Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Vinted

Ύστερα από διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών των κρατών μελών, η Vinted, μια διαδικτυακή αγορά για την πώληση μεταχειρισμένων αγαθών, τροποποίησε τον ιστότοπό της και την εφαρμογή της για κινητά ώστε να ενημερώνει καλύτερα τους καταναλωτές σχετικά με τη συνολική τιμή των αγαθών που προσφέρει προς πώληση και τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων, όταν η παραγγελία τους δεν φθάνει ή είναι παραποιημένη. Η Επιτροπή και οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών είχαν λάβει πολλές καταγγελίες σχετικά με τη Vinted, για παράδειγμα για την αυτόματη προσθήκη του λεγόμενου «τέλους προστασίας του αγοραστή» στην τιμή κατά την έξοδο από την αγορά, χωρίς να ενημερώνονται εκ των προτέρων οι καταναλωτές σχετικά με αυτό· πρόκειται για ζήτημα που τώρα διευθέτησε η Vinted.
    
Το δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών (CPC), υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπό την καθοδήγηση της λιθουανικής κρατικής αρχής προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ξεκίνησε διάλογο με την Vinted τον Δεκέμβριο του 2021. Ύστερα από πολλές ανταλλαγές, η Vinted εφάρμοσε σειρά αλλαγών στις εκδόσεις του ιστοτόπου και της εφαρμογής της που απευθύνονται σε καταναλωτές της ΕΕ/του ΕΟΧ, μεταξύ των οποίων:

  • Εκ των προτέρων ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη συνολική τιμή των αγαθών που προσφέρονται προς πώληση στο Vinted, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου «τέλους προστασίας του αγοραστή», το οποίο προστίθεται αυτόματα σε κάθε αγορά. Η «προστασία του αγοραστή» είναι μια υπηρεσία που παρέχεται από τη Vinted και αποσκοπεί στη διασφάλιση ασφαλών πράξεων πληρωμής, επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση προβλημάτων και πρόσβασης σε υποστήριξη πελατών. 
  • Κατάργηση των παραπλανητικών διαφημίσεων που δημιουργούν την εντύπωση ότι οι αγορές στο Vinted είναι δωρεάν.  
  • Σαφέστερη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη διαδικασία διεκδίκησης επιστροφής χρημάτων στο πλαίσιο της πολιτικής της Vinted για την «προστασία του αγοραστή» σε περίπτωση που δεν φθάνει η παραγγελία τους. 
  • Πιο διαφανείς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο που ακολουθεί η Vinted για τον έλεγχο των παραποιήσεων/απομιμήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που πρέπει να λάβουν οι καταναλωτές για να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι αυτό που αγόρασαν είναι προϊόν παραποίησης.  
  • Πιο διαφανείς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επαλήθευσης της ταυτότητας που πρέπει να ακολουθούν οι καταναλωτές, όταν επιθυμούν να πωλήσουν μεταχειρισμένα αγαθά στο Vinted, ιδίως όσον αφορά τα έγγραφα και τις πληροφορίες που πρέπει να υποβάλλουν. 
  • Σαφέστερη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η Vinted για την αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου υπολογισμού των μέσων αξιολογήσεων των χρηστών, της διαφοράς μεταξύ αυτοματοποιημένων αξιολογήσεων και αξιολογήσεων που παράγονται από τους χρήστες, καθώς και του τρόπου με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να αναφέρουν ύποπτες αξιολογήσεις. 

Ωστόσο, η Vinted δεν συμφώνησε με το αίτημα του δικτύου CPC σχετικά με τον τρόπο ενημέρωσης των καταναλωτών, από την έναρξη της διαδικασίας αγοράς, για το ότι οι αναγραφόμενες τιμές δεν περιλαμβάνουν τέλη παράδοσης ή, εφόσον υπάρχουν, σχετικά με την ενημέρωση των καταναλωτών για το ποια είναι τα ελάχιστα τέλη παράδοσης που θα εφαρμοστούν. Το δίκτυο CPC ζήτησε επιμόνως από την Vinted να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό και μπορεί να προσφύγει σε μέτρα επιβολής, αν χρειαστεί. 

