Säädöksen tavoitteet
Nettonollateollisuussäädös perustuu EU:n vihreän kehityksen teollisuussuunnitelmaan, jonka tavoitteena on lisätä puhtaan teknologian tuotantoa EU:ssa. EU pyrkii sen avulla lisäämään sellaisten teknologioiden valmistuskapasiteettia, jotka tukevat siirtymistä puhtaaseen energiaan ja joiden käytöstä aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt ovat erittäin vähäiset, olemattomat tai jopa negatiiviset.
Säädöksellä pyritään lisäämään puhtaisiin teknologioihin tehtäviä investointeja ja parantamaan niiden valmistusedellytyksiä ja markkinoillepääsymahdollisuuksia EU:ssa. Tavoitteena on, että strategisten nettonollateknologioiden valmistuskapasiteetti täyttää EU:ssa vuoteen 2030 mennessä vähintään 40 % vuotuisista käyttöönottotarpeista tai on lähellä tätä tasoa. Tämä palvelee EU:n ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttamista vuoteen 2030 mennessä ja ilmastoneutraaliustavoitteen saavuttamista vuoteen 2050 mennessä. Lisäksi säädös parantaa EU:n teollisuuden kilpailukykyä sekä edistää laadukkaiden työpaikkojen syntyä ja EU:n energiaomavaraisuutta.
Nettonollateollisuussäädöksellä yksinkertaistetaan puhtaan teknologian valmistuksen sääntelyä, mikä puolestaan parantaa alan teollisuuden kilpailukykyä ja lisää hiilidioksidipäästöjen varastointikapasiteettia EU:ssa.
Säädöksellä tuetaan teknologioita, jotka antavat merkittävän panoksen vähähiilistämiseen. Erityiskohteena ovat sellaiset kaupallisesti saatavilla olevat strategiset nettonollateknologiat, joilla on hyvät mahdollisuudet nopeaan kasvuun. Tällainen teknologia vahvistaa EU:n teollisuuden kilpailukykyä ja energiajärjestelmän häiriönsietokykyä sekä mahdollistaa siirtymisen puhtaan energian käyttöön.
Euroopan parlamentti ja neuvosto pääsivät ehdotuksesta poliittiseen yhteisymmärrykseen 6. helmikuuta 2024. Säädös tulee voimaan, kun se on virallisesti hyväksytty.
Säädöksen toimenpiteillä tuetaan myös muuta nettonollateknologiaa, kuten kestäviä vaihtoehtoisia polttoaineteknologioita, ydinreaktiota hyödyntävää energiantuotantoteknologiaa, jossa polttoainekierrosta aiheutuu mahdollisimman vähän jätettä, sekä pieniä modulaarisia reaktoreita ja niihin liittyviä huippuluokan polttoaineita.
Säädöksellä edistetään investointeja nettonollateknologioihin seuraavasti:
- Strategiset nettonollahankkeet: Määritetään ensisijaiset hankkeet, jotka vahvistavat olennaisesti EU:n nettonollateollisuuden häiriönsietokykyä ja kilpailukykyä.
- Byrokratia ja lupamenettelyt: Kevennetään nettonollatuotantohankkeiden kehittämiseen liittyvää byrokratiaa ja yksinkertaistetaan ja nopeutetaan lupamenettelyjä. Tämä koskee erityisesti strategisia hankkeita, joille luodaan erityisen nopeat lupamenettelyt suunnittelu- ja investointivarmuuden parantamiseksi.
- Hiilidioksidin injektointikapasiteetti: Tuetaan hiilidioksidin talteenotto- ja varastointihankkeita esimerkiksi parantamalla hiilidioksidin varastointipaikkojen saatavuutta.
- Investointien hankinta: Hankitaan investointeja Euroopan nettonollafoorumin ja Euroopan vetypankin kautta.
- Markkinoille pääsy: Lisätään uusiutuvan energian kysyntää painottamalla kestävyyttä ja häiriönsietokykyä hankintamenettelyissä ja huutokaupoissa.
- Innovointi: Perustetaan sääntelyn testiympäristöjä, jotka tukevat innovatiivisten nettonollateknologioiden kehittämistä, mahdollistavat niiden testaamisen ja tarjoavat innovoinnille tasapuoliset toimintaedellytykset.
- Osaamisen kehittäminen: Perustetaan Net-Zero Industry Academies -oppilaitoksia, jotka toimivat Euroopan nettonollafoorumin tuella ja valvonnassa. Nämä opinahjot antavat nettonollateknologioihin liittyvää koulutusta ja edistävät laadukkaiden työpaikkojen syntyä.
Euroopan nettonollafoorumi
Euroopan nettonollafoorumi valvoo kaikkia nettonollasäädöksen mukaisia toimenpiteitä. Sen tehtävänä on koordinoida toimia ja käydä niistä keskustelua. Foorumissa ovat edustettuina Euroopan komissio ja EU-maat, ja siihen voidaan kutsua myös teollisuuden edustajia ja muita asiantuntijoita.
Euroopan vetypankki
Vetyteknologia on yksi EU:n nettonollateollisuussäädöksen keskeisistä teknologioista. Vetyä tarvitaan, jotta EU:n teollisuus pystyy irtautumaan hiilestä ja jotta EU voi saavuttaa vuoden 2030 ilmastotavoitteet sekä vuoden 2050 ilmastoneutraaliustavoitteen. Lisäämällä vedyn tuotantoa voidaan vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä teollisuudessa sekä palvella myös vaikeasti sähköistettäviä aloja.
Euroopan vetypankki tukee uusiutuvan vedyn käyttöönottoa EU:ssa ja vedyn tuontia kansainvälisiltä kumppaneilta. Sen tavoitteena on saada yksityisiä investointeja vedyn arvoketjuihin kytkemällä uusiutuvan energian tarjonta tiukasti kysyntään ja ratkaisemalla alkuinvestointeihin liittyviä haasteita.
Vetypankki luo EU:hun uudet vetymarkkinat, tarjoaa uusia kasvumahdollisuuksia ja laadukkaita työpaikkoja sekä auttaa EU:ta saavuttamaan vetytavoitteensa REPowerEU-suunnitelman ja ilmastoneutraaliustavoitteen mukaisesti.
Ensimmäiset uusiutuvan vedyn tuotantoa koskevat pilottihuutokaupat käynnistetään innovaatiorahaston puitteissa syksyllä 2023. Tämä antaa selkeän signaalin siitä, että EU on hyvä ympäristö vedyntuotannolle.
Tausta
EU on sitoutunut olemaan ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä, mutta se on tätä nykyä useiden tämän tavoitteen kannalta keskeisten nettonollateknologioiden ja -komponenttien nettotuoja. Sen vuoksi komissio on tehnyt vihreän kehityksen teollisuussuunnitelman yhteydessä esityksen nettonollateollisuussäädöksestä, jolla pyritään varmistamaan, etteivät strategiset riippuvuudet vaaranna vihreää siirtymää. Säädöksessä asetetaan yhteinen nettonollateknologioiden valmistuskapasiteettitavoite vuodeksi 2030 ja yksinkertaistetaan sääntelykehystä, minkä ansiosta EU voi nousta johtoasemaan alan markkinoilla. Covid-19-pandemiasta ja energiakriisistä on otettu opiksi, ja säädöksellä halutaankin varmistaa, etteivät toimitusketjut ole alttiita häiriöille ja että puhtaaseen energiaan siirtymistä tukee riittävän suuri oma valmistuskapasiteetti.