Siirry pääsisältöön

Tinder

Tinder on Euroopan komission ja kansallisten kuluttajaviranomaisten kanssa käymänsä vuoropuhelun jälkeen sitoutunut tiedottamaan kuluttajille, kuinka se personoi automaattisesti alennuksia, joita se tarjoaa kuluttajille kannustaakseen heitä ostamaan lisämaksullisia palveluja.  

Kuluttajaviranomaisten yhteistyöverkosto (CPC) aloitti Euroopan komission koordinoiman ja Ruotsin kuluttajaviraston ja Alankomaiden kuluttaja- ja markkinaviranomaisen johtaman vuoropuhelun Tinderin kanssa heinäkuussa 2022. CPC-verkosto piti ongelmallisena sitä, että Tinder sovelsi personoituja hintoja eikä kertonut siitä kuluttajille. Asia kävi ilmi ruotsalaisten kuluttajien tutkimuksessa, jossa todettiin, että Tinder tarjosi eri henkilöille hyvin erilaisia hintoja, mutta hintojen määräytymiselle ei löytynyt mitään selkeää kaavaa.  

Huhtikuuhun 2022 asti Tinder tarjosi lisämaksullisia palvelujaan alennetuin hinnoin käyttäjien iän perusteella ilman, että nämä olisivat olleet tietoisia siitä. Tämä selittää käyttäjien kokemat hintaerot osittain. Suurimmat erot liittyvät kuitenkin siihen, miten Tinder tarjoaa alennuksia lisämaksullisista palveluistaan (peruspalvelu on maksuton). Tinder seurasi automatisoiduin keinoin käyttäjien käyttäytymistä ja yksilöi käyttäjiä, jotka eivät olleet kovin tai ollenkaan kiinnostuneita heidän vakiohintaisista palveluistaan, voidakseen tarjota heille yksilöllisiä alennuksia.    

Sitoumukset pähkinänkuoressa:  

CPC-verkoston kanssa käydyn vuoropuhelun tuloksena Tinder sitoutui seuraavaan:  

  • se ei tule käyttämään ikään perustuvaa personoitua hinnoittelua kertomatta siitä kuluttajille selkeästi ja etukäteen, jos he aloittavat tämän jo lopettamansa käytännön uudelleen; 
  • se tiedottaa kuluttajille selkeästi, että se personoi automaattisesti alennuksia, joita se tarjoaa lisämaksullisista palveluista; 
  • se tiedottaa kuluttajille selkeästi, mitä kriteerejä se käyttää personoitujen alennusten tarjoamiseen, kuten vähäinen tai olematon mielenkiinto vakiohintaisia lisäpalveluja kohtaan.    

Tinder panee nämä sitoumukset täytäntöön huhtikuun 2024 puoliväliin mennessä.  

Kuluttajaviranomaisten yhteistyöverkosto (CPC) seuraa tarkasti, miten Tinder panee sitoumuksensa täytäntöön ja ryhtyy tarvittaessa toimiin asian varmistamiseksi. 

PayPal

PayPal on käynyt vuoropuhelua kuluttajaviranomaisten yhteistyöverkoston (CPC) kanssa palveluehdoistaan. Saksan ympäristöviraston (Umweltbundesamt) johdolla käytyjen ja Euroopan komission koordinoimien keskustelujen jälkeen se on sitoutunut parantamaan ehtojensa läpinäkyvyyttä ja selkeyttä kuluttajien näkökulmasta. PayPalin tekemät sitoumukset tekevät yhtiön käytännöt EU:n kuluttajalainsäädännön vaatimusten mukaisiksi.

PayPal on maailmanlaajuisesti tunnettu verkkomaksujärjestelmä, jonka pääkonttori on San Josessa Kaliforniassa. Euroopan tytäryhtiö PayPal (Europe) S.à r.l. et Cie S.C.A. on sijoittautunut Luxemburgiin. Euroopan unionissa PayPal on kuluttajien keskuudessa suosittu väline verkkokauppamaksujen maksamiseen ja keskinäisiin rahansiirtoihin.

