Puterea demografiei
Demografia spune povestea vieții noastre: care ne este speranța de viață, câți copii avem în medie, unde și cum trăim. Schimbările demografice au un impact puternic asupra economiilor noastre, asupra sistemelor noastre de protecție socială și de sănătate, precum și asupra nevoilor în materie de locuințe și infrastructură în regiunile Europei. Toate acestea au implicații pentru bugetele și politicile naționale. UE integrează preocupările demografice în elaborarea politicilor europene relevante și a adoptat o serie de inițiative specifice la nivelul UE care sprijină statele membre în abordarea schimbărilor demografice.
Citiți raportul: Impactul schimbărilor demografice într-un mediu în schimbare
Aspecte importante
23 aprilie 2024 – Comisia emite recomandări pentru o mai bună protecție a copiilor împotriva violenței
Comisia a adoptat astăzi Recomandarea privind dezvoltarea și consolidarea unor sisteme integrate de protecție a copilului, în interesul superior al copilului, ca angajament asumat în Strategia UE privind drepturile copilului. UE se confruntă în continuare cu provocări semnificative în ceea ce privește protejarea copiilor împotriva violenței, inclusiv a hărțuirii și a violenței sexuale. Recomandarea va sprijini statele membre în consolidarea sistemelor naționale de protecție a copilului.
Tendințe demografice
Înțelegând cauzele și efectele tranzițiilor demografice putem să gestionăm mai bine consecințele acestora și să valorificăm oportunitățile pe care le oferă, ceea ce ne va ajuta, în cele din urmă, să construim o Uniune prosperă pentru generațiile viitoare.
- Mai multă muncă de acasă
În UE, ponderea angajaților care lucrează de acasă a crescut de la 1 din 7 persoane în 2019 la 1 din 5 în 2020. În 2021, aproximativ o persoană din patru lucra de acasă.
- Rată mai scăzută a natalității
În 2020, numărul mediu de nașteri era de 1,5 pe femeie, cu mult sub valoarea de 2,1 necesară pentru menținerea unei populații stabile.
- Populația în vârstă în creștere
Până în 2050, ponderea persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani va fi de aproximativ 30 %, comparativ cu aproximativ 20 % în prezent.
- Gospodării mai mici
Numărul gospodăriilor a continuat să crească, în timp ce dimensiunea medie a gospodăriilor a continuat să scadă. Gospodăriile formate dintr-o singură persoană au crescut cel mai rapid, ajungând la peste 70 de milioane în 2021.
- O durată de viață mai lungă
După o scădere înregistrată în timpul pandemiei de COVID-19, speranța de viață continuă să crească în mod treptat. În 2021, speranța de viață în UE a fost estimată la 82,8 ani pentru femei și 77,2 ani pentru bărbați.
- Mai puțini europeni în lume
Ponderea populației Europei în lume este în scădere și va reprezenta aproximativ 4 % din populația lumii în 2070, comparativ cu 6 % în prezent.
Impactul schimbărilor demografice
Schimbările demografice din UE afectează
- piața muncii – întrucât populația în vârstă de muncă din Europa este în scădere, pentru a susține creșterea economică este necesar să aducem mai multe persoane pe piața forței de muncă și/sau să creștem productivitatea prin progrese tehnologice și dezvoltarea competențelor
- ocuparea forței de muncă – întrucât trăiesc mai mult și în condiții mai bune de sănătate, mulți cetățeni doresc să lucreze mai mult, dar nu neapărat să își păstreze același tip de loc de muncă
- serviciile de îngrijire – ponderea tot mai mare a persoanelor în vârstă generează în UE o nevoie tot mai mare de servicii de îngrijire și pune sub semnul întrebării sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemelor noastre de protecție socială
- echilibrul demografic – tendințele demografice nu afectează toate țările și toate regiunile în același mod. În timp ce se preconizează că o serie de state membre ale UE se vor confrunta deja cu o scădere a populației lor în următorii ani, altele vor înregistra o creștere a populației în aceeași perioadă
- regiunile rurale – în general, în comparație cu zonele preponderent urbane, regiunile rurale sunt mai afectate de declinul populației din cauza schimbărilor naturale și a emigrării
- poziția Europei în lume – întrucât ponderea UE în populația mondială ar urma să scadă în următoarele decenii, devine tot mai presantă necesitatea unei cooperări strânse la toate nivelurile pentru a asigura competitivitatea pieței noastre unice
Îmbătrânirea populației europene
Europenii trăiesc mai mult și în condiții de sănătate mai bune ca niciodată. În următoarele decenii, numărul persoanelor în vârstă din UE și ponderea acestora în populația totală vor crește. Această tendință are un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a oamenilor și asupra societăților noastre, ceea ce aduce cu sine atât oportunități, cât și provocări.
