Skip to main content

A mezőgazdaság és a zöld megállapodás

Egészséges élelmiszerrendszer a Föld és az emberiség számára

Az emberek, a társadalmak és bolygónk egészsége kölcsönösen függ egymástól, ezért az európai zöld megállapodás – az EU fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája – központi kérdésként kezeli a fenntartható élelmiszerrendszerek kialakítását. A zöld megállapodás arra irányul, hogy fellendítse a gazdaságot, javítsa az emberek egészségét és életminőségét, valamint óvja a természetet.

A közös agrárpolitika (KAP) által támogatott európai mezőgazdasági és élelmiszerrendszer már most is etalonnak számít világviszonylatban az élelmiszer- és az ellátásbiztonság, a táplálkozás és a minőség tekintetében. Itt az idő, hogy a fenntarthatóság szempontjából is globális viszonyítási ponttá váljon. A fenntartható élelmiszerrendszerre való átállás környezeti, egészségügyi és társadalmi szempontból is előnyös lehet, és azt is elősegítheti, hogy a gazdasági haszonból méltányosabban részesüljenek az emberek. A világjárvány utáni helyreállítás fenntartható pályára fog állítani minket.

Az EU arra törekszik, hogy:

  • az éghajlatváltozás és a biodiverzitás-csökkenés ellenére biztosítsa az élelmezés biztonságát;
  • csökkentse az uniós élelmiszerrendszer környezeti és éghajlati lábnyomát;
  • javítsa az uniós élelmiszerrendszer ellenálló képességét;
  • élenjáró szerepet töltsön be abban a folyamatban, melynek célja, hogy a termelőtől a fogyasztóig a teljes globális élelmiszerrendszer átálljon a versenyképes fenntarthatóságra.

Az Európai Bizottság javaslatokat fogadott el annak érdekében, hogy az EU – éghajlat-, energia-, közlekedés- és adópolitikája révén – 2030-ra legalább 55%-kal csökkenteni tudja nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátását az 1990-es szinthez képest. További információk az európai zöld megállapodás megvalósításáról

Fókuszban

Dokumentumok

 

17 NOVEMBER 2020
Working with Parliament and Council to make the CAP reform fit for the European Green Deal
English
(1.98 MB - PDF)
Letöltés
14 JANUÁR 2021
List of potential agricultural practices that eco-schemes could support
English
(PDF)
Letöltés
17 NOVEMBER 2020
Questions and answers on the CAP reform
English
(PDF)
Letöltés
28 JÚNIUS 2021
Commission recommendations for Common Agricultural Policy national strategic plans
English
(5.95 KB - HTML)
Letöltés
24 MÁRCIUS 2021
EU Organic Action Plan factsheet
English
(PDF)
Letöltés