Viagogo

Ύστερα από διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών, η Viagogo, μια διαδικτυακή δευτερογενής αγορά για εισιτήρια ζωντανών εκδηλώσεων, δεσμεύτηκε να ενημερώνει καλύτερα τους καταναλωτές σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους μεταπωλούνται τα εισιτήρια και να διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές δεν πιέζονται με υπερβολικά μηνύματα αντίστροφης μέτρησης. Η Επιτροπή και οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών είχαν λάβει πολλές καταγγελίες σχετικά με τον ιστότοπο της Viagogo, συγκεκριμένα ότι δεν υπήρχαν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τους φόρους και τα τέλη που έπρεπε να καταβάλουν οι καταναλωτές, και η Viagogo δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά.    

Το δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών (CPC), υπό τον συντονισμό της Επιτροπής, ξεκίνησε διάλογο με τη Viagogo τον Απρίλιο του 2021. ‘Υστερα από πολλές ανταλλαγές, η Viagogo συμφώνησε να εφαρμόσει, έως το τέλος Αυγούστου του 2024, μια σειρά αλλαγών στις εκδόσεις του ιστοτόπου της, οι οποίες απευθύνονται στους καταναλωτές της ΕΕ/του ΕΟΧ, μεταξύ των οποίων:

  • να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο η Viagogo κατατάσσει τα εισιτήρια στα αποτελέσματα αναζήτησης  
  • να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των μηνυμάτων αντίστροφης μέτρησης που εμφανίζονται στον ιστότοπό της 
  • να ενημερώνει τους καταναλωτές, ήδη από τη σελίδα επιλογής του εισιτηρίου, αν ο πωλητής του εισιτηρίου είναι έμπορος ή άλλος καταναλωτής. Οι πληροφορίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να επικαλούνται τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών έναντι πωλητών που δεν είναι έμποροι   
  • όταν οι πληροφορίες αυτές παρέχονται από τον πωλητή, να τίθεται στη διάθεση των καταναλωτών ο ακριβής αριθμός θέσης αντί μόνο να επιτρέπεται στους καταναλωτές να επιλέγουν το τμήμα της αίθουσας στο οποίο θέλουν να καθίσουν 
  • να περιλαμβάνει τα τέλη παράδοσης στις αναγραφόμενες τιμές, όταν υπάρχει μόνο ένας δυνατός τρόπος παράδοσης του εισιτηρίου. Όταν υπάρχουν πολλοί τρόποι παράδοσης του εισιτηρίου, η Viagogo θα ενημερώνει με μεγαλύτερη σαφήνεια τους καταναλωτές ότι τα τέλη παράδοσης δεν περιλαμβάνονται στις αναγραφόμενες τιμές.

Επιπλέον, η Viagogo συμφώνησε να εφαρμόσει ορισμένες αλλαγές και διευκρινίσεις σε διάφορες ρήτρες στους όρους της, οι οποίες θα διασφαλίσουν, μεταξύ άλλων:

  • ότι οι καταναλωτές μπορούν να ασκήσουν αγωγές κατά της Viagogo στο κράτος μέλος διαμονής τους και ότι θα απολαύουν της προστασίας της εθνικής τους νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών  
  • ότι οι καταναλωτές διαθέτουν μεγαλύτερη προθεσμία για να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων στο πλαίσιο του συστήματος «εγγύησης» της Viagogo σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν προβλήματα με τα εισιτήριά τους  
  • ότι η Viagogo δεν μπορεί να τροποποιεί μονομερώς τους όρους της χωρίς να ενημερώνει εκ των προτέρων τους καταναλωτές και να τους παρέχει εύλογη προθεσμία για να ακυρώσουν χωρίς επιβάρυνση τον λογαριασμό τους  
  • όταν προσφέρεται στους καταναλωτές εναλλακτική τοποθέτηση σε θέση στο πλαίσιο του συστήματος «εγγύησης» του Viagogo, η νέα θέση θα βρίσκεται στο ίδιο ή καλύτερο κατά προσέγγιση μέρος με εκείνο του αντικατασταθέντος εισιτηρίου.

