Gå direkt till innehållet

Rättsakten om nettonollindustri

EU som hem för ren teknik och gröna jobb

Vad går det ut på?

EU-kommissionen vill förenkla regelverket för tillverkning av nettonollteknik för att göra EU:s nettonollindustri mer konkurrenskraftig och öka kapaciteten för koldioxidlagring.

Förslaget handlar om teknik som väsentligt kan bidra till att fasa ut fossila bränslen. Det stöder särskilt strategisk nettonollteknik som redan är kommersiellt tillgänglig och som snabbt kan skalas upp. Den här tekniken stärker EU-industrins konkurrenskraft och energisystemets motståndskraft och möjliggör en omställning till ren energi.

Den 6 februari 2024 nådde Europaparlamentet och rådet en politisk överenskommelse om rättsakten om nettonollindustri. De måste nu också anta den formellt innan den kan börja gälla. 

Viktig teknik

alt=""
Solceller och solvärme
alt=""
Elektrolysanläggningar och bränsleceller
alt=""
Vindkraft på land och förnybar havsenergi
Biomethane icon
Hållbar biogas/biometan
alt=""
Batterier och lagring
alt=""
Avskiljning och lagring av koldioxid
alt=""
Värmepumpar och geotermisk energi
Elecricity grid icon
Nätteknik

Andra former av nettonollteknik stöds också via åtgärderna i förordningen, bland annat teknik för hållbara alternativa bränslen, avancerad teknik för att producera energi från kärnprocesser med minimalt avfall från bränslecykeln, små modulära reaktorer och tillhörande bränslen av bästa slag.

Skapa förutsättningar för ren teknik i EU i takt med den globala utvecklingen

600 miljarder euro/år
Värdet på världsmarknaden för nettonollteknik 2030
Tredubbling
Masstillverkningen av central nettonollteknik kan tredubblas till 2030
100 miljarder euro
Värdet på EU:s ekosystem för nettonollutsläpp efter en fördubbling mellan 2020 och 2021

Mål för 2050

Nästan 4 gånger
mer förnybar energi
6 gånger
fler värmepumpar
15 gånger
fler elfordon globalt

Förordningen omfattar följande åtgärder som ska stimulera investeringar i teknik med nettonollutsläpp:

  • Strategiska nettonollprojekt: Identifiera prioriterade projekt som ska göra EU:s nettonollindustri mer resilient och konkurrenskraftig.
  • Mindre byråkrati och snabbare tillståndsgivning: Minska pappersarbetet för att utveckla projekt för nettonolltillverkning och införa enklare och snabbare tillståndsförfaranden. Detta gäller särskilt strategiska projekt som kommer att gynnas av ännu snabbare tillståndsgivning och ökad planerings- och investeringssäkerhet.
  • Kapacitet för att lagra koldioxid: EU ska stödja projekt för avskiljning och lagring av koldioxid, bland annat genom att förbättra tillgången till lagringsplatser för koldioxid.
  • Attraktiva investeringsmöjligheter: EU:s nettonollplattform och vätgasbank ska bidra till att locka investerare.
  • Enklare marknadstillträde: Stimulera efterfrågan på förnybar energi genom att tillämpa hållbarhets- och resilienskriterier vid upphandlingar och auktioner.
  • Innovation: Regleringssandlådor ska bidra till att utveckla och testa innovativ nettonollteknik och skapa lika villkor för innovation.
  • Ökad kompetens: Nettonollindustriakademier ska inrättas med stöd och tillsyn av EU:s nettonollplattform. Akademierna ska erbjuda utbildning i nettonollteknik och leda till nya, bra jobb.

EU:s nettonollplattform

Genom EU:s nettonollplattform ska EU-kommissionen och medlemsländerna diskutera, samordna och följa upp de åtgärder som föreslås i förordningen. Branschföreträdare och andra experter kan också bjudas in till plattformen.

EU:s vätgasbank

Hösten 2023 inleds de första pilotauktionerna för produktion av förnybar vätgas inom ramen för innovationsfonden. Detta sänder en tydlig signal om att det är i EU som vätgasproduktion hör hemma.

Bakgrund

EU har lovat att bli klimatneutralt till 2050, men är fortfarande nettoimportör av teknik och komponenter för nettonollutsläpp som krävs för att nå målet. Kommissionen har därför föreslagit en förordning om nettonollindustri som ett led i industriplanen för den gröna given för att se till att den gröna omställningen inte äventyras av strategiska beroenden. Genom att fastställa ett mål för tillverkningskapaciteten 2030 och förenkla regelverket för nettonollteknik hjälper initiativet EU att bli marknadsledande. Mot bakgrund av lärdomarna från coronapandemin och energikrisen ska initiativet se till att leveranskedjorna inte längre drabbas av störningar och att omställningen till ren energi stöds av tillräcklig inhemsk tillverkningskapacitet.

*Ikonerna på sidan är från stock.adobe.com

Dokument

16 MARS 2023
A Net-Zero Industry Act
16 MARS 2023
Factsheet on the Net-Zero Industry Act
16 MARS 2023
Factsheet on the European Hydrogen Bank
16 MARS 2023
Questions and Answers: The Net-Zero Industry Act and the European Hydrogen Bank