Gå til hovedindholdet

Bedre regulering: hvorfor og hvordan?

EU-politikker og -love, der vedtages i dag, vil berøre både borgere og virksomheder i generationer fremover. Dagsordenen for bedre regulering sikrer evidensbaseret og gennemsigtig EU-lovgivning, som tager højde for synspunkterne hos dem, som påvirkes af den. Kommissionen evaluerer og forbedrer løbende EU-lovgivningen og fokuserer på at opnå resultater på de områder, hvor det er allervigtigst.

Mål for dagsordenen for bedre regulering

  • EU-tiltag skal være baseret på evidens.
  • EU-love skal være enklere og bedre.
  • Borgere, virksomheder og interessenter skal inddrages i beslutningsprocessen.

Hvad gør Kommissionen?

Kommissionen er ansvarlig for at planlægge, forberede og foreslå nye EU-love og -politikker. Arbejdet er baseret på Kommissionens årlige arbejdsprogram. Når Kommissionen foreslår love, vurderer den, hvilke konsekvenser de forventes at have. Strategisk fremsyn er et centralt element i udformningen af fremtidssikrede politikker i alle sektorer, med særligt fokus på det grønne, det digitale, det geopolitiske og det socioøkonomiske område.

Kommissionen er også ansvarlig for at evaluere EU-lovgivning og foreslå forbedringer, når det er nødvendigt. Kommissionen overvåger fortsat gennemførelsen og anvendelsen af lovgivningen i medlemslandene.

For at fremme Europas genopretning er det afgørende at lovgive så gennemsigtigt som muligt og på en måde, der giver den størst mulige effekt. Derfor skal vi:

BR-Removing-Icon
fjerne hindringer og bureaukrati, som bremser investeringer og opbygning af det 21. århundredes infrastruktur, gennem samarbejde med medlemslande, regioner og lokale og centrale interessenter.
BR-Simplifiying-icon
forenkle offentlige høringer ved at indføre en samlet "opfordring til at indsende dokumentation" via den forbedrede Deltag i debatten-portal. På den måde kombineres feedback om køreplaner og indledende konsekvensanalyser med spørgeskemaet i én samlet indkaldelse af dokumentation.
BR-Introducing-icon
indføre en "én ind, én ud"-tilgang, som skal minimere byrderne for borgere og virksomheder ved at sætte særligt fokus på konsekvenser og omkostninger ved anvendelse af lovgivning, navnlig for små og mellemstore virksomheder. Princippet sikrer, at indførelse af enhver ny administrativ byrde opvejes ved at fjerne tilsvarende byrder inden for samme politikområde.
BR-Mainstreaming-icon
integrere FN's verdensmål for bæredygtig udvikling i alle politikker for at sikre, at alle lovgivningsforslag bidrager til gennemførelsen af 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling.
Improving
sørge for, at bedre regulering understøtter og spiller sammen med bæredygtighedsmålene og den digitale omstilling.
BR-Integrating-icon
integrere strategisk fremsyn i politikudformningen for at sikre, at den er i tråd med fremtidens behov, ved at tage højde for nye megatendenser i en grøn, en digital, en geopolitisk og en socioøkonomisk kontekst.

Kommissionens indsats for bedre regulering er blevet anerkendt internationalt af OECD.

Få mere at vide om EU's politik- og lovgivningscyklusser.

EU policy and law-making cycle

Deltag i debatten – del dine synspunkter og tanker

Kommissionen har siden 2015 efterspurgt dokumentation og feedback fra borgere, virksomheder og interessenter på alle stadier af lovgivningsprocessen og den politiske beslutningsproces. Du kan dele dine synspunkter og idéer om Kommissionens initiativer på alle politikområder på portalen Deltag i debatten. Det er muligt at abonnere på meddelelser om den nyeste udvikling, både mens initiativerne tager form, og efter at lovgivningen er vedtaget.

Du kan gøre en forskel

Bidrag fra borgere, virksomheder og interessenter gør en reel forskel for EU's politikker. De har fungeret som input til og forbedret Kommissionens arbejde med adskillige vigtige initiativer, f.eks. det europæiske borgerinitiativ, det europæiske solidaritetskorps, den fælles landbrugspolitik og vores retningslinjer for bygningers energieffektivitet.

Se, hvordan høringsprocessen har været med til at udforme lovgivningen.