- Scăderea populației tinere
În intervalul de vârstă 15-29 de ani, ponderea populației a scăzut de la 18,1 % în 2011 la 16,3 % în 2021. Cel mai probabil, această tendință va continua și va deveni și mai pronunțată în regiunile rurale.
- Creșterea populației în vârstă
Până în 2050, ponderea persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani va fi de aproximativ 30 %, comparativ cu circa 20 % în prezent. O populație în vârstă pune probleme în domenii precum sistemele de pensii și sectorul asistenței medicale.
Având în vedere amploarea, viteza și impactul acestei tendințe în întreaga societate, este important să se aibă în vedere noi abordări și să se ia măsurile necesare pentru ca politicile să fie adecvate scopului într-o epocă a schimbărilor majore: de la tranziția verde și cea digitală la noi forme de muncă și abordarea principalelor problematici în materie de sănătate, inclusiv pandemiile.
Statele membre dețin în mare parte competențele necesare pentru a aborda efectele îmbătrânirii, iar UE este bine plasată pentru a identifica principalele probleme și tendințe și pentru a sprijini acțiunile care se impun la nivel național, regional și local. Ea poate ajuta statele membre și regiunile să își dezvolte propriile răspunsuri adaptate în materie de politici în ceea ce privește îmbătrânirea populației.
Cartea verde privind îmbătrânirea populației
În ianuarie 2021, Comisia Europeană a publicat o carte verde privind îmbătrânirea, lansând o amplă dezbatere pe această temă: anticiparea și soluționarea provocărilor pe care le implică îmbătrânirea, oportunitățile conexe, precum și modalitățile de a contribui la menținerea unei bune calități a vieții pentru populația în curs de îmbătrânire, cât mai mult timp posibil. Contribuțiile la consultarea publică privind cartea verde au ajutat la identificarea măsurilor necesare pentru a sprijini promovarea rezilienței economice și sociale într-o Europă cu o populație în curs de îmbătrânire.
Setul de instrumente pentru demografie
Europa trece printr-o transformare demografică majoră. Schimbările demografice au un impact profund asupra vieții de zi cu zi și necesită soluții holistice și integrate.
Întrucât cetățenii noștri trăiesc mai mult și în condiții mai bune de sănătate, toate politicile noastre trebuie să fie orientate spre viitor și să sprijine trecerea de la o societate în curs de îmbătrânire la o societate a longevității.
În concluziile sale din iunie 2023, Consiliului European a invitat Comisia să prezinte un set de instrumente menit să sprijine statele membre în abordarea provocărilor demografice și a impactului acestora asupra avantajului competitiv al Europei.
Setul de instrumente privind demografia, pregătit ca răspuns de către Comisie, se bazează pe experiențele din întreaga UE și stabilește o abordare cuprinzătoare a schimbărilor demografice, structurată în jurul a patru piloni:
- sprijinirea părinților printr-o mai bună reconciliere a aspirațiilor familiale cu munca remunerată, în special prin asigurarea accesului la servicii de calitate de îngrijire a copiilor și a unui bun echilibru între viața profesională și cea privată;
- sprijinirea generațiilor mai tinere și punerea la dispoziția acestora a mijloacelor de care au nevoie pentru a prospera, pentru a-și dezvolta competențele și pentru a obține mai ușor acces la piața muncii și la locuințe la prețuri accesibile;
- capacitarea generațiilor mai în vârstă și susținerea bunăstării acestora, prin reforme combinate cu politici adecvate privind piața muncii și locul de muncă;
- acolo unde este necesar, abordarea deficitului de forță de muncă prin gestionarea migrației legale, în deplină complementaritate cu valorificarea talentelor din interiorul UE.
Setul de instrumente recunoaște necesitatea de a lua în considerare dimensiunea teritorială a schimbărilor demografice, în special în regiunile care se confruntă cu fenomenul declinului demografic și cu o mobilitate externă semnificativă a lucrătorilor tineri („exodul creierelor”).
Instrument de vizualizare, monitorizare și anticipare a schimbărilor demografice.
Asigurarea unor servicii de îngrijire care pun oamenii pe primul loc, din copilărie până la bătrânețe.
Conectarea zonelor rurale pentru a le face mai puternice, mai reziliente și mai prospere.