Ωστόσο, η Viagogo δεν δεσμεύτηκε για τις ακόλουθες αλλαγές που είχε ζητήσει το δίκτυο CPC:

  • όταν υπάρχουν πολλοί τρόποι παράδοσης του εισιτηρίου, να ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με το ποσό των πιθανών τελών παράδοσης κατά την έναρξη της διαδικασίας αγοράς  
  • να διευκρινίζει στους καταναλωτές ότι, εκτός από τα μέσα έννομης προστασίας που προσφέρει η Viagogo ως μεσάζων, ενδέχεται να έχουν (πρόσθετα) δικαιώματα έναντι του πραγματικού πωλητή του εισιτηρίου και/ή του διοργανωτή της εκδήλωσης σε περίπτωση ακύρωσης ή αναβολής της εκδήλωσης.

Το δίκτυο CPC παρότρυνε τη Viagogo να εξετάσει και αυτά τα ζητήματα.

Το δίκτυο CPC θα παρακολουθεί τώρα ενεργά τον τρόπο με τον οποίο η Viagogo υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Εάν η Viagogo δεν εφαρμόσει σωστά τις δεσμεύσεις εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος ή εάν δεν αντιμετωπίσει τις εναπομένουσες ανησυχίες που εξέφρασε το δίκτυο CPC, οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών μπορούν να αποφασίσουν να λάβουν μέτρα για την επιβολή της συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων.

  • 16 ΜΑΪ́ΟΥ 2024
Factsheet – Commitments of Viagogo

Tinder

Μετά από διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών, η Tinder δεσμεύτηκε να ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξατομικεύει, χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένα μέσα, τις εκπτώσεις που προτείνει για να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν υπηρεσίες πρόσθετου τέλους.  

Το Δίκτυο Συνεργασίας για την Προστασία των Καταναλωτών (CPC), υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την καθοδήγηση της Σουηδικής Υπηρεσίας Καταναλωτών και της Ολλανδικής Αρχής για τους Καταναλωτές και τις Αγορές, ξεκίνησε τον διάλογο με την Tinder τον Ιούλιο του 2022. Το δίκτυο CPC έκρινε προβληματικό το γεγονός ότι η Tinder εφάρμοζε τιμές οι οποίες ήταν εξατομικευμένες και δεν ενημέρωνε σχετικά τους καταναλωτές. Το ζήτημα αποκαλύφθηκε σε μελέτη των Σουηδών καταναλωτών από την οποία φάνηκε ότι η Tinder χρησιμοποιούσε πολύ διαφορετικές τιμές από το ένα άτομο στο άλλο, αλλά δεν προέκυψε σαφές μοντέλο ως προς τις μεταβλητές που καθόριζαν την τιμή.  

Έως τον Απρίλιο του 2022 η Tinder προσέφερε χαμηλότερες τιμές για τις υπηρεσίες πρόσθετου τέλους με βάση την ηλικία χωρίς να ενημερώνει τους χρήστες, γεγονός που εξηγεί εν μέρει τις διαφορές στις τιμές που πλήρωναν οι χρήστες. Ωστόσο, οι κύριες διαφορές αφορούν τον τρόπο με τον οποίο η Tinder προσφέρει εκπτώσεις για τις υπηρεσίες πρόσθετου τέλους (το βασικό πακέτο υπηρεσιών είναι δωρεάν). Με βάση τη συμπεριφορά των καταναλωτών, με τη χρήση αυτοματοποιημένων μέσων, η Tinder εντοπίζει χρήστες που δεν ενδιαφέρονταν ή ενδιαφέρονταν ελάχιστα για τις υπηρεσίες της στη συνήθη τιμή, προκειμένου να τους προσφέρει εξατομικευμένες εκπτώσεις.    

Επισκόπηση των δεσμεύσεων  

Αποτέλεσμα του διαλόγου με το δίκτυο CPC ήταν ότι η Tinder δεσμεύτηκε:  

  • να μην εφαρμόζει εξατομικευμένη τιμολόγηση με βάση την ηλικία χωρίς να ενημερώνει τους καταναλωτές σαφώς και εκ των προτέρων σχετικά με την τιμολόγηση αυτή, σε περίπτωση που αποφασίσει να χρησιμοποιήσει και πάλι την προηγούμενη πρακτική της· 
  • να ενημερώνει σαφώς τους καταναλωτές ότι χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένα μέσα για να προσφέρει εξατομικευμένες εκπτώσεις για υπηρεσίες πρόσθετου τέλους· 
  • να ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιεί για να παρέχει εξατομικευμένες εκπτώσεις, όπως το περιορισμένο ή μηδενικό ενδιαφέρον τους για υπηρεσίες πρόσθετου τέλους με το σύνηθες τιμολόγιο.    

