Direct naar de inhoud

Tinder

Na een dialoog met de Europese Commissie en de nationale consumentenautoriteiten heeft Tinder zich ertoe verbonden de consumenten te informeren over de wijze waarop kortingen die zij voorstelt om consumenten aan te moedigen voor premiumdiensten te betalen, op geautomatiseerde wijze worden geïndividualiseerd.  

Het samenwerkingsnetwerk voor consumentenbescherming, gecoördineerd door de Europese Commissie en aangevoerd door het Zweedse consumentenagentschap en de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt, is in juli 2022 begonnen met de dialoog met Tinder. Het netwerk vond het problematisch dat Tinder gepersonaliseerde prijzen hanteerde en de consumenten daarover niet had voorgelicht. Deze kwestie werd aan het licht gebracht in een studie van Zweedse consumenten, waaruit bleek dat Tinder zeer verschillende prijzen aanrekende van de ene persoon tot de andere, maar dat er geen duidelijk patroon naar voren kwam van de variabelen aan de hand waarvan de prijs werd bepaald.  

Tot april 2022 bood Tinder lagere prijzen aan voor zijn premiumdiensten op basis van leeftijd zonder dat de gebruikers daarvan op de hoogte waren, wat een deel van de prijsverschillen verklaart. De grootste verschillen hebben echter betrekking op de wijze waarop Tinder kortingen aanbiedt voor haar premiumdiensten (de basisoptie is gratis). Op basis van het gedrag van consumenten en met behulp van geautomatiseerde middelen identificeert Tinder gebruikers die niet of slechts licht geïnteresseerd zijn in hun diensten tegen een standaardprijs, om hen gepersonaliseerde kortingen aan te bieden.    

Overzicht van de toezeggingen  

Naar aanleiding van de dialoog met het netwerk heeft Tinder zich ertoe verbonden:  

  • geen gepersonaliseerde prijsstelling op basis van leeftijd toe te passen zonder de consument duidelijk en vooraf te informeren, mocht het besluiten deze praktijk uit het verleden opnieuw te beginnen 
  • consumenten duidelijk te informeren dat prijskortingen voor premiumdiensten op geautomatiseerde wijze worden geïndividualiseerd 
  • consumenten te informeren over de criteria die worden gehanteerd om hun gepersonaliseerde kortingen aan te bieden, zoals hun beperkte of onbestaande belangstelling voor premiumdiensten tegen een standaardtarief    

Tinder zal deze toezeggingen uiterlijk medio april 2024 nakomen.  

Het samenwerkingsnetwerk voor consumentenbescherming zal actief controleren hoe Tinder de verbintenissen in zijn app nakomt, en zo nodig de toepassing afdwingen. 

PayPal

Na een dialoog met het netwerk van consumentenautoriteiten, onder leiding van het Duitse milieuagentschap (Umweltbundesamt) en met coördinatie door de Europese Commissie, heeft PayPal zich ertoe verbonden wijzigingen aan te brengen in zijn algemene voorwaarden zodat deze transparanter en begrijpelijker worden voor klanten. Door deze toezeggingen brengt PayPal zijn praktijken in overeenstemming met de vereisten van het EU-consumentenrecht.

PayPal is een wereldbekend systeem voor online betalingen met hoofdzetel in San Jose, Californië. De Europese dochteronderneming PayPal (Europe) S.à r.l. et Cie S.C.A. is gevestigd in Luxemburg. In de Europese Unie wordt PayPal door een groot aantal consumenten gebruikt als betalingsmethode in de onlinedetailhandel en voor de elektronische uitwisseling van geld tussen consumenten.

Overzicht van de toezeggingen

PayPal heeft ermee ingestemd verschillende bepalingen van zijn gebruikersovereenkomst voor consumenten aan te passen en te verduidelijken. Het bedrijf zal met name: 

  • verduidelijken welke bepalingen van toepassing zijn op consumenten en welke alleen op bedrijven van toepassing zijn; 
  • de bepalingen schrappen die de consument verplichten de naleving van de wet te controleren (bijvoorbeeld formuleringen als “voor zover de wet dit toestaat”);
  • duidelijk maken dat de consument niet aansprakelijk is voor schade die niet door zijn schuld is veroorzaakt of die had kunnen worden voorzien;
  • de bepalingen schrappen die de consument verplichten de informatie zelf te controleren (bijvoorbeeld door te stellen dat PayPal de juistheid van de informatie niet kan garanderen);
  • ervoor zorgen dat consumenten begrijpen dat zij zich in geval van een geschil kunnen beroepen op de wetten van het land waar zij wonen;
  • niet langer termen gebruiken die consumenten niet kunnen begrijpen zonder verdere toelichting of zonder verificatie door consumenten, zoals “verhandelbaarheid” of “niet-inbreuk”.