Sitoumukset pähkinänkuoressa:

PayPal on päättänyt muuttaa ja selkeyttää useita kuluttajien käyttäjäsopimuksensa ehtoja. Erityisesti muutoksilla 

  • selkeytetään, mitkä ehdot koskevat kuluttajia ja mitkä pelkästään yrityksiä 
  • poistetaan kohdat, joissa edellytetään, että kuluttajien on tarkistettava lainsäädännön noudattaminen (kuten sanamuoto ”lain sallimissa rajoissa”)
  • tehdään selväksi, että kuluttajat eivät ole vastuussa vahingoista, joita he eivät ole aiheuttaneet tai jotka olisi voitu ennakoida
  • poistetaan kohdat, joissa velvoitetaan kuluttajat varmentamaan tietoja itse (kuten sanamuoto ”PayPal ei voi taata tietojen oikeellisuutta”
  • varmistetaan, että kuluttajat ymmärtävät, että riitatapauksissa he voivat hyötyä asuinmaansa lainsäädännöstä
  • poistetaan ilmaisut, joita kuluttajat eivät voi ymmärtää ilman selitystä tai tarvitsematta selvittää niitä itse, kuten ”soveltuvuus kaupankäynnin kohteeksi” tai ”oikeuksien loukkaamattomuus”.

Muutoksista ilmoitetaan käyttäjille ehtojen päivityksessä 21.2.2024, ja virallisesti ne tulevat voimaan 28.5.2024. Kuluttajaviranomaisten yhteistyöverkosto (CPC) seuraa tarkasti, miten PayPal toteuttaa sitoumuksensa.

Shopify

Shopify on kuluttajaviranomaisten yhteistyöverkostossa Belgian taloustarkastuksen pääosaston johdolla käytyjen, Euroopan komission koordinoimien keskustelujen jälkeen sitoutunut ottamaan käyttöön nopean ja tehokkaan kuluttajaviranomaisille suunnatun ilmoittamis- ja toimintamenettelyn sekä muuttamaan alustalla käytettäviä malleja tavoitteenaan parantaa myyjien avoimuutta kuluttajia kohtaan. Tätä innovatiivista lähestymistapaa kuluttajansuojaan voidaan kutsua käsitteellä sisäänrakennettu velvoitteiden noudattaminen (compliance by design).
 
Kanadassa päätoimipaikkaansa pitävä Shopify on yksi johtavista verkkokauppa-alustoista, jolle myyjät voivat perustaa omia verkkokauppojaan. Se tarjoaa myyjille myös muun muassa verkkoisännöintipalveluja ja dropshipping-suoratoimituspalveluja. Kuluttajaviranomaiset olivat saaneet Euroopan kuluttajakeskusten kautta lukuisia valituksia Shopifyn isännöimistä verkkokaupoista, jotka harjoittivat laittomia käytäntöjä, esimerkiksi julkaisivat valetarjouksia tai esittivät valheellisia väitteitä tuotteiden rajoitetusta saatavuudesta, myivät tuoteväärennöksiä, jättivät tilauksia toimittamatta tai toimittivat myöhässä taikka eivät antaneet yhteystietojaan. Erityisen runsaasti valituksia tehtiin covid-19-pandemian aikana, kun kuluttajat ja lailliset elinkeinonharjoittajat siirtyivät nopeasti verkkoon ja huijarit hyödynsivät tilannetta yhtä nopeasti. Monet Shopifyta käyttävät verkkokaupat soveltavat liiketoiminnassaan myös ns. dropshipping-mallia ilmoittamatta kuitenkaan asianmukaisesti kuluttajille odotettavissa olevista toimitusajoista tai mahdollisista tullimaksuista. 
 
Shopifyn keskeiset sitoumukset:  

  • Kuluttajaviranomaisia varten on otettu käyttöön nopeat ja tehokkaat ilmoittamis- ja toimintamenettelyt, joita ne voivat käyttää, jos myyjät harjoittavat sopimattomia kaupallisia menettelyjä Shopifyn alustalla toimivien verkkokauppojen kautta. 
  • Myyjille annetaan selkeämpää ja tarkempaa opastusta EU:n kuluttajalainsäädännöstä heidän perustaessaan verkkokauppoja Shopifyn alustalle.
  • Shopifyn alustalla käytettäviin verkkokauppamalleihin sekä käyttöehtoja, tietosuojaperiaatteita ja hyvityskäytäntöjä koskeviin malleihin on lisätty kentät yrityksen yhteystietoja ja muita olennaisia tietoja varten.
  • Shopifyn on annettava kuluttajaviranomaisille EU/ETA-maihin sijoittautuneen myyjän tiedot, jos viranomaiset tätä pyytävät.

Lisäksi kansalliset kuluttajaviranomaiset ovat sopineet tiivistävänsä yhteistyötään Kanadan kilpailuviraston kanssa asioissa, joissa on osallisena muualle kuin EU-/ETA-alueelle sijoittautunut Shopify-myyjä.