Punerea la dispoziția copiilor a mijloacelor de a acționa: astăzi ca agenți ai schimbării și mâine ca lideri.
Sprijinirea copiilor aflați în dificultate, prin îmbunătățirea accesului la servicii de bază precum educația și locuințele.
Prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor, online și offline.
Strategia UE pentru protejarea și responsabilizarea copiilor în mediul online.
Abordarea unei probleme critice de sănătate publică prin strategii eficiente de intervenție.
Documente
- 23 APRILIE 2024
- Deutsch(182.16 KB - PDF)
- français(187.09 KB - PDF)
- 23 APRILIE 2024
- български(383.52 KB - PDF)
- español(215.23 KB - PDF)
- čeština(318.46 KB - PDF)
- dansk(267.41 KB - PDF)
- Deutsch(333.27 KB - PDF)
- eesti(257.6 KB - PDF)
- ελληνικά(382.83 KB - PDF)
- English(352.08 KB - PDF)
- français(391.9 KB - PDF)
- Gaeilge(282.68 KB - PDF)
- hrvatski(317.3 KB - PDF)
- italiano(284.4 KB - PDF)
- latviešu(316.99 KB - PDF)
- lietuvių(320.46 KB - PDF)
- magyar(343.64 KB - PDF)
- Malti(378.79 KB - PDF)
- Nederlands(282.35 KB - PDF)
- polski(360.87 KB - PDF)
- português(284.19 KB - PDF)
- slovenčina(378.21 KB - PDF)
- slovenščina(313.52 KB - PDF)
- suomi(262.23 KB - PDF)
- svenska(263.16 KB - PDF)
- 23 APRILIE 2024
- Deutsch(459.73 KB - PDF)
- français(480.66 KB - PDF)
- 23 APRILIE 2024
- 23 APRILIE 2024
- 6 FEBRUARIE 2024
- 6 FEBRUARIE 2024
- 6 FEBRUARIE 2024
- 11 OCTOMBRIE 2023
- 11 OCTOMBRIE 2023
- Report
- Centrul Comun de Cercetare
Understanding the links between population dynamics and the causes and consequences of climate change will help design future-looking policies for a greener planet.
- 17 IANUARIE 2023
- 17 IANUARIE 2023
- 17 IANUARIE 2023
- 7 SEPTEMBRIE 2022
- 14 IUNIE 2021
- 27 IANUARIE 2021
- български(1.08 MB - PDF)
- español(1.15 MB - PDF)
- čeština(1.29 MB - PDF)
- dansk(1.59 MB - PDF)
- Deutsch(1.29 MB - PDF)
- eesti(1.3 MB - PDF)
- ελληνικά(1.25 MB - PDF)
- English(1.66 MB - PDF)
- français(1.56 MB - PDF)
- hrvatski(1.58 MB - PDF)
- italiano(1 MB - PDF)
- latviešu(1.4 MB - PDF)
- lietuvių(1.58 MB - PDF)
- magyar(1.32 MB - PDF)
- Malti(1.9 MB - PDF)
- Nederlands(1.25 MB - PDF)
- polski(1.53 MB - PDF)
- português(1.59 MB - PDF)
- slovenčina(1.44 MB - PDF)
- slovenščina(1.08 MB - PDF)
- suomi(1.79 MB - PDF)
- svenska(1.33 MB - PDF)
- 27 IANUARIE 2021
- 17 IUNIE 2020
- 17 IUNIE 2020
- български(310.05 KB - HTML)
- español(254.18 KB - HTML)
- čeština(249.68 KB - HTML)
- dansk(247.46 KB - HTML)
- Deutsch(255.83 KB - HTML)
- eesti(243.35 KB - HTML)
- ελληνικά(316.13 KB - HTML)
- English(241.7 KB - HTML)
- français(265.47 KB - HTML)
- hrvatski(246.69 KB - HTML)
- italiano(256.96 KB - HTML)
- latviešu(253.97 KB - HTML)
- lietuvių(248.92 KB - HTML)
- magyar(260.72 KB - HTML)
- Malti(253.68 KB - HTML)
- Nederlands(248.73 KB - HTML)
- polski(258.23 KB - HTML)
- português(250.71 KB - HTML)
- slovenčina(250.35 KB - HTML)
- slovenščina(245.35 KB - HTML)
- suomi(247.99 KB - HTML)
- svenska(249.68 KB - HTML)
- 17 IUNIE 2020
- 17 IUNIE 2020