Direct la conținutul principal

ECC Net și COVID-19

Creșterea vertiginoasă a numărului de întrebări primite de ECC începând cu jumătatea lunii februarie 2020 reflectă preocupările legate de COVID-19.

Centrele europene ale consumatorilor (ECC) sunt organisme cofinanțate de UE care oferă consultanță și asistență cetățenilor UE cu privire la drepturile pe care le au în calitate de consumatori în contextul cumpărăturilor transfrontaliere pe piața unică.

În martie 2020, acestea au răspuns la 15 000 de întrebări adresate de consumatori, multe dintre ele fiind legate de impactul pandemiei de coronavirus asupra unui serviciu sau al unui bun pe care l-au cumpărat. De notat faptul că, în luna martie 2019, ECC primiseră aproximativ 10 000 de întrebări. De la jumătatea lunii februarie, tendințele săptămânale înregistrate de la începutul anului au crescut constant.

Principalele domenii de activitate afectate sunt transportul de pasageri, serviciile de cazare (de exemplu, hotelurile și B&B) și pachetele de vacanță. Însă întrebările consumatorilor fac trimitere și la alte sectoare economice în contextul actualei pandemii.

Graph showing business sectors generating most coronavirus queries
Data below relates to queries received before 1st April 2020

Comisia a creat o pagină web multilingvă privind impactul COVID-19 în aceste domenii.

Pe lângă faptul că răspund la întrebările consumatorilor, ECC îi avertizează pe aceștia cu privire la produsele farmaceutice frauduloase, măștile de protecție neconforme, dezinfectanții contrafăcuți și alte escrocherii care au apărut în contextul pandemiei de COVID-19. ECC informează periodic autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor și Comisia cu privire la astfel de fraude. Pentru mai multe informații cu privire la acțiunile coordonate împotriva comercianților necinstiți care acționează în contextul pandemiei de coronavirus, faceți clic aici.

Deși birourile sunt închise, ECC continuă să funcționeze și pot fi contactate online sau prin e-mail. Informații suplimentare

De asemenea, Comisia gestionează o platformă de soluționare online a litigiilor pentru a-i ajuta pe consumatori și pe comercianți să găsească eventuale modalități extrajudiciare. Comisia îi încurajează pe consumatori să acceseze această platformă dacă nu sunt mulțumiți de răspunsul primit din partea comerciantului.

ECC-Net: 8 sfaturi de bază pentru servicii online mai sigure în contextul pandemiei de coronavirus

  • Utilizați canalele oficiale de informare cu privire la disponibilitatea unor medicamente care ar putea preveni infectarea sau care ar favoriza vindecarea pacienților.
  • Fiți atenți la domenii false, care ar putea părea legitime pentru a vă păcăli.
  • Căutați informațiile privind vânzătorul (de exemplu, datele de contact și recenzii fiabile ale consumatorilor cu privire la acesta).
  • Citiți informațiile despre serviciul de livrare pe site-ul comerciantului și țineți cont de faptul că în această perioadă livrarea poate dura mai mult din cauza restricțiilor impuse la frontiere.
  • Citiți cu atenție termenii și condițiile pentru a nu cădea în capcană (de exemplu, ați putea să vă dați acordul fără să vreți pentru un abonament în momentul în care vă înregistrați pentru cursuri de fitness sau de limbi străine online).
  • Fiți precaut: nu introduceți datele dumneavoastră personale dacă acest lucru nu este necesar pentru a obține informații cu privire la un produs sau un serviciu.
  • Urmați instrucțiunile de utilizare corespunzătoare a unui produs și faceți un test dacă este posibil (de exemplu, pentru vopseaua de păr).
  • Dacă sunteți mulțumit de produs, nu uitați că, în principiu, aveți dreptul de a vă răzgândi și îl puteți returna în termen de 14 de zile.

Context

Centrele europene pentru consumatori sunt prezente în toate statele membre ale UE, precum și în Norvegia, Islanda și Regatul Unit, cel puțin până la sfârșitul anului 2020. ECC-Net îi informează pe consumatori cu privire la drepturile lor prin campanii axate pe avantajele pieței unice în materie de achiziții transfrontaliere și le oferă asistență în caz de litigii transfrontaliere. 2020 este un an special, deoarece marchează 15 ani de activitate. De la înființarea sa, rețeaua a oferit gratuit asistență pentru peste 1 milion de consumatori, în principal în limba lor maternă.

Pentru mai multe informații despre funcționarea și realizările ECC-Net și pentru a afla care este linkul către centrul din regiunea dumneavoastră, faceți clic aici.