Gå direkt till innehållet

Ett starkare europeiskt försvar

En EU-ram för gemensam försvarsupphandling

Den 18 maj 2022 presenterade kommissionen och EU:s utrikesrepresentant sin analys av investeringsbristerna på försvarsområdet vid toppmötet i Versailles. De föreslog också ytterligare åtgärder för att stärka den försvarstekniska och försvarsindustriella basen i EU.

Den 19 juli 2022 antog kommissionen ett förslag till förordning om att inrätta ett kortfristigt finansiellt instrument värt 500 miljoner euro för att stärka den europeiska försvarsindustrin. I förslaget uppmanade man medlemsländerna att upphandla försvarsmateriel gemensamt.

Förslaget är en följd av Rysslands oprovocerade angrepp på Ukraina som har haft betydande konsekvenser för det europeiska försvaret och lett till ökade försvarsutgifter i medlemsländerna. Det kan också ses som en reaktion på uppmaningen i samband med konferensen om Europas framtid om kraftfullare EU-åtgärder på försvarsområdet.

Så ska bristerna åtgärdas

a drone operating

Kommissionen och EU:s utrikesrepresentant har lagt fram en rad konkreta åtgärder för att minska investeringsbristerna på försvarsområdet. Åtgärderna ska stärka efterfrågan på försvarsmateriel genom gemensam upphandling och öka utbudet genom stöd till den industriella tillverkningskapaciteten.

Arbetsgruppen för gemensam upphandling på försvarsområdet

På kort sikt har man inrättat en arbetsgrupp för gemensam upphandling på försvarsområdet som ska samarbeta med medlemsländerna. Arbetsgruppen ska ta fram en samordnad strategi och jämka samman medlemsländernas omedelbara upphandlingsbehov mot bakgrund av det nya säkerhetsläget. Den kommer också att underlätta samordningen av det militära biståndet till Ukraina.

EU-instrument för att stärka försvarsindustrins kapacitet

I juli 2022 föreslog kommissionen att ett EU-instrument skulle inrättas för att på kort sikt stärka försvarsindustrins kapacitet genom gemensam upphandling. Instrumentet ska hjälpa medlemsländerna att åtgärda de mest akuta och kritiska bristerna på ett samordnat sätt, på grundval av arbetsgruppens arbete. Kommissionen är beredd att avsätta 500 miljoner euro i EU:s budget för en tidsperiod på två år för att uppmuntra medlemsländerna att tillgodose dessa behov på ett samordnat sätt. 

En EU-ram för gemensam försvarsupphandling

Det här kortfristiga instrumentet ska bana väg för en EU-ram för gemensam försvarsupphandling. Under tredje kvartalet 2022 ska kommissionen föreslå en förordning om ett europeiskt försvarsinvesteringsprogram. Genom programmet ska medlemsländerna i sin tur kunna bilda europeiska konsortier för försvarskapacitet. Inom ramen för ett konsortium kan deltagande medlemsländer gemensamt upphandla försvarsresurser som utvecklas på ett samordnat sätt inom EU och som är befriad från moms. Om ett projekt är av stort EU-intresse kan EU bistå med finansiering.

Dessutom föreslår kommissionen och EU:s utrikesrepresentant att man gradvis ska övergå till en gemensam försvarsplanering och en gemensam försvarsupphandling inom EU för att bättre kunna fastställa vilka försvarsresurser man ska prioritera.

Ett utökat europeiskt försvarssamarbete

Ett utökat europeiskt försvarssamarbete kräver slutligen också en solid handlingsplan för att stärka den europeiska försvarsindustrins kapacitet. Kommissionen ska därför göra följande:

  • Kartlägga EU:s nuvarande industriella tillverkningskapacitet och framtida behov, i samarbete med EU:s försvarsbyrå.
  • Lägga fram ett initiativ om råvaror av avgörande betydelse, även lagstiftningsåtgärder, för att bland annat underlätta försvarsindustrins tillgång till de här råvarorna, och på så sätt stärka EU:s motståndskraft och försörjningstrygghet.
  • Arbeta med ytterligare åtgärder för att säkerställa tillgången på försvarsspecifik kompetens för en industriell kapacitetsökning.
  • Överväga eventuella ändringar av ramen för forskning och innovation om produkter med dubbla användningsområden för att öka synergieffekterna mellan civila och försvarsrelaterade instrument.
  • Utarbeta ytterligare åtgärder (t.ex. samordnade ansökningsomgångar mellan befintliga EU-instrument och EIB-lån) för att stödja kritisk teknik och industriell kapacitet genom att utveckla strategiska projekt.
  • Överväga att stärka budgetarna för Europeiska försvarsfonden och för militär rörlighet genom Fonden för ett sammanlänkat Europa, inom ramen för den övergripande översynen av prioriteringarna i halvtidsöversynen av EU:s långtidsbudget.
  • Påskynda inrättandet av initiativet Cassini på försvarsområdet för att locka nya aktörer och stödja försvarsinnovation.

EIB bör också undersöka om banken ska öka sitt stöd till den europeiska försvarsindustrin och den gemensamma upphandlingen utöver det pågående stödet till dubbla användningsområden.

De föreslagna åtgärderna kommer att göra EU till en starkare internationell partner, även inom Nato, som fortfarande utgör grunden för sina medlemmars kollektiva försvar.

En gemensam strategisk vision för EU:s försvar

Den 15 februari 2022 lade kommissionen fram ytterligare åtgärder för att stärka det europeiska försvaret. I åtgärderna ingår en rad initiativ på områden som är kritiska för försvaret och säkerheten inom EU samt en färdplan för kritisk teknik för säkerhet och försvar. Kommissionen lägger därför fram nya förslag om en mer integrerad och konkurrenskraftig europeisk försvarsmarknad, som främst ska skapas genom ett utökat samarbete med och inom EU.

