Euroopan osaamisen teemavuosi antaa uutta pontta elinikäiselle oppimiselle. Työntekijöiden ja yritysten hankkima uusi osaaminen voi tukea niin vihreää ja digitaalista siirtymää kuin innovointia ja kilpailukykyäkin.
Kilpailukykyä, osallistumista ja taitoja
Osaava työvoima edistää myös kestävää kasvua, lisää innovointia ja parantaa yritysten kilpailukykyä. Euroopan osaamisen teemavuosi 2023 auttaa erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä löytämään ratkaisuja ammattitaitoisen työvoiman puutteeseen EU:ssa. Se kannustaa työvoimaa uudelleen- ja täydennyskoulutukseen ja auttaa heitä hankkimaan taitoja, joita laadukkaissa työpaikoissa vaaditaan.
Vihreä ja digitaalinen siirtymä ovat avaamassa uusia mahdollisuuksia ihmisille ja EU:n taloudelle.
Ammattitaitoisilla työntekijöillä on enemmän valinnanvaraa työmarkkinoilla ja paremmat edellytykset täysipainoiseen osallisuuteen yhteiskunnan jäseninä. Tämä on olennaista sen varmistamiseksi, että talouden elpyminen sekä vihreä ja digitaalinen siirtymä ovat sosiaalisesti tasapuolisia ja oikeudenmukaisia.
Uutta virtaa elinikäiseen oppimiseen
Euroopan osaamisen teemavuosi vauhdittaa EU:n sosiaalisten tavoitteiden saavuttamista. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä vähintään 60 % aikuisista osallistuu koulutukseen vuosittain ja työllisyysaste on vähintään 78 %.
Teemavuodesta on apua myös vuoden 2030 digitaalikompassissa asetettujen vaatimusten saavuttamisessa. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä vähintään 80 % aikuisista omaa digitaaliset perustaidot ja EU:ssa työskentelee 20 miljoonaa tieto- ja viestintätekniikan asiantuntijaa.
Nykyisin yli 75 %:lla EU:n yrityksistä on vaikeuksia löytää työntekijöitä, joilla on tarvittavat taidot, ja vain 37 % aikuisista osallistuu säännöllisesti koulutukseen.
Digitaalitalouden ja -yhteiskunnan indeksi osoittaa, että neljällä kymmenestä aikuisesta ja joka kolmannella Euroopassa työskentelevistä ei ole digitaalisia perustaitoja. Naiset ovat aliedustettuina teknologia-alan työpaikoissa ja opinnoista: vain joka viides tietotekniikan asiantuntija ja joka kolmas luonnontieteiden, teknologian, insinööritieteiden tai matematiikan (STEM) alan tutkinnon suorittanut on nainen.
Käytännön toteutus
Komissio ehdottaa – yhteistyössä Euroopan parlamentin, jäsenmaiden, työmarkkinaosapuolten, työvoimapalvelujen, kauppa- ja teollisuuskamarien, koulutuksen tarjoajien sekä työntekijöiden ja yritysten kanssa – käytännön panostuksia taitojen kehittämiseen.
Mittavampia, tuloksellisempia ja tehokkaammin osallisuutta edistäviä investointeja koulutukseen
Osaaminen vastaamaan työmarkkinoiden tarpeita, myös yhteistyössä työmarkkinaosapuolten ja yritysten kanssa
Ihmisten toiveet ja taidot kohtaamaan työmarkkinoiden tarjoamat mahdollisuudet, painopisteinä vihreä ja digitaalinen siirtymä ja talouden elpymiseen liittyvät mahdollisuudet
Ammattitaitoisten työntekijöiden houkuttelu EU:n ulkopuolisista maista lisäämällä oppimismahdollisuuksia ja liikkuvuutta ja helpottamalla tutkintojen tunnustamista
Komissio tulee lisäämään aiheeseen liittyvien EU:n aloitteiden ja rahoitusmahdollisuuksien näkyvyyttä tukeakseen niiden hyödyntämistä ja täytäntöönpanoa. Eri puolilla EU:ta järjestettävillä tapahtumilla ja tiedotuskampanjoilla tuodaan yhteen täydennys- ja uudelleenkoulutuksen tarjoajia.
Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, että työmarkkinoille saadaan enemmän työvoimaa, erityisesti naisia ja nuoria sekä työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevia.
EU:n aloitteet osaamisen kehittämisen tukena
Euroopan osaamisen teemavuosi perustuu useisiin jo käynnissä oleviin aloitteisiin:
- Euroopan osaamisohjelma luo puitteet EU:n osaamispoliittiselle yhteistyölle, ja sillä autetaan ihmisiä ja yrityksiä kehittämään ja soveltamaan taitojaan.
- Osaamissopimus: 1 000 jäsenorganisaatiota ja 14 laajamittaista strategista kumppanuutta, joissa on sitouduttu parantamaan jopa 6 miljoonan ihmisen osaamista.
