Direct la conținutul principal

Regulamentul privind industria „zero net”

UE, epicentrul producției de tehnologii curate și al locurilor de muncă verzi

Regulamentul privind industria „zero net”

El simplifică și cadrul de reglementare pentru fabricarea tehnologiilor necesare. Acest lucru va contribui la creșterea competitivității industriei tehnologice cu zero emisii nete în Europa și, de asemenea, la accelerarea capacității de stocare a emisiilor de CO2.

Regulamentul abordează tehnologiile care vor avea o contribuție semnificativă la decarbonizare. El sprijină, în special, tehnologiile strategice cu zero emisii nete care sunt disponibile pe piață și care au un bun potențial de extindere rapidă. Aceste tehnologii consolidează competitivitatea industrială și reziliența sistemului energetic al UE, permițând în același timp tranziția către o energie curată.

La 6 februarie 2024, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic referitor la Regulamentul privind industria „zero net”. Odată adoptat oficial, acesta va intra în vigoare. 

Tehnologii esențiale

alt=""
Energie solară fotovoltaică și solară termică
alt=""
Electrolizoare și pile de combustie
alt=""
Energie eoliană pe uscat și energie oceanică
Biomethane icon
Biogaz/Biometan durabil
alt=""
Baterii și stocare
alt=""
Captarea și stocarea dioxidului de carbon
alt=""
Pompe de căldură și energie geotermală
Elecricity grid icon
Tehnologii de rețea

Măsurile prevăzute în act sprijină și alte tehnologii cu zero emisii nete, inclusiv tehnologiile bazate pe combustibili alternativi durabili, tehnologiile avansate de producere a energiei din procese nucleare cu un minimum de deșeuri generate de ciclul combustibilului, reactoarele modulare mici și combustibilii aferenți din clasa cea mai bună.

Crearea condițiilor pentru un sector al tehnologiilor curate în UE, care să reflecte tendințele globale

600 de miliarde EUR pe an
Valoarea pieței mondiale a tehnologiilor cu zero emisii nete până în 2030
De 3 ori mai multe
tehnologii principale de producție de serie cu zero emisii preconizate până în 2030
100 de miliarde EUR
Ecosistemul UE cu zero emisii nete și-a dublat valoarea în perioada 2020-2021

Până în 2050

O creștere de aproximativ 4 ori
în utilizarea surselor regenerabile de energie
O creștere de 6 ori
în instalarea pompelor de căldură
O creștere de 15 ori
a producției mondiale de vehicule electrice

Pentru a stimula investițiile în tehnologii cu zero emisii nete, regulamentul propune:

  • Proiecte strategice „net zero”: identificarea proiectelor prioritare esențiale pentru consolidarea rezilienței și a competitivității industriei UE „zero net”
  • Reducerea birocrației și accelerarea procesului de autorizare: reducerea sarcinilor administrative pentru dezvoltarea unor proiecte de producție „zero net” și a unor proceduri de autorizare mai simple și mai rapide. Acest lucru este valabil în special pentru proiectele strategice care vor beneficia de o autorizare și mai rapidă, pentru a spori siguranța planificării și a investițiilor.
  • Capacitatea de injectare de CO2: sprijinirea proiectelor de captare și stocare a dioxidului de carbon, inclusiv prin creșterea disponibilității siturilor de stocare a CO2
  • Atragerea de investiții: atragerea de investiții prin intermediul platformei Europa cu zero emisii nete (Net-Zero Europe) și al Băncii Europene pentru Hidrogen
  • Facilitarea accesului la piețe: stimularea cererii de energie din surse regenerabile prin punerea în aplicare a unor criterii de durabilitate și reziliență în cadrul procedurilor de achiziții publice și al licitațiilor
  • Inovare: crearea unor spații de testare în materie de reglementare, pentru a contribui la dezvoltarea și testarea tehnologiilor inovatoare „zero net” și pentru a crea condiții de concurență echitabile pentru inovare
  • Consolidarea competențelor: înființarea unor academii privind industria cu zero emisii nete, cu sprijinul și sub supravegherea platformei Europa cu zero emisii nete (Net-Zero Europe). Acestea vor oferi formare și educație cu privire la tehnologiile cu zero emisii nete și vor favoriza crearea de locuri de muncă de calitate.

Platforma Europa cu zero emisii nete (Net-Zero Europe)

Platforma Europa cu zero emisii nete (Net-Zero Europe) va contribui la supravegherea tuturor măsurilor prevăzute de legislație. Va reuni Comisia Europeană și statele membre pentru coordonarea și discutarea acțiunilor propuse. Reprezentanții industriei și alți experți pot fi invitați în cadrul platformei.

Banca Europeană pentru Hidrogen

Primele licitații-pilot vor fi lansate în cadrul Fondului pentru inovare în toamna anului 2023, sprijinind producția de hidrogen din surse regenerabile. Acest lucru transmite un semnal clar că Europa este locul producției de hidrogen.

Context

UE s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2050, dar în prezent este importator net de mai multe tehnologii și componente cu zero emisii nete care sunt esențiale pentru atingerea acestui obiectiv. Prin urmare, Comisia a propus Regulamentul privind industria „zero net”, ca parte a planului industrial al Pactului verde, pentru a se asigura că tranziția verde nu este pusă în pericol de dependențele strategice. Prin stabilirea unui obiectiv privind capacitatea de producție agregată pentru 2030 și prin simplificarea cadrului de reglementare pentru tehnologiile cu zero emisii nete, această legislație îi va permite UE să devină lider industrial pe această piață. În urma pandemiei de COVID-19 și pe fondul crizei energetice, această legislație va garanta că lanțurile de aprovizionare nu se vor mai confrunta cu perturbări și că tranziția către o energie curată va fi susținută de capacitatea de producție internă necesară.

*pictogramele de pe această pagină au fost realizate de stock.adobe.com

Documente

16 MARTIE 2023
A Net-Zero Industry Act
16 MARTIE 2023
Factsheet on the Net-Zero Industry Act
16 MARTIE 2023
Factsheet on the European Hydrogen Bank
16 MARTIE 2023
Questions and Answers: The Net-Zero Industry Act and the European Hydrogen Bank