγελίες σχετικά με εικαζόμενες περιπτώσεις κακοδιοίκησης από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ή άλλα όργανα της ΕΕ. Ο Διαμεσολαβητής είναι απολύτως ανεξάρτητος και προωθεί τη χρηστή διοίκηση. Όπου είναι αναγκαίο, διεξάγει έρευνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον Διαμεσολαβητή και αποδίδει μεγάλη σημασία στην εποικοδομητική σχέση με τον Διαμεσολαβητή, προς το συμφέρον των πολιτών.

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής και η Επιτροπή

Περίπου τα δύο τρίτα των ερευνών του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή (ποσοστό 59,7 %, δηλαδή 274 έρευνες, το 2019) αφορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς είναι το όργανο με την πιο άμεση επαφή με τους πολίτες.

Commission and other institutions

Διάγραμμα 1. Εμπλεκόμενα όργανα

Κάθε χρόνο, η Επιτροπή συμφωνεί με τα τρία τέταρτα περίπου (ποσοστό 75 % το 2019) των προτάσεων του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή (προτάσεις λύσης, υποδείξεις για βελτίωση και συστάσεις).

Agreement Ombudsman

Διάγραμμα 2. Συμφωνία με τις συστάσεις του Διαμεσολαβητή

Το 2019, επί συνόλου 118 προτάσεων για λύση, υποδείξεων για βελτίωση και συστάσεων, οι 71 αφορούσαν την Επιτροπή και η Επιτροπή ανταποκρίθηκε με ικανοποιητικό τρόπο στις 53.

  • «Προτάσεις για λύση»: επί συνόλου 10, οι 5 αφορούσαν την Επιτροπή και η Επιτροπή ανταποκρίθηκε με ικανοποιητικό τρόπο στις 2.
  • «Υποδείξεις για βελτίωση»: επί συνόλου 83, οι 53 αφορούσαν την Επιτροπή και η Επιτροπή ανταποκρίθηκε με ικανοποιητικό τρόπο στις 48.
  • «Συστάσεις»: επί συνόλου 25, οι 13 αφορούσαν την Επιτροπή και η Επιτροπή ανταποκρίθηκε με ικανοποιητικό τρόπο στις 3.

Το 95% των υποθέσεων καταλήγει σε αρνητικό πόρισμα αναφορικά με κακοδιοίκηση, είτε επειδή δεν υπήρξε περίπτωση κακοδιοίκησης είτε επειδή επιτεύχθηκε ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

complaints

Διάγραμμα 3. Πορίσματα κακοδιοίκησης

Προσπάθειες για χρηστή διοίκηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει χρηστή διοίκηση. Ο Διαμεσολαβητής, μετά από διεξοδική έρευνα, κλείνει τις περισσότερες υποθέσεις χωρίς να διαπιστώσει κακοδιοίκηση από την πλευρά της Επιτροπής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις που ο Διαμεσολαβητής διατυπώνει συστάσεις ή προτάσεις για λύση, ή υποδείξεις για βελτίωση, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις αυτές.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η Επιτροπή δεν μπορεί να εφαρμόσει τις προτάσεις ή τις συστάσεις για λόγους δημοσίου συμφέροντος ή επειδή διαφωνεί. Στις περιπτώσεις αυτές, η Επιτροπή αιτιολογεί τις αποφάσεις της.

Τελευταίες ειδήσεις:

Στην τελευταία ετήσια έκθεση «Putting it Right», που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2020, η Διαμεσολαβήτρια ανέφερε ορισμένες «πρότυπες υποθέσεις» που αφορούσαν την Επιτροπή και είχαν θετική κατάληξη:

  • έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή αντιμετώπισε καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε οίκο αναπήρων στην Ουγγαρία, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.
  • έρευνα σχετικά με τον διορισμό του πρώην Γενικού Γραμματέα.
  • έρευνα σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής να ανακτήσει κεφάλαια από εταιρεία που συμμετείχε σε χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο στη Ναμίμπια.
  • αυτεπάγγελτη έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή διαχειρίζεται καταστάσεις μεταπήδησης στον ιδιωτικό τομέα μελών του προσωπικού της.
  • στρατηγική πρωτοβουλία για τη διαφάνεια των διαπραγματεύσεων BREXIT μεταξύ της Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου

Το βραβείο χρηστής διοίκησης του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή

Με το βραβείο αυτό αναγνωρίζεται η σημασία πρωτοβουλιών, έργων και άλλων μορφών εργασίας από διάφορες υπηρεσίες των θεσμικών οργάνων, των οργανισμών, των υπηρεσιών και άλλων φορέων της ΕΕ που έχουν ορατό και άμεσο θετικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών εντός και εκτός της Ευρώπης.

Το 2017 και το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύτηκε συνολικά για έργα στους τομείς της υγείας (συνεργασία της ΕΕ για την παροχή βοήθειας σε ασθενείς με σπάνιες ασθένειες) και του περιβάλλοντος (μείωση της ρύπανσης από πλαστικά και ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πλαστικά μίας χρήσης). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε επίσης και άλλα βραβεία σε διάφορες υποκατηγορίες (τέσσερα το 2017 και τρία το 2019).

Περισσότερα:

Νομικό πλαίσιο

Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

  • Το άρθρο 41 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει το «δικαίωμα στη χρηστή διοίκηση»: «Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αμερόληπτη, δίκαιη και εντός ευλόγου προθεσμίας εξέταση των υποθέσεών του από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης.»
  • Το άρθρο 43 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ότι «Κάθε πολίτης της Ένωσης καθώς και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατοικεί ή έχει την καταστατική έδρα του σε ένα κράτος μέλος, έχει δικαίωμα να προσφεύγει στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, σχετικά με περιπτώσεις κακοδιοίκησης στο πλαίσιο της δράσης των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης, με εξαίρεση το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών καθηκόντων του.»

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Εκθέσεις του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή:

Μεταχείριση προσωπικών δεδομένων

Σχετικοί σύνδεσμοι