Planul european de combatere a cancerului
Planul european de combatere a cancerului este un angajament politic al cărui scop este să inverseze tendința în lupta împotriva cancerului și să marcheze un nou pas înainte către o uniune europeană a sănătății puternică, mai sigură, mai bine pregătită și mai rezilientă.
În 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu cancer, iar alte 1,3 milioane de persoane, dintre care peste 2 000 de tineri, și-au pierdut viața din cauza acestei boli. Dacă nu luăm acum măsuri decisive, se preconizează că până în 2035 numărul cazurilor de cancer va crește cu 24 %, ceea ce va face ca această boală să devină principala cauză de deces în UE.
Planul european de luptă împotriva cancerului va dispune de o finanțare de 4 miliarde EUR, din care 1,25 de miliarde EUR se vor acorda din bugetul viitorului program „UE pentru sănătate” (EU4Health).
31 ianuarie 2024 – Comisia Europeană sprijină țările UE în eforturile lor de prevenire a cancerului, inclusiv prin vaccinare. Noua recomandare a Comisiei face parte din Planul european de combatere a cancerului și se axează pe impulsionarea administrării a două vaccinări esențiale: împotriva papilomavirusurilor umane (HPV), responsabil de cancerul de col uterin, și a virusului hepatitei B (VHB). Obiectivul este de a obține o rată de vaccinare împotriva HPV de 90 % în cazul fetelor și de a crește semnificativ vaccinarea băieților până în 2030. În plus, măsurile ar trebui să îmbunătățească accesul la vaccinurile împotriva VHB și să sporească rata de vaccinare împotriva îmbolnăvirii cu hepatita B pentru a preveni cancerul hepatic.

Împreună, țările UE pot atinge mai multe obiective:
- crearea unei generații fără tutun, prin luarea măsurilor necesare pentru ca până în 2040 numărul fumătorilor să reprezinte mai puțin de 5 % din populație
- reducerea consumului nociv de alcool, în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU (reducerea relativă cu cel puțin 10 % a consumului nociv de alcool până în 2025) și reducerea expunerii tinerilor la acțiuni de marketing pentru alcool
- reducerea poluării mediului, prin alinierea standardelor UE privind calitatea aerului la orientările Organizației Mondiale a Sănătății și reducerea expunerii la substanțe cancerigene și la radiații
- îmbunătățirea cunoștințelor și a educației în domeniul sănătății pentru a promova un stil de viață mai sănătos

Îmbunătățirea depistării precoce a cancerului
Detectarea timpurie prin screening poate salva vieți. Dar inegalitățile în ceea ce privește accesul persistă pe teritoriul UE.
Procentul persoanelor expuse riscului care sunt testate variază de la un stat membru la altul. Este cuprins între
În ianuarie 2024, Comisia a prezentat o recomandare pentru a sprijini statele membre în eforturile lor de prevenire a cancerului prin vaccinare. Parte a Planului european de combatere a cancerului și un pilon esențial al uniunii europene a sănătății, aceasta se axează pe încurajarea administrării a două vaccinări esențiale menite să prevină infecțiile virale care pot duce la cancer: Papilomavirusurile umane (HPV) și virusul hepatitei B (VHB), precum și îmbunătățirea monitorizării ratelor de acoperire.
Obiectivele Planului de combatere a cancerului pentru 2030
Prin noua abordare cu privire la depistarea cancerului, propusă în septembrie 2022, Comisia va ajuta statele membre să se asigure că 90 % din populația UE care se califică pentru un screening vizând depistarea cancerului de sân, de col uterin și colorectal va beneficia efectiv de un astfel de screening până în 2025. De asemenea, propunerea extinde screeningul organizat pentru depistarea cancerului la nivel populațional în vederea includerii cancerului pulmonar și de prostată și, în anumite circumstanțe, a cancerului gastric.
Toți cetățenii ar trebui să aibă același drept la îngrijire, diagnosticare și tratament de înaltă calitate, același acces la medicamente și aceeași speranță de supraviețuire, indiferent de locul în care trăiesc.
Cu toate acestea, ratele de supraviețuire în urma tratamentului pentru cancerul de sân variază cu 20 % între țări, iar rata de supraviețuire de cinci ani pentru cancerul de colon variază între 49 % și 68 %.
Planul european de luptă împotriva cancerului prevede o platformă UE pentru îmbunătățirea accesului la medicamente împotriva cancerului, precum și sprijin pentru personalul medico-sanitar din domeniul oncologiei prin intermediul unui program de formare inter-specializări.

Îmbunătățirea calității vieții bolnavilor de cancer și a supraviețuitorilor
Se estimează că în Europa există peste 12 milioane de supraviețuitori ai cancerului, dintre care circa 300 000 s-au confruntat cu cancerul în copilărie. Acest lucru se datorează progreselor înregistrate în materie de depistare timpurie, terapii eficace și tratament de susținere.
Datorită progreselor înregistrate în ceea ce privește depistarea timpurie, terapiile eficace și tratamentul de susținere, se estimează că în Europa există
Deși acesta este un motiv de optimism, trebuie să ne asigurăm, totodată, că pacienții au acces egal la îngrijiri post-tratament adecvate, la protecție socială și la servicii financiare, inclusiv la asigurări.
Inițiative majore
- Centrul de cunoștințe privind cancerul
- Diagnostic și tratament împotriva cancerului pentru toți
- Inițiativa europeană privind imagistica în domeniul cancerului
- Inițiativa europeană privind înțelegerea cancerului
- Eradicarea cancerului cauzat de papilomavirusul uman
- Inițiativa „O viață mai bună pentru bolnavii de cancer ”
- Programul UE de screening pentru depistarea cancerului
- Registrul inegalităților în materie de cancer
- Rețeaua UE a centrelor naționale de oncologie
- Inițiativa pentru ajutorarea copiilor afectați de cancer
- Noi rețele de expertiză (pentru afecțiuni oncologice dificile)
Documente
- 22 MAI 2024
- 2 FEBRUARIE 2022
- 31 IANUARIE 2022
- 5 FEBRUARIE 2021
- 3 FEBRUARIE 2021
- български(456.2 KB - HTML)
- español(362.09 KB - HTML)
- čeština(352.29 KB - HTML)
- dansk(349.71 KB - HTML)
- Deutsch(364.62 KB - HTML)
- eesti(343.55 KB - HTML)
- ελληνικά(463.84 KB - HTML)
- English(339.46 KB - HTML)
- français(372.65 KB - HTML)
- hrvatski(344.11 KB - HTML)
- italiano(359.9 KB - HTML)
- latviešu(352.56 KB - HTML)
- lietuvių(355.52 KB - HTML)
- magyar(370.12 KB - HTML)
- Malti(363.33 KB - HTML)
- Nederlands(358.24 KB - HTML)
- polski(366.44 KB - HTML)
- português(358.78 KB - HTML)
- slovenčina(361.02 KB - HTML)
- slovenščina(347.3 KB - HTML)
- suomi(352.2 KB - HTML)
- svenska(346.13 KB - HTML)
- 3 FEBRUARIE 2021
- Deutsch(HTML)
- français(HTML)