Η Tinder θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις αυτές έως τα μέσα Απριλίου 2024 το αργότερο.  

Το δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών (CPC) θα παρακολουθεί ενεργά τον τρόπο με τον οποίο η Tinder υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και, όπου χρειάζεται, θα επιβάλει τη συμμόρφωση. 

PayPal

Μετά από διάλογο με το δίκτυο των αρχών προστασίας των καταναλωτών, υπό την ηγεσία της γερμανικής αρχής Umweltbundesamt (Γερμανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) και υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η PayPal δεσμεύτηκε να τροποποιήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της, ώστε να καταστούν πιο διαφανείς και κατανοητές για τους καταναλωτές. Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η PayPal θα ευθυγραμμίσουν τις πρακτικές της εταιρείας με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών.

Η PayPal είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών με έδρα το San Jose της Καλιφόρνιας. Η ευρωπαϊκή θυγατρική, PayPal (Europe) S.à r.l. et Cie S.C.A., έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η PayPal χρησιμοποιείται από μεγάλο αριθμό καταναλωτών τόσο ως μέθοδος πληρωμής στο ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο όσο και για την αποστολή ηλεκτρονικού χρήματος μεταξύ των καταναλωτών.

Επισκόπηση των δεσμεύσεων

Η PayPal συμφώνησε να εφαρμόσει ορισμένες αλλαγές και διευκρινίσεις σε διάφορες ρήτρες της συμφωνίας χρήστη για τους καταναλωτές, συγκεκριμένα: 

  • να αποσαφηνίσει ποιες ρήτρες ισχύουν για τους καταναλωτές και ποιες ισχύουν μόνο για τις επιχειρήσεις· 
  • να αποσύρει τις διατάξεις που απαιτούν από τους καταναλωτές να ελέγχουν τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία (για παράδειγμα, διατύπωση όπως «στον βαθμό που επιτρέπεται από τον νόμο»)·
  • να καταστήσει σαφές ότι οι καταναλωτές δεν ευθύνονται για ζημίες που δεν προκλήθηκαν από υπαιτιότητά τους ή που θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί·
  • να αποσύρει τις διατάξεις που επιβάλλουν στους καταναλωτές την υποχρέωση να επαληθεύουν οι ίδιοι τις πληροφορίες (όπως να δηλώνεται ότι το PayPal δεν μπορεί να εγγυηθεί την ακρίβεια των πληροφοριών)·
  • να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές κατανοούν ότι μπορούν να επωφεληθούν από το δίκαιο της χώρας διαμονής τους σε περίπτωση διαφοράς·
  • να αφαιρέσει όρους που δεν μπορούν να γίνουν κατανοητοί από τους καταναλωτές χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις ή χωρίς επαλήθευση από τους καταναλωτές, όπως η «εμπορευσιμότητα» ή η «μη παραβίαση».

Οι αλλαγές θα κοινοποιηθούν στους χρήστες μέσω επικαιροποίησης της πολιτικής στις 21 Φεβρουαρίου 2024 και θα τεθούν επισήμως σε ισχύ την 28η Μαΐου 2024. Το δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών (CPC) θα παρακολουθεί ενεργά τον τρόπο με τον οποίο η PayPal υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της.

Shopify

Μετά από διάλογο με τις αρχές του δικτύου συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών (CPC), υπό την καθοδήγηση της βελγικής Οικονομικής Επιθεώρησης και τον συντονισμό της Επιτροπής, η Shopify συμφώνησε να δημιουργήσει μια ταχεία και αποτελεσματική διαδικασία ειδοποίησης και δράσης που θα χρησιμοποιείται από τις αρχές προστασίας των καταναλωτών και να αλλάξει τα υποδείγματά της προκειμένου να πιέσει τους εμπόρους να είναι πιο διαφανείς έναντι των καταναλωτών· πρόκειται για μια καινοτόμα προσέγγιση για την προστασία των καταναλωτών, η οποία αναφέρεται διαφορετικά ως «συμμόρφωση εκ σχεδιασμού».
 