Forenkling af EU's lovgivning

Kommissionen vurderer virkningen af de eksisterende EU-love og ændrer dem, når det er nødvendigt, så de altid er egnede til formålet.

  • Programmet for målrettet og effektiv regulering (REFIT) blev oprettet i 2012 for at gøre EU-lovgivningen mere enkel og reducere unødvendige omkostninger forbundet med den, samtidig med at man bibeholder fordelene.
  • "Fit for Future"-platformen – en gruppe af eksperter på højt plan sammensat af repræsentanter for medlemslandene, Regionsudvalget, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og interessenter, der repræsenterer civilsamfundet, erhvervslivet og NGO'er. Gruppen bistår Kommissionen med at forbedre EU-lovgivningen ved at afgive udtalelser til Kommissionen om mulighederne for forenkling, byrdereduktion og modernisering af eksisterende EU-lovgivning. Enhver kan fremsætte forslag til forenkling af eksisterende EU-lovgivning gennem Deltag i debatten: Forenkl! -portalen.
  • Evalueringer og kvalitetskontroller bruges til at vurdere, om EU's love, politikker og finansieringsprogrammer giver de forventede resultater med færrest mulige omkostninger.

Hvert år fremlægger Kommissionen en oversigt over sin indsats for at forenkle og reducere byrder i sin årlige undersøgelse af byrden. Den overvåger også løbende programmets fremskridt via REFIT-resultattavlen.

Sikring af kvalitet

Retningslinjerne og værktøjskassen for bedre regulering indeholder konkret vejledning til Kommissionens afdelinger, når de udarbejder nye initiativer og forslag og forvalter og evaluerer eksisterende lovgivning.

I 2015 oprettede Kommissionen Udvalget for Forskriftskontrol, der er et uafhængigt organ bestående af Kommissionens tjenestemænd og eksperter uden for Kommissionen. Udvalget for Forskriftskontrol gennemgår konsekvensanalyser og udvalgte evalueringer. Udvalget offentliggør årlige rapporter om, hvad det har gjort for at levere resultater.

Styrkelse af nærheds- og proportionalitetsprincippet

Nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet er hjørnestenene i EU-traktaterne og anvendes konsekvent i Kommissionens lovgivningsforslag.

I henhold til nærhedsprincippet skal Kommissionen kun handle, hvor det er nødvendigt, og hvor det giver klare fordele i forhold til at træffe foranstaltninger på nationalt, regionalt eller lokalt niveau. Bortset fra de tilfælde, hvor EU har enekompetence, bør der ikke træffes foranstaltninger på europæisk plan, medmindre det er mere effektivt, end hvis de træffes på nationalt, regionalt eller lokalt plan. Der er knyttet et nærhedsskema til alle politisk følsomme og vigtige initiativer, der ledsages af en konsekvensanalyse.

Med proportionalitetsprincippet fokuserer man på de finansielle og administrative virkninger af den foreslåede lovgivning for at sikre, at de lovgivningsmæssige tiltag ikke går videre, end hvad der er nødvendigt for at nå de lovgivningsmæssige og politiske mål. Enhver sådan konsekvens skal begrænses mest muligt og stå i et rimeligt forhold til de politiske mål. For Kommissionen betyder det, at vi skal føre vores ambitiøse politikker ud i livet på den enkleste og billigste måde og undgå unødvendigt bureaukrati.

Samarbejdet mellem EU-institutionerne

Forbedringen af EU's lovgivningsproces er et fælles mål og alle EU-institutionernes og medlemslandenes ansvar. Den bedste metode til at forbedre EU-lovgivningen og opnå bedre resultater er et tættere samarbejde mellem Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Kommissionen i de kommende år.

I betragtning af de muligheder og udfordringer, der ligger forude på vejen mod en bæredygtig genopretning, er det afgørende at lovgive så godt og fremtidsorienteret som muligt. En effektiv anvendelse, gennemførelse og håndhævelse af EU-lovgivningen er en prioritet for von der Leyen-Kommissionen. Kommissionen kan kun vurdere de omkostninger og besparelser, som er forbundet med dens egne lovgivningsforslag. Ændringer, som foretages under forhandlingerne med Europa-Parlamentet og Rådet, kan i væsentlig grad ændre virkningen for borgere og virksomheder. Kommissionen ser derfor gerne, at den politiske dialog om idéer genoptages, så alle parter kan opfylde deres forpligtelser i henhold til den interinstitutionelle aftale om bedre lovgivning.

