Direct la conținutul principal

Agricultura și Pactul verde

Un sistem alimentar sănătos, pentru omenire și planetă

Pentru oameni sănătoși, societăți sănătoase și o planetă sănătoasă, sistemele alimentare durabile sunt un element central al Pactului verde european, strategia UE de creștere durabilă și favorabilă incluziunii. Acesta este conceput pentru a stimula economia, a îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții oamenilor, precum și îngrijirea naturii.

Sistemul agricol și alimentar european, sprijinit de politica agricolă comună, este deja un standard global în ceea ce privește siguranța, securitatea aprovizionării, nutriția și calitatea. Acum trebui să devină și referința mondială în materie de sustenabilitate. Trecerea la un sistem alimentar sustenabil asigurând, în același timp, disponibilitatea produselor alimentare, la prețuri accesibile, aduce beneficii sociale, de sănătate și de mediu, precum și avantaje economice mai echitabile.

Iată de ce Comisia a adoptat, în iulie 2023, un pachet de măsuri pentru o utilizare durabilă a resurselor naturale esențiale, care va consolida, de asemenea, reziliența sistemelor alimentare și a agriculturii europene. Pachetul include o nouă lege privind monitorizarea solului, care ne va ajuta să avem soluri sănătoase în UE până în 2050, un regulament privind plantele produse prin tehnici genomice și măsuri de reducere a deșeurilor alimentare și textile. Adoptarea sa completează propunerile anterioare din cadrul pilonului „resurse naturale” al Pactului verde european.

Obiectivele UE sunt:

  • să garanteze securității alimentare în contextul incertitudinilor geopolitice, al schimbărilor climatice și al declinului biodiversității
  • să reducă amprenta sistemului alimentar asupra mediului și a climei
  • să consolideze reziliența sistemului alimentar
  • să determine o tranziție globală către o sustenabilitate competitivă, de la fermă la consumator.

În prim-plan