Η Shopify, με έδρα τον Καναδά, είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες που επιτρέπουν στους εμπόρους να δημιουργούν τα προσωπικά τους διαδικτυακά καταστήματα στην πλατφόρμα της, προσφέροντάς τους επίσης υπηρεσίες φιλοξενίας περιεχομένου ιστού, τριγωνικές πωλήσεις και άλλες υπηρεσίες. Οι αρχές προστασίας των καταναλωτών έλαβαν πολυάριθμες καταγγελίες μέσω των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών σχετικά με διαδικτυακά καταστήματα που φιλοξενούνται στη Shopify, τα οποία επιδίδονται σε παράνομες πρακτικές, όπως ψευδείς προσφορές, ψευδείς ισχυρισμούς περί ελλείψεων, προϊόντα παραποίησης/απομίμησης, καθόλου ή καθυστερημένη παράδοση ή μη παροχή στοιχείων επικοινωνίας. Ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 σημειώθηκε απότομη αύξηση των καταγγελιών, καθώς οι καταναλωτές και οι νόμιμοι έμποροι μετέβησαν γρήγορα στις διαδικτυακές συναλλαγές και οι απατεώνες εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση. Πολλά από τα διαδικτυακά καταστήματα που χρησιμοποιούν τη Shopify δραστηριοποιούνται επίσης μέσω του λεγόμενου επιχειρηματικού μοντέλου τριγωνικών πωλήσεων χωρίς να ενημερώνουν δεόντως τους καταναλωτές σχετικά με τους αναμενόμενους χρόνους παράδοσης ή τις πρόσθετες τελωνειακές επιβαρύνσεις. 
 
Επισκόπηση των κυριότερων δεσμεύσεων της Shopify:  

  • Ταχείες και αποτελεσματικές διαδικασίες ειδοποίησης και δράσης, που απευθύνονται στις αρχές CPC, κατά εμπόρων που επιδίδονται σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μέσω διαδικτυακών καταστημάτων που φιλοξενούνται στη Shopify. 
  • Σαφέστερη και λεπτομερέστερη νομική καθοδήγηση σχετικά με την ενωσιακή νομοθεσία για τους καταναλωτές, η οποία απευθύνεται στους εμπόρους κατά τη δημιουργία των διαδικτυακών καταστημάτων τους μέσω της Shopify.
  • Στα υποδείγματα της Shopify για τη δημιουργία διαδικτυακών καταστημάτων, καθώς και στους όρους και τις προϋποθέσεις, την πολιτική περί ιδιωτικότητας και την πολιτική για την επιστροφή χρημάτων, έχουν προστεθεί πεδία για τα στοιχεία της εταιρείας και τα στοιχεία επικοινωνίας.
  • Παροχή στοιχείων σχετικά με την εταιρεία για τους εμπόρους της ΕΕ / του ΕΟΧ κατόπιν αιτήματος των αρχών CPC.

Επιπλέον, οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με την καναδική υπηρεσία ανταγωνισμού κατά εμπόρων της Shopify που δεν έχουν την έδρα τους στην ΕΕ / στον ΕΟΧ.

  • 7 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2022
Common position of national authorities of the CPC Network concerning the commercial practices of Shopify
  • 7 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2022
Factsheet - Commitments of Shopify

Amazon Prime

Κατόπιν διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών, η Amazon δεσμεύτηκε να ευθυγραμμίσει τις πρακτικές ακύρωσης που εφαρμόζει με τους κανόνες της ΕΕ για τους καταναλωτές. Η πλατφόρμα θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές από την ΕΕ και τον ΕΟΧ να διαγράφουν τη συνδρομή τους στο Amazon Prime με δύο μόνο κλικ, χρησιμοποιώντας ένα εμφανές και σαφές κουμπί «Ακύρωση». Η δράση αυτή δρομολογήθηκε από την Επιτροπή σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών μετά από καταγγελία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταναλωτών (BEUC), του Νορβηγικού Συμβουλίου Καταναλωτών και του Διατλαντικού Διαλόγου Καταναλωτών.