Kommissionen vil gradvist gøre interne databaser og registre offentligt tilgængelige i tråd med EU's datagennemsigtighedspolitik. Vi vil samarbejde med Europa-Parlamentet og Rådet om at etablere et fælles dokumentationsregister, den fælles lovgivningsportal, som vil gøre det let for dem, der er interesseret i EU's politikudformning, at finde al den dokumentation, der ligger til grund for et givet initiativ.

Internationalt reguleringssamarbejde

EU bygger på fælles vedtagne regler. For at disse regler kan fungere, skal medlemslandene gennemføre og håndhæve dem fuldt ud og rettidigt. De skal derefter sikre, at reglerne anvendes og håndhæves korrekt, fordi manglende håndhævelse får negative konsekvenser for borgere og virksomheder.

En effektiv anvendelse, gennemførelse og håndhævelse af EU-retten er en prioritet for von der Leyen-Kommissionen. Som meddelt i kommissionsformand Ursula von der Leyens politiske retningslinjer vil Kommissionen fortsat vejlede og støtte medlemslandene i deres bestræbelser på at gennemføre direktiver, implementere forordninger og anvende EU-reglerne korrekt. Ved vores overensstemmelseskontrol undersøger vi, hvordan medlemslandene omsætter EU-lovgivningen til national lovgivning. Det er en forudsætning for at kunne sikre en effektiv dialog i gennemførelsesfasen, at medlemsstaterne giver klare og præcise oplysninger om national lovgivning.

Kommissionen ønsker fremover at gøre status over sine tilsyns- og håndhævelsesaktiviteter for at sikre, at de fortsat er egnede til at få EU-retten til at fungere i praksis.

Dokumenter

Relaterede links

Seneste nyheder

BR-Simplifiying-icon

Improve public consultations by introducing a single ‘Call for Evidence’ translated in all languages, on the revamped Have Your Say portal. The approach combines the feedback on roadmaps and inception impact assessments with the questionnaire of public consultations into one.

BR-Introducing-icon

Strengthening the Commission’s efforts to simplify EU rules and reduce unnecessary burdens, while achieving the benefits of legislation (REFIT programme) and by introducing the ‘one in, one out’ approach. This principle means that newly introduced burdens are offset by removing equivalent burdens in the same policy area. The Commission carried out an one-in, one-out pilot project in the second half of 2021, with ten legislative proposals covering a broad range of policy areas, impacting different sectors and stakeholders, to test the approach, its methodology and the related calculations. Building on the lessons learnt from the pilot, the Commission is now implementing ‘one in, one out’, starting with the 2022 Commission work programme. The Commission has also committed to rationalise reporting requirements with a view to reducing them by 25%.

BR-Removing-Icon

Removing obstacles and red tape that slow down investments, by key stakeholders in the Fit for Future high level expert group.

BR-Mainstreaming-icon

Mainstreaming the United Nations’ Sustainable Development Goals, to ensure that all legislative proposals contribute to the 2030 sustainable development agenda.

Improving

Improving the way in which Better Regulation addresses and supports sustainability goals, in particular ‘do no significant harm’ and the digital transformation.

BR-Integrating-icon

Integrating strategic foresight into policymaking to ensure it is fit for the future, by for instance, taking into account emerging megatrends in the green, digital, geopolitical and socio-economic contexts.

The Commission’s Better Regulation practices are recognised internationally by the OECD, and considered advanced among OECD members.

Learn more about the EU policy and law-making cycle.

Have your say process

Have Your Say – share your views and ideas

The Commission has been seeking evidence and feedback from citizens, businesses, and stakeholders at all stages of the legislative and policymaking process since 2015.You can share your views and ideas on Commission initiatives across all policy areas on the Have Your Say portal. It is possible to sign up for notifications regarding new developments as initiatives take shape, including after the adoption of legislation.

You contribution makes a difference

Contributions from citizens, businesses and stakeholders make a real difference to EU policies. They have guided and improved the Commission’s work on several important initiatives, such as the European Citizens’ Initiative, the European Solidarity Corps, the Common Agricultural Policy and our Guidelines for the energy efficiency of buildings.

Find out how the consultation process helped shape legislation.

Simplifying EU laws

The Commission is assessing the performance of existing EU laws and making changes where necessary to keep them fit for purpose.

