Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γεωργία και Πράσινη Συμφωνία

Ένα υγιές σύστημα τροφίμων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη

Η σύνδεση που υφίσταται μεταξύ υγιών ανθρώπων, υγιών κοινωνιών και υγιούς πλανήτη θέτει τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία αποτελεί τη στρατηγική της ΕΕ για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει σχεδιαστεί για την τόνωση της οικονομίας, τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και την προστασία της φύσης.

Το ευρωπαϊκό σύστημα γεωργίας και τροφίμων, το οποίο στηρίζει η κοινή γεωργική πολιτική, έχει ήδη καταστεί παγκόσμιο πρότυπο όσον αφορά την προστασία, την ασφάλεια του εφοδιασμού, τη διατροφή και την ποιότητα. Τώρα, πρέπει να καταστεί παγκόσμιο πρότυπο και για τη βιωσιμότητα. Η μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων, με παράλληλη διασφάλιση της οικονομικής προσιτότητας και της διαθεσιμότητας των τροφίμων, αποφέρει περιβαλλοντικά, υγειονομικά και κοινωνικά οφέλη, καθώς και δικαιότερα οικονομικά οφέλη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τον Ιούλιο του 2023 η Επιτροπή ενέκρινε δέσμη μέτρων για τη βιώσιμη χρήση βασικών φυσικών πόρων, η οποία θα ενισχύσει επίσης την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων τροφίμων και της γεωργίας. Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει μια νέα νομοθετική πράξη για το έδαφος, η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία υγιών εδαφών στην ΕΕ έως το 2050, έναν κανονισμό για τα φυτά που παράγονται με τεχνικές γονιδιώματος και μέτρα για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Επιπλέον, συμπληρώνει τις προηγούμενες προτάσεις στο πλαίσιο του πυλώνα «φυσικοί πόροι» της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Οι στόχοι της ΕΕ είναι

  • η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας ενόψει της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας
  • η μείωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος του συστήματος τροφίμων της ΕΕ
  • η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος τροφίμων της ΕΕ
  • η καθοδήγηση της παγκόσμιας μετάβασης προς την ανταγωνιστική βιωσιμότητα «από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος