Mitä EU tekee
Lisääntyvät haasteet, kuten ilmastonmuutos, tekoäly ja geopoliittiset jännitteet, muuttavat maailmaa, jossa elämme. Jotta voimme menestyä uudessa ympäristössä, meidän on varmistettava, että Eurooppa on paikka, jossa kasvua ja innovointia voidaan ylläpitää jatkossakin.
Jotta eurooppalaiset yritykset voivat menestyä maailmanmarkkinoilla ja jotta EU voisi jatkossakin taata kestävän elintason kaikille kansalaisille, komissio on asettanut kilpailukyvyn talousohjelmansa ytimeen.
Komission työtä tällä alalla ohjaavat Mario Draghin Euroopan kilpailukyvyn tulevaisuudesta laatima raportti ja uusi kilpailukykysuunnitelma, nk. kilpailukykykompassi.

Odotetut tulokset
Toiminta-alat
Suunnitelma, jolla luodaan Euroopan taloudelle uutta dynamiikkaa ja vauhditetaan talouskasvua
Vähähiilistäminen – vahva kasvutekijä EU:n teollisuudelle
Suunnitelma, jolla kurotaan umpeen työvoima- ja osaamisvajeita, jotka hidastavat Euroopan kasvua
Parempia taloudellisia mahdollisuuksia EU:n kansalaisille ja kasvumahdollisuuksia yrityksille
Kevennetään EU:n yritysten hallinnollista rasitusta liiketoiminnan helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi
Raportti Euroopan kilpailukyvyn tulevaisuudesta
Keskeiset saavutukset
- EU luo vakaan ja turvallisen säännöstön digitaaliteknologiaa kehittäville yrityksille muun muassa datasäädöksen ja datanhallintasäädöksen, kyberresilienssisäädöksen ja tekoälysäädöksen avulla.
- Yli viidesosa maailman puhtaista teknologioista on kehitetty EU:ssa. EU on maailman johtava tuuliturbiinien, elektrolyysilaitteiden ja vähähiilisten polttoaineiden kehittäjä.
- EU:lla on maailman laajin kauppasopimusverkosto, ja sopimusten määrä kasvaa nopeimmin maailmassa. Kauppasopimusten piiriin kuuluu 76 maata. EU on tärkein kauppakumppani 72 maalle, joiden osuus maailman BKT:stä on 38 %. Vuonna 2022 EU:n globaalien kumppaneiden kanssa tehtyjen vapaakauppasopimusten puitteissa käydyn kaupan arvo oli ensimmäistä kertaa yli 2 biljoonaa euroa.
- Komissio on asettanut kunnianhimoisia tavoitteita vähentää raportointivaatimuksia vähintään 25 % kaikkien yritysten ja vähintään 35 % pk-yritysten osalta ja pitkällä tähtäimellä keventää vastaavasti kaikentyyppistä hallinnollista rasitusta. Tämä on osa EU:n ennennäkemättömiä yksinkertaistamispyrkimyksiä, joiden tavoitteena on edistää yritystoiminnan dynaamisuutta ja houkutella Eurooppaan lisäinvestointeja.
- EU:ssa on paljon ammattitaitoista työvoimaa, vahvat koulutusjärjestelmät ja vankka hyvinvointivaltio. Tällä hetkellä yli 216,5 miljoonaa ihmistä eli yli 75 % EU:n väestöstä on työssäkäyviä, mikä on enemmän kuin koskaan EU:n historiassa.
Valokeilassa
Autoteollisuus on EU:n talouden kannalta erittäin tärkeä ala. Muun muassa uudet teknologiat, kilpailun lisääntyminen ja muuttuva geopoliittinen tilanne aiheuttavat alalle kuitenkin haasteita.
Komissio on tämän vuoksi laatinut autoteollisuudelle uuden toimintasuunnitelman. Sen päämääränä on kukoistava autoteollisuus, joka luo työpaikkoja, edistää kasvua ja pitää huolta ympäristöstä myös tulevia sukupolvia varten.
