Direct naar de inhoud

Landbouw en de Green Deal

Een gezond voedselsysteem voor ons en onze planeet

Vanwege het verband tussen onze gezondheid, een gezonde samenleving en een gezonde planeet staat duurzame voedselproductie centraal in de Europese Green Deal, de EU-strategie voor duurzame en inclusieve groei. De bedoeling is de economie te stimuleren, de gezondheid en levenskwaliteit van mensen te verbeteren en goed voor de natuur te zorgen.

Het Europese landbouw- en voedselsysteem, dat door het gemeenschappelijk landbouwbeleid wordt ondersteund, heeft zich ontwikkeld tot wereldwijde maatstaf voor veiligheid, voorzieningszekerheid, voeding en kwaliteit. Nu moet het ook nog de wereldwijde maatstaf voor duurzaamheid worden. Een verschuiving naar een duurzaam voedselsysteem waarbij voedsel betaalbaar en beschikbaar blijft, brengt niet alleen voordelen voor het milieu, de gezondheid en de samenleving, maar ook een eerlijkere verdeling van de economische opbrengst.

Daarom heeft de Commissie in juli 2023 een pakket maatregelen voor een duurzaam gebruik van belangrijke natuurlijke hulpbronnen goedgekeurd, dat ook de veerkracht van de Europese voedselsystemen en landbouw zal versterken. Het pakket omvat een nieuwe bodemwet, die zal bijdragen tot gezonde bodems in de EU tegen 2050, een verordening over planten die met genomische technieken worden geproduceerd en maatregelen om voedselverspilling en textielafval te verminderen. De goedkeuring ervan voltooit de eerdere voorstellen in het kader van de pijler “natuurlijke hulpbronnen” van de Europese Green Deal.

De doelstellingen van de EU zijn:

  • zorgen voor voedselzekerheid ondanks geopolitieke onzekerheden, de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit
  • de milieu- en klimaatvoetafdruk van het voedselsysteem verkleinen
  • de veerkracht van het voedselsysteem van de EU vergroten
  • toonaangevend zijn bij de wereldwijde overgang op competitieve duurzaamheid "van boer tot bord"

In de kijker