- EU:n neuvoston suositukset yksilöllisistä oppimistileistä ja mikrotutkinnoista auttavat ihmisiä täydentämään osaamistaan joustavammin ja kohdennetummin.
- EU:n digitaalitaitoja ja työpaikkoja edistävä koalitio kokoaa yhteen alan sidosryhmät edistämään koulutusta, jolla paikataan digitaalisten taitojen vajetta.
- Euroopan digitaalitaitoja ja työpaikkoja käsittelevä foorumi on osa Verkkojen Eurooppa -välinettä. Se tarjoaa digitaalisiin taitoihin liittyvää tietoa ja resursseja, kuten digitaalisten taitojen itsearviointivälineen.
- EU-maiden välillä käydään jäsenneltyä vuoropuhelua uuden digitaalisen osaamisen parantamisesta ja digitaalisen teknologian tuomisesta opetukseen.
- Uudessa eurooppalaisessa innovaatio-ohjelmassa ehdotetaan lippulaivahanketta ja toimia, joilla luodaan otolliset olosuhteet innovoinnille.
- Eurooppalaisessa yliopistostrategiassa ehdotetaan useita toimia, joilla monen tyyppiset oppijat voivat hankkia korkeatasoisia ja tulevaisuuden vaatimukset täyttäviä taitoja koko työuransa ajan.
- EU:n osaajareservin ja joidenkin EU:n ulkopuolisten maiden kanssa perustettujen osaamiskumppanuuksien avulla voidaan tavoittaa Eurooppaan työhön haluavat, joilla on työmarkkinoilla tarvittavaa osaamista.
EU:n rahoitus taitojen edistämiseen
EU tarjoaa huomattavaa rahoitusta ja teknistä tukea täydennys- ja uudelleenkoulutukseen:
- Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+) on EU:n tärkein väline, jonka kautta investoidaan ihmisiin. Sen budjetti vuosiksi 2021–2027 on yli 99 miljardia euroa.
- Elpymis- ja palautumistukivälineestä voidaan tukea jäsenvaltioiden uudistuksia ja investointeja myös osaamisen ja työllisyyden alalla.
- Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta osoitetaan 580 miljoonaa euroa edistyneiden digitaalitaitojen kehittämiseen ja digitaalialan asiantuntijoiden osaamisreservin luomiseen.
- Horisontti Eurooppa -puiteohjelmalla tuetaan tutkijoiden, yrittäjien ja innovoijien taitoja erityisesti Marie Skłodowska-Curie -toimien, Euroopan innovaationeuvoston ja Euroopan teknologiainstituutin kautta.
- Erasmus+ -ohjelman budjetti on 26,2 miljardia euroa, ja siitä tuetaan muun muassa ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden, henkilöstön ja oppilaitosten henkilökohtaista ja ammatillista kehitystä. Lisäksi se tarjoaa rahoitusta eurooppalaisille yliopistoille.
Muita ohjelmia ammattitaidon edistämiseksi: InvestEU-ohjelma, Euroopan globalisaatiorahasto työttömiksi jääneille työntekijöille, Euroopan aluekehitysrahasto, oikeudenmukaisen siirtymän rahasto, oikeudenmukaisen siirtymän mekanismin mukainen julkisen sektorin lainajärjestely, Euroopan solidaarisuusjoukot, ympäristö- ja ilmastotoimien ohjelma (Life), modernisaatiorahasto, teknisen tuen väline sekä naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön väline.
Aikajana
- 7.3.2023
Poliittinen yhteisymmärrys Euroopan parlamentin ja EU-maiden välillä
- 9.2.2023
Euroopan parlamentti hyväksyy mietinnön ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi Euroopan osaamisen teemavuodesta 2023
- 8.12.2022
Työllisyyttä, sosiaalipolitiikkaa, terveyttä ja kuluttaja-asioita käsittelevässä EU:n neuvoston istunnossa (EPSCO) sovitaan neuvoston kannasta Euroopan osaamisen teemavuotta koskevaan päätösehdotukseen
- 12.10.2022
Euroopan komissio antaa Euroopan osaamisen teemavuotta 2023 koskevan päätösehdotuksen
- 14.9.2022
Puheenjohtaja Ursula von der Leyen ehdottaa unionin tilaa koskevassa vuoden 2022 puheessaan, että vuodesta 2023 tehdään Euroopan osaamisen teemavuosi
Ajankohtaista
- Osaamispotentiaali käyttöön Euroopassa: uutta nostetta EU:n alueille
- Työvoiman muuttoliike: Euroopan komissio ja EU-maat tehostavat yhteistyötään löytääkseen ratkaisuja työvoimapulaan EU:n työmarkkinoilla
- Harjoittelu: Komission tekemässä arvioinnissa analysoidaan eurooppalaisen laatukehyksen vaikutusta
- Lehdistötiedote: Komissio käynnistää Euroopan osaamisen teemavuoteen liittyvät toimet
- Lehdistötiedote: Osaamissopimuksessa jo 1 000 jäsentä sen toisena vuosipäivänä