Hvad gør EU?
Voksende udfordringer som klimaændringer, kunstig intelligens og geopolitiske spændinger ændrer den verden, vi lever i. Hvis vi skal trives i denne nye virkelighed er vi nødt til at sikre, at Europa er et sted, hvor vækst og innovation også fortsat har gode vilkår.
For at sikre, at europæiske virksomheder kan trives på det globale marked, og for at skabe bæredygtig velstand for alle i EU sætter Kommissionen konkurrenceevnen øverst på sin økonomiske dagsorden.
Kommissionens arbejde på området tager udgangspunkt i Draghi-rapporten og konkurrenceevnekompasset.

Forventet resultat
Områder, hvor der planlægges foranstaltninger
Vores køreplan, der skal puste nyt liv i de europæiske dynamikker og sætte skub i den økonomiske vækst.
Sådan omdanner vi dekarbonisering til en drivkraft for vækst i de europæiske industrier.
Sådan planlægger vi at lukke de kløfter indenfor arbejdskraft og færdigheder, der hæmmer den europæiske vækst.
Sådan skaber vi bedre finansielle muligheder for EU-borgerne og giver samtidig virksomheder i hele Europa mulighed for at vokse.
Sådan mindsker vi den administrative byrde for EU-virksomheder, så det bliver lettere og hurtigere at gøre forretninger.
Skelsættende rapport om, hvordan Europa kan genoprette sin konkurrenceevne.
Vigtige resultater
- EU tilvejebringer en stabil og sikker ramme for virksomheder, der udvikler digitale teknologier, gennem foranstaltninger såsom forordningerne om data og datastyring, forordningen om cyberrobusthed og forordningen om kunstig intelligens
- Mere end en femtedel af verdens rene teknologier udvikles i EU, og Europa er verdensførende inden for udvikling af vindmøller, elektrolyseanlæg og kulstoffattige brændstoffer.
- EU har det største og hurtigst voksende netværk af handelsaftaler i verden, og det omfatter 76 lande. Vi er den største handelspartner for 72 lande, der tegner sig for 38 % af verdens BNP. I 2022 oversteg værdien af EU's handel gennem frihandelsaftaler med globale partnere for første gang 2 billioner euro.
- Kommissionen har fastsat ambitiøse mål om at reducere rapporteringskravene med mindst 25 % for alle virksomheder og mindst 35 % for SMV'er og i sidste ende udvide disse reduktioner til at omfatte alle former for administrative byrder. Målene er en del af en hidtil uset forenklingsindsats i EU, som skal fremme samhandelsdynamikker og tiltrække yderligere investeringer til Europa.
- EU har en stor pulje af kvalificerede arbejdstagere, stærke uddannelsessystemer og en robust velfærdsstat. I dag er flere end 216,5 millioner mennesker, dvs. over 75 % af befolkningen, i beskæftigelse, og det er flere, end nogensinde før i EU's historie.
I fokus
Den europæiske bilsektor spiller en vigtig rolle i vores økonomi. Den står dog over for mange udfordringer, herunder nye teknologier, øget konkurrence og en omskiftelig geopolitisk situation.
For at tackle disse udfordringer har Kommissionen udarbejdet en ny handlingsplan for sektoren. Planen skal sikre bilsektorens trivsel, så der skabes arbejdspladser og fremmes vækst, og så miljøet beskyttes i de kommende generationer.