7. LOKAKUUTA 2022
Common position of national authorities of the CPC Network concerning the commercial practices of Shopify
English
(768.38 KB - PDF)
Lataa
7. LOKAKUUTA 2022
Factsheet - Commitments of Shopify
English
(463.63 KB - PDF)
Lataa

Amazon Prime

Amazon on Euroopan komission ja kansallisten kuluttajansuojaviranomaisten kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen sitoutunut saattamaan peruutuskäytäntönsä EU:n kuluttajasääntöjen mukaisiksi. EU:n ja ETA:n kuluttajat voivat nyt halutessaan peruuttaa Amazon Prime -jäsenyytensä kahdella napsautuksella. Peruutuspainike on sivustolla selkeästi näkyvillä. Komissio ryhtyi yhdessä kansallisten kuluttajaviranomaisten kanssa toimiin sen jälkeen, kun Euroopan kuluttajaliitto (BEUC), Norjan kuluttajaneuvosto ja transatlanttinen kuluttajavuoropuhelun foorumi olivat tehneet valituksen Amazonin toiminnasta.

Amazon teki näiden keskustelujen tuloksena sivustonsa Prime-käyttöliittymään ensimmäiset muutokset vuonna 2021. Se toi tilauksen peruutuspainikkeen selkeämmin esille ja lyhensi sen ohessa olevaa tekstiä. Tekstiä on nyt lyhennetty vielä lisää, jotta käyttäjä ei hämäänny varoituksista, joiden tarkoituksena on ollut saada hänet epäröimään päätöstään. Vastedes tilauksen peruuttaminen on vaivaton kaksivaiheinen toimenpide.

Amazon on sitoutunut toteuttamaan nämä muutokset kaikilla EU-verkkosivustoillaan ja kaikenlaisilla laitteilla (pöytätietokoneet, mobiililaitteet ja tabletit) 1.7.2022 alkaen. 

Näiden EU:n ja ETA:n laajuisten toimien toteuttaminen ei estä yksittäisten maiden kansallisia viranomaisia ryhtymästä lisätoimiin.

Parship

Parship-deittisivusto on kuluttajaviranomaisten kanssa käymänsä, Belgian taloustarkastuspääosaston koordinoiman keskustelun jälkeen parantanut verkkosivustollaan esillä olevia tietoja peruuttamisoikeuden sekä sopimuksen automaattisen uusimisen osalta. Muutosten myötä kuluttajat tiedostavat paremmin, mistä heidän on maksettava, jos he kirjautuvat deittisivustolle.

23. HUHTIKUUTA 2021
Factsheet of the commitments of Parship
English
(358.32 KB - PDF)
Lataa

AliExpress ja Wish

Alankomaiden kuluttaja- ja markkinaviranomainen on tiiviissä yhteistyössä komission ja kuluttajasuojan yhteistyöverkon kanssa saanut kansainvälisiltä markkinapaikoilta AliExpressilta ja Wishiltä EU:n laajuisia sitoumuksia siitä, että niiden ja niiden alustoilla toimivien myyjien käytännöissä noudatetaan EU:n kuluttajalainsäädäntöä:

  • Peruuttamisoikeus – EU:n lainsäädännön mukaan kuluttajilla on oikeus peruuttaa etämyyntisopimus 14 päivän kuluessa tavaran vastaanottamisesta ilmoittamatta mitään syytä.
  • Lakisääteinen takuu – EU:ssa myyjät ovat vastuussa kaikista tavaran sopimuksenmukaisuutta koskevista virheistä, jotka ilmenevät kahden vuoden kuluessa toimituksesta.
  • Ylimääräiset kustannukset – EU:n lainsäädännön mukaan hintoihin on sisällyttävä kaikki kuluttajilta perittävät maksut, arvonlisävero mukaan luettuna; jos lisäkustannuksia aiheutuu, esimerkiksi rajalla kannettavista tulleista tai muista maksuista, eikä niitä voida arvioida tarkasti etukäteen, niistä on ilmoitettava selvästi.
  • Myyjän tiedot – Myyjän on annettava tiedot henkilöllisyydestään ja maantieteellisestä osoitteestaan.
  • Hakusijoitus – Jos myyjät maksavat verkkoalustalle siitä, että ne näkyvät korkeammalla hakutuloksissa, tästä on tiedotettava näkyvästi kuluttajille.

