EU:n syöväntorjuntasuunnitelma on poliittinen sitoumus päästä voitolle syövän vastaisessa taistelussa. Samalla se on jälleen uusi askel kohti vahvaa Euroopan terveysunionia sekä turvallisempaa, valmistautuneempaa ja selviytymiskykyisempää EU:ta.
Vuonna 2020 EU:ssa diagnosoitiin syöpä 2,7 miljoonalla ihmisellä, minkä lisäksi tautiin menehtyi 1,3 miljoonaa ihmistä. Näistä yli 2 000 oli nuoria. Jollei pikaisiin päättäväisiin toimiin ryhdytä, tapausten odotetaan lisääntyvän 24 prosenttia vuoteen 2035 mennessä, mikä tekee syövästä yleisimmän kuolinsyyn EU:ssa.
EU:n syöväntorjuntasuunnitelma tulee saamaan 4 miljardin euron rahoituksen, josta 1,25 miljardia euroa on peräisin tulevasta EU4Health-ohjelmasta.

20.9.2022 – Komissio on esittänyt uutta lähestymistapaa, jolla tuetaan EU-maita syöpäseulontojen käytön lisäämisessä. Keskeisenä tavoitteena on syövän havaitseminen varhaisessa vaiheessa, minkä vuoksi seulontojen määrää ja kattavuutta sekä kohderyhmien että syöpätyyppien osalta halutaan lisätä.

EU-yhteistyöllä voidaan pyrkiä moniin tavoitteisiin:
- tupakaton sukupolvi: tupakkaa käyttää vuoteen 2040 mennessä enää alle 5 prosenttia väestöstä
- haitallisen alkoholinkäytön vähentäminen YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti (vähintään 10 prosentin suhteellinen vähennys vuoteen 2025 mennessä) ja nuorten vähäisempi altistuminen alkoholin markkinoinnille
- ympäristön saastumisen vähentäminen mukauttamalla EU:n ilmanlaatunormeja Maailman terveysjärjestön ohjeisiin ja karsinogeenisille aineille ja säteilylle altistumisen vähentäminen
- terveysosaamisen parantaminenterveellisempien elämäntapojen edistämiseksi.
Syövän parempi varhainen havaitseminen
Varhainen havaitseminen seulonnan avulla voi pelastaa ihmishenkiä. EU-maat ovat kuitenkin eriarvoisia seulonnan tarjonnan suhteen.
Riskiryhmään kuuluvien ihmisten testausmäärät vaihtelevat jäsenmaittain:
Euroopan komissio ehdotti syyskuussa 2022 uutta lähestymistapaa syövän havaitsemisen tehostamiseen. Ehdotuksella halutaan auttaa EU-maita varmistamaan, että 90 prosentille EU:n väestöstä, joka on oikeutettu rinta-, kohdunkaulan- tai paksu- ja peräsuolisyövän seulontoihin, tarjotaan vuoteen 2025 mennessä pääsy tällaiseen seulontaan. Lisäksi ehdotuksessa laajennetaan väestöpohjainen organisoitu syöpäseulonta kattamaan keuhko- ja eturauhassyöpä sekä tietyissä olosuhteissa myös mahasyövät.

Kaikilla olisi oltava sama oikeus laadukkaaseen hoitoon, diagnosointiin ja hoitoon, sama mahdollisuus saada lääkkeitä ja sama toivo eloonjäämisestä.
Silti rintasyöpähoidon jälkeisessä eloonjäämisasteessa on 20 prosentin ero EU-maiden välillä, ja paksusuolen syövän jälkeisessä 5 vuoden eloonjäämisasteessa se on 49–68 prosenttia.
EU:n syöväntorjuntasuunnitelmaan sisältyy EU:n foorumi syöpälääkkeiden saatavuuden parantamiseksi ja hoitohenkilöstön tukeminen erikoisalojen välisen koulutusohjelman avulla.
Syöpäpotilaiden ja syövästä selvinneiden elämänlaadun parantaminen
Euroopassa on arviolta yli 12 miljoonaa syöpäselviytyjää, joista noin 300 000 on lapsia. Tästä voidaan kiittää syövän varhaisessa havaitsemisessa, hoitojen tehokkuudessa ja täydentävässä hoidossa tehtyjä edistysaskelia.
Varhaisen havaitsemisen kehittymisen, tehokkaiden hoitojen ja täydentävän hoidon ansiosta
Vaikka tämä antaa aihetta optimismiin, tarvitaan myös toimivaa seurantahoitoa, sosiaalista suojelua ja tasavertaisuutta rahoituksen järjestämisessä.
Lippulaivahankkeet
- Syöpätietokeskus
- Syövän diagnosointi ja hoito kaikkien ulottuville
- Eurooppalainen syöpäkuvantamisaloite
- Eurooppalainen aloite syövän ymmärtämiseksi
- Ihmisellä esiintyvien papilloomavirusten aiheuttamien syöpien vähentäminen
- Parempaa elämää syöpäpotilaille -aloite
- EU:n syöpäseulontajärjestelmä
- Syöpään liittyvien eriarvoisuuksien rekisteri
- Kansallisten laaja-alaisten syöpäkeskusten EU-verkosto
- Aloite syöpäsairaiden lasten auttamiseksi
Asiakirjat
- Lataaбългарски(456.2 KB - HTML)
- Lataaespañol(362.09 KB - HTML)
- Lataačeština(352.29 KB - HTML)
- Lataadansk(349.71 KB - HTML)
- LataaDeutsch(364.62 KB - HTML)
- Lataaeesti(343.55 KB - HTML)
- Lataaελληνικά(463.84 KB - HTML)
- LataaEnglish(339.46 KB - HTML)
- Lataafrançais(372.65 KB - HTML)
- Lataahrvatski(344.11 KB - HTML)
- Lataaitaliano(359.9 KB - HTML)
- Lataalatviešu(352.56 KB - HTML)
- Lataalietuvių(355.52 KB - HTML)
- Lataamagyar(370.12 KB - HTML)
- LataaMalti(363.33 KB - HTML)
- LataaNederlands(358.24 KB - HTML)
- Lataapolski(366.44 KB - HTML)
- Lataaportuguês(358.78 KB - HTML)
- Lataaromână(370.3 KB - HTML)
- Lataaslovenčina(361.02 KB - HTML)
- Lataaslovenščina(347.3 KB - HTML)
- Lataasvenska(346.13 KB - HTML)