De wijzigingen zullen op 21 februari 2024 via een update aan de gebruikers worden meegedeeld en zullen formeel van kracht worden op 28 mei 2024. Het samenwerkingsnetwerk voor consumentenbescherming zal actief controleren hoe PayPal de verbintenissen in zijn algemene voorwaarden nakomt.

Shopify

Na een dialoog met het netwerk van consumentenautoriteiten, onder leiding van het directoraat-generaal Economische Inspectie van België en gecoördineerd door de Commissie, stemde Shopify ermee in een snelle en doeltreffende procedure voor kennisgeving en actie in het leven te roepen die door consumentenautoriteiten kan worden gebruikt, en haar sjablonen te wijzigen om handelaren ertoe te bewegen transparanter te worden voor consumenten, een innovatieve benadering van consumentenbescherming, die wordt aangeduid als “compliance by design”.
 
Shopify, met hoofdkantoor in Canada, is een van de belangrijkste ondernemingen die handelaren hun eigen webwinkels op haar platform laten creëren en hun ook webhosting, drop-shipping en andere diensten aanbieden. Consumentenautoriteiten hebben via de Europese consumentencentra talrijke klachten ontvangen over webwinkels die door Shopify worden gehost en die betrokken waren bij illegale praktijken zoals nepaanbiedingen, valse beweringen over schaarste, namaakgoederen, het niet of te laat leveren of het niet verstrekken van contactgegevens. Met name tijdens de coronapandemie waren er bijzonder veel klachten, aangezien consumenten en legitieme handelaren snel online waren gegaan en scammers snel van de situatie profiteerden. Veel webwinkels die Shopify gebruiken, doen ook zaken via het zogenaamde “drop-shipping business model” zonder de consumenten naar behoren te informeren over de verwachte leveringstermijnen of extra douanekosten. 
 
Overzicht van de belangrijkste toezeggingen van Shopify:  

  • Snelle en doeltreffende meldings- en actieprocedures voor SCB-instanties tegen handelaren die zich schuldig maken aan oneerlijke handelspraktijken via webwinkels die door Shopify worden gehost. 
  • Duidelijkere en meer gedetailleerde juridische richtsnoeren over het EU-consumentenrecht, gericht op handelaren bij het opzetten van hun webwinkels via Shopify
  • Er zijn velden toegevoegd voor bedrijfsinformatie en contactgegevens in de sjablonen van Shopify voor het opzetten van een webwinkel en in de algemene voorwaarden, privacybeleid en restitutiebeleid.
  • Verstrekking van bedrijfsgegevens aan EU-/EER-handelaren op verzoek van SCB-instanties.

Bovendien zijn de nationale consumentenautoriteiten overeengekomen intensiever samen te werken met het Canadese Competition Bureau tegen Shopify-handelaren die niet in de EU/EER zijn gevestigd.

7 OKTOBER 2022
Common position of national authorities of the CPC Network concerning the commercial practices of Shopify
English
(768.38 KB - PDF)
Downloaden
7 OKTOBER 2022
Factsheet - Commitments of Shopify
English
(463.63 KB - PDF)
Downloaden

Amazon Prime

Na een dialoog met de Europese Commissie en de nationale autoriteiten voor consumentenbescherming heeft Amazon toegezegd zijn opzegpraktijken in overeenstemming te brengen met het EU- consumentenrecht. Het platform zal consumenten uit de EU en de EER in staat stellen hun abonnement bij Amazon Prime met slechts twee klikken op te zeggen, via een opvallende en duidelijke knop “annuleren”. De Commissie heeft deze actie opgestart in samenwerking met de nationale consumentenautoriteiten, naar aanleiding van een klacht van het Europees Bureau van Consumentenverenigingen (BEUC), de Noorse consumentenraad en de trans-Atlantische consumentendialoog.

Als eerste maatregel naar aanleiding van deze dialoog heeft Amazon in 2021 de eerste wijzigingen van zijn Prime web-interface doorgevoerd, waarbij de opzegknop duidelijker werd gemarkeerd en de verklarende tekst werd ingekort. Vanaf nu wordt deze tekst nog verder verkort, zodat consumenten niet door waarschuwingen worden afgeleid en niet worden afgeschrikt om op te zeggen, en consumenten kunnen zich in twee eenvoudige stappen uitschrijven.

Amazon heeft toegezegd deze wijzigingen met ingang van 1 juli 2022 op al zijn EU-websites en voor alle apparaten (desktop, mobiel en tablet) door te voeren. 

De afsluiting van deze actie op EU/EER-niveau belet nationale autoriteiten niet om verdere maatregelen te treffen.

Parship

Na een dialoog met de SCB-instanties, gecoördineerd door het Belgische DG Economische Inspectie, heeft de datingwebsite Parship de informatie op zijn website over de uitoefening van het herroepingsrecht en de automatische verlenging van het contract verbeterd. Dankzij die veranderingen worden consumenten beter geïnformeerd over hoeveel zij moeten betalen als zij zich abonneren op Parship.