AliExpress sitoutui vuonna 2021 tiedottamaan kuluttajille paremmin siitä, että he voivat ryhtyä oikeustoimiin tai tehdä valituksen elinkeinonharjoittajasta (vakituisessa asuinmaassaan eikä esimerkiksi Hongkongin tuomioistuimessa tai riitojenratkaisuelimessä). Yritys selvensi tätä oikeutta myös palveluehdoissaan. 

AliExpressin, Alankomaiden kuluttaja- ja markkinaviranomaisen ja komission yhteydenpito jatkui vuonna 2022, minkä jälkeen AliExpress selvensi edelleen eurooppalaisiin kuluttajiin sovellettavia yleisiä ehtojaan ja paransi niiden saatavuutta. Lisäksi AliExpress sitoutui parantamaan tavaroiden tuontiin liittyviä lisämaksuja koskevien tietojen näkyvyyttä ja avoimuutta. 

Myös Wish sitoutui vuonna 2022 parantamaan hintojen avoimuutta erityisesti ottamalla käyttöön uuden rajapinnan, jolla estetään liikekumppanien Wishin markkinapaikalla mainostamat epäaidot ja harhaanjohtavat alennukset. Lisäksi Wish lopetti yksilölliset hinnoittelutekniikat EU:ssa 1.6.2022 alkaen, koska kuluttajille ei ollut selvää, miten ne toimivat ja miten hinta määritetään kuluttajien henkilötietojen perusteella.

Komissio ja kuluttajansuojaviranomaiset arvioivat nyt näiden sitoumusten asianmukaista ja kattavaa täytäntöönpanoa ja seuraavat edelleen, ovatko ilmoitetut hinnat, myös alennukset ja ajallisesti rajoitetut tarjoukset, aitoja ja esitetäänkö ne kuluttajille läpinäkyvällä tavalla.

Lisätietoa tulleista ja arvonlisäverosta: Verkko-ostokset EU:n ulkopuolisista maista

Sovellusten sisäiset ostot

Kuluttajasuojan yhteistyöverkko pyysi internetalustojen tarjoajia Applea ja Googlea sekä videopelien kehittäjiä edustavaa liittoa (Interactive Software Federation of Europe, ISFE) selkeyttämään videopelisovellusten sisäisiä ostoja käyttäjien kannalta ja ehdottamaan ratkaisuja ”ilmaisina” mainostettuihin peleihin liittyviin ongelmiin. Peleissä esiintyy edelleen esimerkiksi lapsille suunnattuja suoria ostokehotuksia, vaikka tämä on kielletty. Vanhempien olisi voitava paremmin hallita peleissä tehtyjä tahattomia ostoksia.

6. HUHTIKUUTA 2018
Common Position of the national consumer enforcement authorities on consumer protection in games apps from July 2014
English
(328.58 KB - PDF)
Lataa
13. KESÄKUUTA 2017
Common Position of the national consumer enforcement authorities on consumer protection in games apps from December 2013
English
(26.73 KB - PDF)
Lataa

Saalislaatikot

Koska saalislaatikoiden (loot boxes) käyttö verkkopeleissä on kasvanut nopeasti, Euroopan komissio lähetti syyskuussa 2022 kirjeen kahdelle tärkeimmälle videopelien kehittäjien ja toimittajien kattojärjestölle (Interactive Software Federation of Europe (ISFE) ja European Games Developer Federation (EGDF)).

Kirjeessään komissio pyysi näitä järjestöjä muistuttamaan jäseniään sovellettavasta kuluttajansuojalainsäädännöstä ja periaatteista, jotka koskevat pelien saalislaatikoita ja muuta maksullista satunnaissisältöä, joita tarjotaan sovelluksen sisäisinä ostoina.
 
Saalislaatikoiden myynnissä on noudatettava kaikkia kuluttajanoikeusdirektiivin ja sopimattomia kaupallisia menettelyjä koskevan direktiivin mukaisia tiedotusvelvoitteita, jotka koskevat tuotteen hintaa ja pääominaisuuksia. Lisäksi palveluntarjoajat eivät saa mainostaa pelejä ”ilmaisina”, elleivät ne ole kokonaan maksuttomia. Pelit eivät myöskään saa sisältää lapsiin kohdistuvia suoria kehotuksia ostaa peliin maksullisia lisäominaisuuksia, kuten saalislaatikoita.

5. HEINÄKUUTA 2023
Commission letter to ISFE EGDF on loot boxes from September 2022
English
(294.72 KB - PDF)
Lataa