Un sistem alimentar sănătos, pentru omenire și planetă
Pentru oameni sănătoși, societăți sănătoase și o planetă sănătoasă, sistemele alimentare durabile sunt un element central al Pactului verde european, strategia UE de creștere durabilă și favorabilă incluziunii. Acesta este conceput pentru a stimula economia, a îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții oamenilor, precum și îngrijirea naturii.
Sistemul agricol și alimentar european, sprijinit de politica agricolă comună, este deja un standard global în ceea ce privește siguranța, securitatea aprovizionării, nutriția și calitatea. Acum trebui să devină și referința mondială în materie de sustenabilitate. Trecerea la un sistem alimentar sustenabil asigurând, în același timp, disponibilitatea produselor alimentare, la prețuri accesibile, aduce beneficii sociale, de sănătate și de mediu, precum și avantaje economice mai echitabile.
Iată de ce Comisia a adoptat, în iulie 2023, un pachet de măsuri pentru o utilizare durabilă a resurselor naturale esențiale, care va consolida, de asemenea, reziliența sistemelor alimentare și a agriculturii europene. Pachetul include o nouă lege privind monitorizarea solului, care ne va ajuta să avem soluri sănătoase în UE până în 2050, un regulament privind plantele produse prin tehnici genomice și măsuri de reducere a deșeurilor alimentare și textile. Adoptarea sa completează propunerile anterioare din cadrul pilonului „resurse naturale” al Pactului verde european.
Obiectivele UE sunt:
- să garanteze securității alimentare în contextul incertitudinilor geopolitice, al schimbărilor climatice și al declinului biodiversității
- să reducă amprenta sistemului alimentar asupra mediului și a climei
- să consolideze reziliența sistemului alimentar
- să determine o tranziție globală către o sustenabilitate competitivă, de la fermă la consumator.
În prim-plan
25 ianuarie 2024 – Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat astăzi Dialogul strategic privind viitorul agriculturii în UE, un nou forum menit să contribuie la conturarea unei viziuni comune pentru viitorul sistemului agricol și alimentar al UE. Dialogul strategic va reuni fermieri, cooperative, comunități rurale, organizații ale consumatorilor și grupări de protecție a mediului, printre altele, pentru a găsi împreună soluții la problemele actuale cu care se confruntă fermierii și sectorul agroalimentar în general. O serie de reuniuni tematice vor fi organizate în prima jumătate a anului 2024.