Gå til hovedindholdet

Forordningen om nettonulindustri

Sådan gør vi EU til hjemsted for cleantech-produktion og grønne job

Kort om forordningen om nettonulindustri

Forordningen forenkler desuden lovgivningen om fremstilling af disse teknologier. Det vil bidrage til at øge såvel konkurrenceevnen for nulemissionsteknologiindustrien i EU som kapaciteten til at lagre CO2.

Den foreslåede forordning drejer sig om teknologier, der vil yde et væsentligt bidrag til omstillingen til uafhængighed af fossile brændsler. Den understøtter bl.a. strategiske nulemissionsteknologier, som er kommercielt tilgængelige, og som hurtigt kan opskaleres. Sådanne teknologier styrker EU's industrielle konkurrenceevne og energisystemets modstandsdygtighed, samtidig med at de muliggør omstillingen til ren energi.

Den 6. februar 2024 nåede Europa-Parlamentet og Rådet til politisk enighed om forordningen om nettonulindustri. Når den er formelt vedtaget, træder den i kraft. 

Nøgleteknologier

  • alt=""
    Solcelleenergi og solvarmeenergi
  • alt=""
    Elektrolysører og brændselsceller
  • alt=""
    Vedvarende energi fra onshore- og offshorekilder
  • Biomethane icon
    Bæredygtig biogas/biomethan
  • alt=""
    Batterier og lagring
  • alt=""
    Opsamling og lagring af CO2
  • alt=""
    Varmepumper og geotermisk energi
  • Elecricity grid icon
    Forsyningsnetteknologier.

Også andre nettonulteknologier understøttes af foranstaltningerne i retsakten, heriblandt bæredygtige teknologier til alternative brændstoffer, avancerede teknologier til produktion af energi fra nukleare processer med minimalt affald fra brændselskredsløbet, små modulære reaktorer og lignende avancerede brændstoffer.

Vi skal skabe betingelserne for en ren teknologisektor i EU i takt med de globale tendenser

600 mia. euro årligt
bliver værdien af det globale marked med nettonulemissioner inden 2030
En tredobling
af masseproduktionen af nettonulteknologier forventes senest i 2030
100 mia. euro
bliver værdien af EU's økosystem for nettonulteknologi efter en fordobling fra 2020 til 2021

Inden 2050

Næsten en firedobling
i brugen af vedvarende energikilder
En seksdobling
i brugen af varmepumper
En femtendobling
i produktionen af elkøretøjer på verdensplan

For at stimulere investeringer i nettonulteknologier indeholder forordningen følgende forslag:

  • Strategiske projekter inden for nettonulteknologi: Vi skal prioritere projekter, som er vigtige for at øge modstandsdygtigheden og konkurrenceevnen i EU's nettonulindustrier.
  • Mindre bureaukrati og hurtigere udstedelse af tilladelser: Vi skal mindske den administrative byrde i forbindelse med udvikling af nulemissionsprojekter og sørge for enklere og hurtigere godkendelsesprocedurer. Det gælder især strategiske projekter, som vil have gavn af hurtigere tilladelser, fordi det forøger planlægnings- og investeringssikkerheden.
  • CO2-injektionskapacitet: Vi skal facilitere projekter inden for CO2-opsamling og -lagring, bl.a. gennem øget adgang til lagringsanlæg.
  • Tiltrækning af investeringer: Vi skal tiltrække investeringer gennem Net-Zero Europe-platformen og Den Europæiske Hydrogenbank.
  • Lettere adgang til finansiering: Vi skal fremme efterspørgslen efter vedvarende energi ved at indføre kriterier for bæredygtighed og modstandsdygtighed i forbindelse med udbudsprocedurer og auktioner.
  • Innovation: Vi skal skabe "reguleringsmæssige sandkasser" for at udvikle og afprøve innovative nettonulteknologier og skabe lige vilkår for alle innovatører.
  • Kompetenceudvikling: Vi skal oprette akademier for nettonulindustrien med støtte og tilsyn fra platformen for nettonulindustrien i Europa. Akademierne skal tilbyde uddannelse i nulemissionsteknologier og føre til skabelse af kvalitetsjob.

Platformen for nettonulindustrien i Europa

Platformen for nettonulindustrien vil føre tilsyn med alle de tiltag, der følger af forordningen. Europa-Kommissionen og EU-landene vil sammen koordinere og drøfte de foreslåede tiltag. Repræsentanter for industrien og andre eksperter kan blive anmodet om også at deltage i platformen.

Den europæiske brintbank

De første pilotauktioner vil blive iværksat under Innovationsfonden i efteråret 2023 til støtte for produktion af vedvarende brint. Dette sender et klart signal om, at Europa skal være centrum for brintproduktion.

Baggrund

EU har forpligtet sig til at opnå klimaneutralitet senest i 2050 og er i øjeblikket nettoimportør af flere nulemissionsteknologier og -komponenter, der er afgørende for at nå dette mål. Kommissionen har derfor foreslået forordningen om nettonulindustri som led i industriplanen for den grønne pagt for at forhindre, at den grønne omstilling bringes i fare på grund af strategisk afhængighed. Ved at fastsætte et samlet mål for produktionskapaciteten for 2030 og forenkle lovgivningen om nulemissionsteknologier vil forordningen gøre det muligt for EU at blive en af de førende i branchen. Ved at trække på erfaringerne fra covid-19-pandemien og energikrisen vil loven forhindre, at forsyningskæderne bliver ramt af forstyrrelser, og sikre, at omstillingen til ren energi bliver understøttet af den indenlandske produktionskapacitet, der er behov for.

*ikonerne på denne side er fra stock.adobe.com

Dokumenter

16. MARTS 2023
A Net-Zero Industry Act
16. MARTS 2023
Factsheet on the Net-Zero Industry Act
16. MARTS 2023
Factsheet on the European Hydrogen Bank
16. MARTS 2023
Questions and Answers: The Net-Zero Industry Act and the European Hydrogen Bank