Ως πρώτο μέτρο που προέκυψε από αυτόν τον διάλογο, η Amazon υλοποίησε τις πρώτες αλλαγές στη διαδικτυακή διεπαφή του Prime το 2021, επισημαίνοντας σαφέστερα το κουμπί ακύρωσης και συντομεύοντας το επεξηγηματικό κείμενο. Στο εξής, το κείμενο αυτό θα συντομευτεί και άλλο, ώστε οι καταναλωτές να μην αποσπώνται από προειδοποιήσεις και να αποθαρρύνονται από την ακύρωση, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν να διακόπτουν τη συνδρομή τους με δύο απλά βήματα.

Η Amazon έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει τις αλλαγές αυτές σε όλους τους ιστοτόπους της στην ΕΕ και για όλες τις συσκευές (επιτραπέζιοι υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ) από την 1η Ιουλίου 2022. 

Το κλείσιμο αυτής της δράσης σε επίπεδο ΕΕ/ΕΟΧ δεν εμποδίζει τις εθνικές αρχές να αναλάβουν περαιτέρω δράση.

Parship

Μετά από διάλογο με τις αρχές του δικτύου συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών (CPC), υπό τον συντονισμό της βελγικής Οικονομικής Επιθεώρησης, ο ιστότοπος συναντήσεων Parship βελτίωσε τις πληροφορίες που εμφάνιζε σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης και την αυτόματη ανανέωση σύμβασης. Με τις αλλαγές οι καταναλωτές θα ενημερώνονται καλύτερα για το τι θα πρέπει να πληρώσουν εάν εγγραφούν ως συνδρομητές στις υπηρεσίες του Parship.

  • 23 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2021
Factsheet of the commitments of Parship

AliExpress και Wish

Η ολλανδική αρχή καταναλωτών και αγορών (ACM), σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή και το δίκτυο CPC, έλαβε δεσμεύσεις από τις διεθνείς διαδικτυακές αγορές AliExpress και Wish οι οποίες ισχύουν για το σύνολο της ΕΕ και διασφαλίζουν ότι οι πρακτικές τους, καθώς και των εμπόρων τους, συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών:

  • Δικαίωμα υπαναχώρησης — σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να ακυρώσουν σύμβαση πώλησης εξ αποστάσεως εντός 14 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του προϊόντος, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να αιτιολογήσουν την απόφασή τους.
  • Νομική εγγύηση — στην ΕΕ, οι πωλητές φέρουν ευθύνη έναντι των καταναλωτών για οποιαδήποτε έλλειψη συμμόρφωσης ενός προϊόντος με τη σύμβαση πώλησης, εφόσον η εν λόγω έλλειψη εμφανίζεται εντός 2 ετών από την παράδοσή του.
  • Επιπλέον κόστος — σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι τιμές πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα ποσά που βαρύνουν τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ· εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψουν επιπλέον έξοδα, όπως π.χ. τελωνειακοί δασμοί ή άλλα τέλη στα σύνορα, που δεν μπορούν να εκτιμηθούν επακριβώς εκ των προτέρων, το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να αναφέρεται με ευδιάκριτο τρόπο.
  • Ταυτότητα του πωλητή — οι πωλητές πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα και τη γεωγραφική τους διεύθυνση.
  • Κατάταξη — όταν οι πωλητές πληρώνουν τη διαδικτυακή πλατφόρμα για να εμφανίζονται σε υψηλότερη θέση στα αποτελέσματα της αναζήτησης, το γεγονός αυτό θα πρέπει να γνωστοποιείται ευκρινώς στους καταναλωτές.

Το 2021 η AliExpress δεσμεύτηκε να ενημερώνει καλύτερα τους καταναλωτές ότι μπορούν να προσφύγουν ή να υποβάλουν καταγγελία κατά εμπόρου (δηλ. στη χώρα συνήθους διαμονής τους και όχι, για παράδειγμα, ενώπιον δικαστηρίου ή φορέα επίλυσης διαφορών στο Χονγκ Κονγκ) και το διευκρίνισε επίσης στους όρους χρήσης της. 