Kommissionen har framför allt identifierat följande nya huvudområden för att ytterligare stärka konkurrenskraften på EU:s försvarsmarknad:

  • Undersöka hur man i högre grad kan stimulera medlemsländerna att investera i viktiga strategiska resurser och kritiska stödresurser som utvecklas och/eller upphandlas inom EU:s samarbetsramar.
  • Skapa större incitament till gemensam upphandling av den försvarskapacitet som utvecklats i samverkan inom EU.
  • Uppmana medlemsländerna att fortsätta att arbeta för att förenkla och samordna rutiner för kontrollen av vapenexport, särskilt för de försvarsresurser som utvecklas inom en EU-samarbetsram.

Fram till slutet av 2022 ska Europeiska försvarsfonden investera 1,9 miljarder euro i utvecklingsprojekt för försvarsforskning och försvarskapacitet. Det här kommer att sätta fart på stora viktiga samarbetsprojekt för kapacitetsutveckling samtidigt som innovation på försvarsområdet stimuleras. Kommissionen ska undersöka ytterligare incitament för att stimulera medlemsländernas gemensamma investeringar i strategiska försvarsresurser som utvecklats och/eller upphandlats gemensamt inom en EU-samarbetsram.

Främja europeisk forskning och innovation och minska det strategiska beroendet

Den observationsgrupp för kritisk teknik som kommissionen håller på att inrätta ska ha följande uppgifter:

  • Kartlägga, övervaka och utvärdera kritisk teknik för rymd- och försvarsindustrin och relaterad civil industri.
  • Kartlägga teknikklyftor, bakomliggande orsaker till strategiskt beroende och sårbarheter.
  • Ta fram färdplaner för begränsningsåtgärder och underlag till mekanismer för beslutsfattande och finansiering.

När det gäller kritisk teknik, forskning och innovation ska kommissionen göra följande:

  • Fortsätta att öka synergieffekterna mellan EU-program och EU-instrument om forskning och innovation. Under 2023 ska kommissionen bland annat lägga fram en strategi för att uppmuntra forskning och innovation om produkter med dubbla användningsområden på EU-nivå, som är inriktad på varor, teknik och mjukvara som kan användas för både civila och militära ändamål.
  • Uppmuntra medlemsländerna att utarbeta en samordnad strategi för kritisk teknik inom ramen för den strategiska kompassen för säkerhet och försvar.
  • Stödja innovation och entreprenörskap inom säkerhet och försvar med hjälp av olika verktyg (t.ex. företagsinkubatorer och blandfinansieringsinstrument) och genom att skapa ett system för försvarsinnovation inom EU som samlar alla satsningar under ett och samma tak.
  • Bedöma säkerhets- och försvarsöverväganden på ett mer systematiskt sätt när man tillämpar och ser över befintliga industri- och handelsinstrument inom EU eller när man utformar nya.

Uppmuntra gemensam upphandling av försvarsresurser

A military person and binoculars

Medlemsländernas gemensamma upphandling av europeiska försvarsresurser ökar avsevärt samarbetsförmågan mellan de europeiska försvarsmakterna. Den stöder också konkurrenskraften för den försvarstekniska och försvarsindustriella basen, framför allt genom stordriftsfördelar.

Under de närmaste åren ska kommissionen titta på en rad instrument för att uppmuntra till gemensam upphandling av försvarskapacitet som utvecklats i samverkan inom EU, bland annat genom att

  • föreslå ett momsundantag i början av 2023
  • hitta nya finansieringslösningar före mitten av 2023
  • eventuellt se över bonusmekanismerna i EU:s försvarsfond.

Förenklad och mer samordnad exportkontroll

Kontrollen av vapenexporten är förvisso EU-ländernas eget ansvar, men kommissionen uppmanar länderna att försöka förenkla och gradvis samordna reglerna och rutinerna för kontroll av vapenexport och vapenöverföring, särskilt för den försvarskapacitet som medlemsländerna utvecklat gemensamt.

Kommissionen samarbetar med medlemsländerna för att ytterligare underlätta överföringen av EU-finansierade försvarsprodukter på den inre marknaden.

Stärka resiliensen i EU

För att vi ska kunna lösa dagens säkerhetsproblem måste resiliensen i EU stärkas. Kommissionen föreslår därför viktiga initiativ som ska

alt=""

motverka hybridhot

alt=""

stärka cybersäkerheten och cyberförsvaret

alt=""

främja militär rörlighet

alt=""

hantera klimatutmaningar som är kopplade till försvaret

Tidslinje

  1. 3 May 2023

    The Commission adopts the Act in Support of Ammunition Production (ASAP) to urgently deliver ammunition and missiles to Ukraine and to help Member States refill their stocks.

  2. 19 July 2022

    Commission adopts a proposal for a Regulation on establishing the European defence industry Reinforcement through common Procurement Act (EDIRPA) for short-term common defence procurement.

  3. 18 May 2022

    Communication on Defence Investment Gaps and measures to address them

  4. 24-25 March 2022

    European Council and endorsement of the Strategic Compass

  5. 11 March 2022

    Meeting of Heads of States and Government in Versailles

  6. 15 February 2022

    Communication on European Defence

  7. 30 June 2021

    Launch of the European Defence Fund

Dokument

Communication on contributing to European defence and related documents (including press releases, Q&As and factsheets)