Siirry pääsisältöön

ECC-verkosto ja koronavirus

Koronavirukseen liittyvät ongelmat näkyvät jyrkkänä kasvuna Euroopan kuluttajakeskuksille tulleissa tiedusteluissa helmikuun 2020 puolivälistä alkaen.

Euroopan kuluttajakeskukset (ECC) ovat EU:n yhteisrahoittamia elimiä. Ne tiedottavat EU-kansalaisille heidän kuluttajanoikeuksistaan ja auttavat heitä, jos heillä on ongelmia, kun he tekevät hankintoja toisesta EU-maasta.

Maaliskuussa 2020 vastattiin 15 000 kuluttajatiedusteluun, joista monet liittyivät koronavirusepidemian vaikutuksiin. Tiedusteluja saapui noin 5 000 enemmän kuin maaliskuussa 2019. Tiedustelujen määrää on seurattu viikoittain, ja tänä vuonna ne ovat jatkuvasti lisääntyneet helmikuun puolivälistä alkaen.

Tiedustelut koskevat erityisesti matkustajaliikennettä, majoituspalveluita (kuten hotelleja ja aamiaismajoituspaikkoja) ja valmismatkoja. Pandemian vuoksi kyselyitä on tullut moniin muihinkin toimialoihin liittyen.

Graph showing business sectors generating most coronavirus queries
Data below relates to queries received before 1st April 2020

Komissio on perustanut monikielisen verkkosivuston, jolla käsitellään koronavirusepidemian vaikutuksia esimerkiksi matkustamiseen, tavaraliikenteeseen ja palvelujen saatavuuden varmistamiseen.

Kuluttajien kyselyihin vastaamisen lisäksi Euroopan kuluttajakeskukset varoittavat kuluttajia koronavirukseen liittyvistä huijauksista, kuten valelääkkeistä ja kelvottomista suojamaskeista ja desinfiointiaineista. Ne tiedottavat havaitsemistaan huijauksista säännöllisesti kansallisille kuluttajaviranomaisille ja Euroopan komissiolle. Lisätietoa vilpillisen kaupan torjunnasta koronaviruskriisin aikana

Euroopan kuluttajakeskuksissa työskennellään etänä, ja niihin voi ottaa yhteyttä niiden verkkosivujen kautta tai sähköpostilla. Lisätietoa

Lisäksi komissio hallinnoi verkkovälitteistä riidanratkaisufoorumia, joka auttaa kuluttajia ja elinkeinonharjoittajia ratkaisemaan riitansa tuomioistuinten ulkopuolella. Komissio kannustaa kuluttajia käyttämään sitä, jos he eivät saa elinkeinonharjoittajalta tyydyttävää vastausta.

ECC-verkoston vinkit turvallisempiin verkko-ostoksiin koronavirusepidemian aikana

  • Luota vain virallisten tiedotuskanavien tarjoamaan tietoon mahdollisista koronavirustartuntoja ehkäisevistä tai parantavista lääketieteellisistä tuotteista.
  • Varo valeverkkotunnuksia, jotka voivat ensisilmäyksellä näyttää aidoilta.
  • Katso, löydätkö esimerkiksi myyjän yhteystiedot ja luotettavia asiakasarvosteluja.
  • Lue toimitusehdot kauppiaan verkkosivuilta ja muista, että toimitus voi tällä hetkellä kestää kauemmin erilaisten rajoitusten ja rajatarkastusten vuoksi.
  • Lue sopimusehdot huolellisesti, jottet joudu tilausansaan esimerkiksi ilmoittautuessasi verkossa pidettäville kuntoilu- tai kielikursseille.
  • Ole varovainen, jos sinua pyydetään syöttämään henkilötietoja, kun yrität saada tietoja tuotteesta tai palvelusta.
  • Noudata tuotteen käyttöohjeita ja tee mahdollisuuksien mukaan allergiatesti ennen kuin käytät esimerkiksi hiusten värjäykseen tarkoitettuja tuotteita.
  • Jos et ole tyytyväinen tuotteeseen, muista, että sinulla on lähtökohtaisesti oikeus perua kaupat ja palauttaa tuote 14 päivän kuluessa.

Tausta

Euroopan kuluttajakeskuksia on kaikissa EU-maissa sekä Norjassa, Islannissa ja ainakin vuoden 2020 loppuun asti myös Yhdistyneessä kuningaskunnassa. ECC-verkosto valistaa kuluttajia heidän oikeuksistaan ja auttaa hyödyntämään sisämarkkinoiden tuomia etuja valtioiden rajat ylittävissä ostoksissa. Lisäksi verkosto auttaa kuluttajia mahdollisissa valtioiden rajat ylittävissä riita-asioissa. Vuonna 2020 verkosto viettää 15-vuotisjuhlavuottaan. Verkosto on perustamisensa jälkeen auttanut yli miljoonaa kuluttajaa, useimmiten kuluttajan äidinkielellä ja maksutta.

Lisätietoa ECC-verkoston toiminnasta ja EU-maiden kuluttajakeskuksista