  • The Regulatory Fitness and Performance (REFIT) programme was established in 2012 to make EU law simpler and to reduce unnecessary costs of regulation while still achieving their objectives. Potential for simplification and burden reduction is always considered when legislation is evaluated and revised. All revisions of EU legislation are included under REFIT and aim to achieve burden reduction and simplification.
  • The Fit for Future Platform , replacing the REFIT platform, was set up in 2020. It is a high-level expert group composed of representatives of Member States, the Committee of the Regions, the European Economic and Social Committee and stakeholders representing civil society, business and non-governmental organisations. The Platform also works with the SME Envoys Network and the RegHub. The Platform issues opinions to the Commission with concrete suggestions on opportunities for simplification, burden reduction and modernisation of existing EU laws.
  • Anyone can propose suggestions for the simplification of existing EU laws through the Have Your Say: Simplify! portal.
  • Evaluations and fitness checks are used to assess whether EU laws, policies and funding programmes are delivering the expected results at minimum cost.

Every year, the Commission presents an overview of its efforts on simplification and burden reduction in the Annual Burden Survey. It also monitors regularly how simplification and burden reduction opportunities are considered throughout the policymaking cycle in the REFIT scoreboard.

Ensuring Quality

The Better Regulation guidelines and toolbox will help provide concrete guidance to European Commission services when preparing new initiatives and proposals as well as when managing and evaluating existing legislation.

In 2015, the Commission has established the Regulatory Scrutiny Board, an independent body of Commission officials and experts from outside the Commission.  The Regulatory Scrutiny Board reviews impact assessments and selected evaluations. The Board publishes annual reports on what it has done to deliver on its mission.

Strengthening subsidiarity and proportionality

The principles of subsidiarity and proportionality are cornerstones of the EU treaties, and are systematically applied to the Commission’s legislative proposals.

With the subsidiarity principle, the Commission aims to only act where it is necessary and where it delivers clear benefits over and above measures taken at national, regional or local levels. Except in cases where the EU has exclusive competence, action at European level should not be taken unless it is more effective than action taken at national, regional or local level. A subsidiarity grid is attached to all politically sensitive and important initiatives accompanied buy an impact assessment.

Proportionality focuses on the financial and administrative impact of proposed legislation, to ensure that regulatory actions do not exceed what is necessary to achieve the legislative and policy objectives. Any such impact must be minimised and must be proportionate to the policy objectives. For the Commission this means delivering our ambitious policies in the simplest, least costly way, avoiding unnecessary red tape.

The EU institutions working together

Improving EU law-making is a shared objective and the responsibility of all EU institutions and Member States. The best way to improve EU law-making and deliver better results is for the European Parliament, the Council of the European Union and the European Commission to work more closely together in the coming years.

Given the opportunities and challenges that lie ahead in our path to a sustainable recovery, it is crucial to legislate as efficiently as possible, with our future in mind. The effective application, implementation and enforcement of EU law is a priority for the von der Leyen Commission. The Commission can only determine the costs and savings associated with its own legislative proposals. Changes made during negotiations with the European Parliament and the Council may significantly alter impacts for people and business. As such, the Commission would welcome relaunched political dialogue to discuss ideas, so that that all parties can fulfil their commitments under the interinstitutional agreement on better law-making

The Commission will gradually make internal databases and repositories publicly accessible, in line with our data transparency policy. We will reach out to the European Parliament and the Council to set up a common evidence register, the Joint Legislative Portal, that will allow anyone interested in EU policymaking to find easily all the evidence underpinning a given initiative.

International regulatory cooperation

The EU is built on commonly agreed rules. For these rules to work, Member States must fully implement and enforce them in a timely fashion. They then need to ensure that the rules are correctly applied and enforced, because non-enforcement bears costs for citizens and businesses.

The effective application, implementation and enforcement of EU law is a priority for the von der Leyen Commission. As announced in President von der Leyen’s political guidelines, the Commission will continue to guide and support Member States in their efforts to transpose directives, implement regulations and apply EU rules properly. Compliance checks verify how Member States translate EU legislation into national legislation. To ensure effective dialogue in the transposition phase, we depend on the Member States for clear and precise information on national legislation.

Going forward, the Commission intends to carry out a stocktaking of its oversight and enforcement activities, to ensure that they remain fit for making EU law work in practice.

Documents

Related links

Latest News