Een gezond voedselsysteem voor ons en onze planeet
Vanwege het verband tussen onze gezondheid, een gezonde samenleving en een gezonde planeet staat duurzame voedselproductie centraal in de Europese Green Deal, de EU-strategie voor duurzame en inclusieve groei. De bedoeling is de economie te stimuleren, de gezondheid en levenskwaliteit van mensen te verbeteren en goed voor de natuur te zorgen.
Het Europese landbouw- en voedselsysteem, dat door het gemeenschappelijk landbouwbeleid wordt ondersteund, heeft zich ontwikkeld tot wereldwijde maatstaf voor veiligheid, voorzieningszekerheid, voeding en kwaliteit. Nu moet het ook nog de wereldwijde maatstaf voor duurzaamheid worden. Een verschuiving naar een duurzaam voedselsysteem brengt niet alleen voordelen voor het milieu, de gezondheid en de samenleving, maar ook een eerlijkere verdeling van de economische opbrengst. Het herstel van de pandemie brengt ons op het pad van duurzaamheid.
De doelstellingen van de EU zijn:
- zorgen voor voedselzekerheid ondanks de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit
- de milieu- en klimaatvoetafdruk van het voedselsysteem verkleinen
- de veerkracht van het voedselsysteem van de EU vergroten
- toonaangevend zijn bij de wereldwijde overgang op competitieve duurzaamheid "van boer tot bord"
De Europese Commissie heeft een reeks aanpassingen van het klimaat-, energie-, vervoers- en belastingbeleid van de EU voorgesteld. Die moeten het mogelijk maken om in 2030 netto 55% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. Meer informatie over de uitvoering van de Europese Green Deal.
In de kijker

De EU-voedselketen van boer tot bord duurzamer maken: naar een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem
Documenten