23 APRIL 2021
Factsheet of the commitments of Parship
English
(358.32 KB - PDF)
Downloaden

AliExpress en Wish

De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft, in nauwe samenwerking met de Commissie en het SCB-netwerk, van internationale platforms AliExpress en Wish de voor de hele EU geldende garantie gekregen dat de platforms en hun handelaren zich aan de regels van het EU-consumentenrecht zullen houden:

  • Herroepingsrecht – volgens het EU-recht hebben consumenten het recht om binnen 14 dagen na ontvangst van de bestelde goederen en zonder opgave van reden een koopovereenkomst op afstand te annuleren.
  • Wettelijke garantie – In de EU is de verkoper aansprakelijk voor gebreken die in de eerste twee jaar na levering optreden.
  • Extra kosten – De EU-regels schrijven voor dat de prijs voor de consument inclusief alle kosten, ook de btw, wordt vermeld. Zijn er extra kosten mogelijk, zoals douanerechten of andere kosten aan de grens, die vooraf niet precies bekend zijn, dan moet dat duidelijk worden aangegeven.
  • Identiteit verkoper – Verkopers moeten informatie verstrekken over hun identiteit en hun geografische locatie.
  • Ranking – Wanneer verkopers het onlineplatform betalen om hoger in de lijst van zoekresultaten te verschijnen, moet dit de consument duidelijk worden verteld.

AliExpress heeft in 2021 toegezegd consumenten beter te informeren dat zij gerechtelijke stappen kunnen ondernemen of een klacht tegen een handelaar kunnen indienen (in het land waar zij wonen en niet voor een rechtbank of geschillenorgaan in bijv. Hongkong), en dit ook in hun algemene voorwaarden verduidelijkt. 

Na verdere contacten met de ACM en de Commissie in 2022 heeft AliExpress zijn algemene voorwaarden voor Europese consumenten nader verduidelijkt en toegankelijker gemaakt. Daarnaast heeft AliExpress toegezegd de informatie over extra kosten in verband met de invoer van goederen zichtbaarder en transparanter te maken. 

Wish heeft ook toegezegd de prijstransparantie in 2022 te verhogen, met name door een nieuwe interface te implementeren ter voorkoming van valse en misleidende kortingen waarmee hun zakelijke partners op het Wish-platform adverteren. Bovendien heeft Wish met ingang van 1 juni 2022 gepersonaliseerde prijstechnieken in de EU stopgezet, aangezien het voor consumenten niet duidelijk was hoe die werken en hoe ze de prijs bepalen aan de hand van de persoonsgegevens van consumenten.

De Commissie en de SCB-instanties zullen nagaan of het bedrijf de gedane toezeggingen nakomt en blijven controleren of prijzen, inclusief kortingen en tijdelijke aanbiedingen, echt zijn en transparant voor de consument worden gepresenteerd.

Meer informatie over douanerechten en btw is te vinden op: Goederen online bestellen buiten de Europese Unie

In-app-aankopen

Het SCB-netwerk heeft Apple en Google en de vereniging van ontwikkelaars van onlinegames, ISFE, verzocht met oplossingen te komen voor problemen in verband met in-app-aankopen bij onlinegames die ten onrechte als "gratis" worden aangeprezen, zoals: kinderen rechtstreeks aanzetten tot kopen terwijl dat verboden is, hoe ouders onbedoelde aankopen in games beter kunnen voorkomen.

6 APRIL 2018
Common Position of the national consumer enforcement authorities on consumer protection in games apps from July 2014
English
(328.58 KB - PDF)
Downloaden
13 JUNI 2017
Common Position of the national consumer enforcement authorities on consumer protection in games apps from December 2013
English
(26.73 KB - PDF)
Downloaden

Lootboxen

Omdat het gebruik van lootboxen in online spelletjes snel toeneemt, heeft de Europese Commissie in september 2022 een brief gestuurd naar de twee belangrijkste overkoepelende organisaties voor ontwikkelaars en producenten van online spelletjes, namelijk de Interactive Software Federation of Europe (ISFE) en de European Game Developer Federation (EGDF).

In die brief heeft de Commissie hen verzocht hun leden te herinneren aan het toepasselijke consumentenrecht en aan de beginselen met betrekking tot lootboxen of andere vormen van willekeurige inhoud die tegen betaling wordt aangeboden als in-app-aankoop.
 
De prijs en de belangrijkste kenmerken van lootboxen die te koop worden aangeboden in spelletjes, moeten dan ook voldoen aan alle informatieverplichtingen van de richtlijn consumentenrechten en de richtlijn oneerlijke handelspraktijken. Bovendien mogen aanbieders spelletjes alleen als “gratis” promoten als zij volledig gratis zijn. Tot slot mogen spelletjes kinderen niet rechtstreeks aanzetten tot het aankopen van add-ons zoals lootboxen.

5 JULI 2023
Commission letter to ISFE EGDF on loot boxes from September 2022
English
(294.72 KB - PDF)
Downloaden