Gå direkt till innehållet

Strategiska områden av EU-intresse – andra fördjupade analysen

Den 23 februari 2022 lade EU-kommissionen fram den andra fördjupade analysen av EU:s strategiska beroende. Analysen omfattar fem områden där EU är alltmer beroende av länder utanför EU och ska skapa bättre förståelse för vilka risker som är förknippade med beroendet och hur man kan minska beroendet.

Sällsynta jordartsmetaller och magnesium

Viktiga frågor

  • EU är mycket beroende av Kina när det gäller magnesium och sällsynta jordartsmetaller. Kina står för 93 procent av världsproduktionen av magneter av sällsynta jordartsmetaller och 89 procent av magnesiumproduktionen.
  • Efterfrågan i EU på de här råvarorna ökar. EU:s behov av permanentmagneter av sällsynta jordartsmetaller kan fördubblas från 18 000 ton 2019 till 40 000 ton per år vid 2030.

Kemikalier

1,1 miljoner
arbetstagare i kemiindustrin i EU
543 miljarder euro
i omsättning
9,3 miljarder euro
i investeringar i forskning och innovation

Viktiga frågor

  • EU är i viss grad beroende av ett litet antal länder utanför EU för flera kemikalier. Vissa ämnen är särskilt strategiskt viktiga, t.ex. jod, fluor, röd fosfor, litiumoxid, litiumhydroxid, molybdendioxid och volframater.
  • Eurasiska länder, t.ex. Kazakstan, Ryssland och Kina, är stora exportörer till EU av de här strategiskt viktiga kemikalierna.
  • Kemikalierna har en mängd användningsområden och ingår i leverans- och värdekedjor för t.ex. energilagring, livmedelstillverkning och tillverkning av halvledare för solpaneler och batterier för elbilar.

Solpaneler

Viktiga frågor

EU:s gröna giv leder till en gigantisk efterfrågan på solenergiproduktion: det kommer att krävas en tiodubbling till 2050.

Företagen i EU är världsledande inom flera efterföljande led i värdekedjan för solpaneler. Men EU är starkt beroende av produkter från de föregående tillverkningssegmenten:

  • Kina står för 96 procent av tillverkningen av kiselskivor i världen.
  • Företag i EU står för 1 procent av tillverkningen av kiselskivor i världen, 0,4 procent av solcellerna och 2–3 procent av modulerna.

Den senaste tidens händelseutveckling i världen har haft allvarliga effekter på importen till EU och på utbyggnaden av solenergi: 20–25 procent av alla solenergiprojekt i EU sköts upp eller avbröts 2021.

Det privatledda europeiska solenergiinitiativet är inriktat på att skala upp den årliga produktionen av solpaneler till 20 GW fram till 2025.

It-säkerhet

Viktiga frågor

Trots att EU är en ledare inom global it-säkerhetsforskning släpar vi efter när det gäller innovation och privata investeringar inom it-säkerhet.

  • Bara 14 procent av världens 500 största it-säkerhetsföretag har sina huvudkontor i EU.
  • Majoriteten av all hård- och mjukvara som för närvarande används i EU för cyberförsvar utvecklas i USA och tillverkas i Kina.
  • Flertalet av it-säkerhetsföretagen i EU är dessutom mikro- eller småföretag som är beroende av tredje parter.

Mjukvara för moln- och edgeteknik

Viktiga frågor

  • På marknaden finns ett begränsat antal globala molntjänstleverantörer från länder utanför EU. Det kan leda till en potentiell risk för EU om det inträffar störningar i utländska molntjänster. Det finns också en inlåsningseffekt för användare i EU och risker för olaglig tillgång till data om tredje lands lagstiftning tillämpas för strikt eller ändras.
  • Den europeiska marknaden för molntjänster är värd 5,9 miljarder euro. Värdet har tredubblats mellan 2017 och 2020. Däremot sjönk marknadsandelen för molntjänstleverantörer i EU från 26 procent 2017 till 16 procent 2020.