Κατόπιν συνεχών επαφών με την ACM και την Επιτροπή το 2022, η AliExpress διευκρίνισε περαιτέρω τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις της για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και βελτίωσε την προσβασιμότητά τους. Επιπλέον, η AliExpress δεσμεύτηκε να βελτιώσει την προβολή και τη διαφάνεια των πληροφοριών σχετικά με τα πρόσθετα τέλη που συνδέονται με την εισαγωγή εμπορευμάτων. 

Η Wish δεσμεύτηκε επίσης να αυξήσει τη διαφάνεια των τιμών το 2022, ιδίως με την εφαρμογή νέας διεπαφής για την πρόληψη μη αυθεντικών και παραπλανητικών εκπτώσεων που διαφημίζονται από τους επιχειρηματικούς εταίρους της στη διαδικτυακή αγορά της Wish. Επιπλέον, η Wish σταμάτησε τις εξατομικευμένες τεχνικές τιμολόγησης στην ΕΕ, από την 1η Ιουνίου 2022, καθώς δεν ήταν σαφές για τους καταναλωτές πώς λειτουργούν και πώς καθορίζουν την τιμή με βάση τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των καταναλωτών.

Η Επιτροπή και οι αρχές CPC θα αξιολογήσουν τώρα την ορθή και πλήρη εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν κατά πόσον οι τιμές, συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων, και οι χρονικά περιορισμένες προσφορές είναι γνήσιες και παρουσιάζονται στους καταναλωτές με διαφανή τρόπο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς και τον ΦΠΑ θα βρείτε στη διεύθυνση: Διαδικτυακή αγορά προϊόντων από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αγορές εντός εφαρμογών

Το δίκτυο CPC ζήτησε από τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών πλατφόρμας Apple και Google, καθώς και από την ένωση προγραμματιστών διαδικτυακών παιχνιδιών ISFE, να αναφέρουν με ευδιάκριτο τρόπο τις αγορές εντός εφαρμογών σε διαδικτυακά παιχνίδια και να αντιμετωπίσουν ζητήματα που σχετίζονται με την παραπλανητική διαφήμιση παιχνιδιών ως «δωρεάν»· με την άμεση παρακίνηση σε παιδιά να αγοράσουν όταν αυτό απαγορεύεται· με το πώς οι γονείς μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τις ακούσιες αγορές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο παιχνιδιών.

  • 6 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2018
Common Position of the national consumer enforcement authorities on consumer protection in games apps from July 2014
  • 13 ΙΟΥΝΊΟΥ 2017
Common Position of the national consumer enforcement authorities on consumer protection in games apps from December 2013

«Σεντούκια θησαυρού»

Καθώς τα «σεντούκια θησαυρού» χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά σε διαδικτυακά παιχνίδια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή τον Σεπτέμβριο του 2022 στις δύο κυριότερες κεντρικές οργανώσεις διαδικτυακών παιχνιδιών για προγραμματιστές και εκδότες, και συγκεκριμένα στην Interactive Software Federation of Europe (ISFE) και την European Games Developer Federation (EGDF).

Με την επιστολή αυτή, η Επιτροπή τούς ζήτησε να υπενθυμίσουν στα μέλη τους τους ισχύοντες νόμους και αρχές για την προστασία των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τα σεντούκια θησαυρού ή άλλες μορφές επί πληρωμή τυχαίου περιεχομένου που προσφέρονται έναντι τιμήματος ως αγορά εντός της εφαρμογής.
 
Συνεπώς, η πώληση σεντουκιών θησαυρού σε παιχνίδια πρέπει να συμμορφώνεται με όλες τις υποχρεώσεις ενημέρωσης που απορρέουν από την οδηγία για τα δικαιώματα των καταναλωτών (ΟΔΚ) και την οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (ΟΑΕΠ) όσον αφορά την τιμή και τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος. Επιπλέον, οι πάροχοι δεν θα πρέπει να προωθούν τα παιχνίδια ως «δωρεάν», εκτός εάν είναι δωρεάν στο σύνολό τους. Τέλος, τα παιχνίδια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν άμεσες εκκλήσεις προς τα παιδιά να αγοράσουν τα πληρωμένα πρόσθετα, όπως σεντούκια θησαυρού.

  • 5 ΙΟΥΛΊΟΥ 2023
Commission letter to ISFE EGDF on loot boxes from September 2022