Direct naar de inhoud

ECC-net en COVID-19

De scherpe stijging van consumentenvragen aan de Europese Consumenten-Centra sinds medio februari 2020 weerspiegelt de bezorgdheid in verband met COVID-19.

De Europese Consumenten-Centra (ECC’s) zijn door de EU medegefinancierde organen die advies en hulp bieden aan EU-burgers in verband met hun rechten als consument als zij binnen de interne markt over de grens winkelen.

In maart 2020 hebben deze centra 15.000 consumentenvragen beantwoord, meestal over de gevolgen van het coronavirus voor gekochte diensten of goederen. Dit zijn ongeveer 5.000 vragen meer dan tijdens dezelfde maand in 2019. De sinds het begin van het jaar opgetekende wekelijkse trends zijn sinds medio februari continu gestegen.

De belangrijkste getroffen sectoren zijn het passagiersvervoer, accomodatiediensten (zoals hotels en B&B’s) en pakketreizen, maar consumenten stellen ook vragen over vele andere bedrijfstakken in verband met de pandemie.

Grafiek met bedrijfssectoren die het grootste aantal vragen in verband met het coronavirus genereren
De gegevens hieronder hebben betrekking op vragen die vóór 1 april 2020 zijn ontvangen

De Commissie heeft een speciale meertalige website opgezet over de impact van COVID-19 op allerlei kwesties.

Naast antwoorden op consumentenvragen waarschuwen de ECC’s de consumenten ook over valse geneesmiddelen, nepmondkapjes en -ontsmettingsmiddelen en andere malafide-praktijken in verband met COVID-19. De ECC’s informeren regelmatig de nationale consumentenautoriteiten en de Commissie over de oplichterijen die zij vaststellen. Informatie over de gecoördineerde actie tegen malafide-verkopers die zich richten op consumenten in de context van het coronavirus.

De ECC’s blijven op afstand doorwerken en kunnen via hun websites en e-mailadressen worden bereikt.

De Commissie beheert ook een platform voor onlinegeschillenbeslechting om consumenten en verkopers te helpen hun geschillen te beslechten zonder naar de rechter te stappen. De Commissie spoort de consumenten aan er gebruik van te maken als zij geen bevredigend antwoord van de verkoper krijgen.

ECC-net: 8 basistips voor veilig onlinewinkelen in de context van het coronavirus

  • Doe een beroep op officiële informatiekanalen om te weten of er geneesmiddelen bestaan die het coronavirus bestrijden of genezen.
  • Kijk uit voor nepdomeinen die er legitiem uitzien en u kunnen misleiden.
  • Zoek naar informatie over de verkoper, bv. contactgegevens, en naar betrouwbare consumentenbeoordelingen over de verkoper.
  • Lees de informatie over de levering op de website van de verkoper en denk eraan dat in deze periode leveringen langer kunnen duren door diverse grensrestricties.
  • Lees de voorwaarden aandachtig om te vermijden dat u het slachtoffer wordt van misleidende aanbiedingen (bv. onlinefitness of -taallessen).
  • Wees voorzichtig alvorens u uw persoonsgegevens ingeeft om informatie over een product of dienst te verkrijgen, als daar geen duidelijke reden voor bestaat.
  • Volg de instructies om een product correct te gebruiken en doe zo mogelijk een patchtest, bv. voor haarkleurmiddelen.
  • Indien u niet tevreden bent met het product, heeft u een herroepingsrecht en kunt u het product binnen 14 dagen terugsturen.

Achtergrond

Europese Consumenten-Centra bestaan in alle EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en het Verenigd Koninkrijk, althans tot eind 2020. Het ECC-net licht de consumenten voor over hun rechten via kwaliteitscampagnes over de voordelen van de interne markt voor winkelen over de grens en het biedt de consumenten bijstand bij grensoverschrijdende geschillen. 2020 is een bijzonder jaar voor het netwerk dat immers 15 jaar bestaat. Sinds zijn oprichting heeft het netwerk meer dan een miljoen consumenten geholpen, in de meeste gevallen in de moedertaal van de consument en gratis.

Meer informatie over ECC-net, de verwezenlijkingen en de link naar het ECC in uw land.