Direct la conținutul principal

Cel de-al doilea bilanț aprofundat al domeniilor strategice de interes european

La 23 februarie 2022, Comisia Europeană a prezentat un al doilea bilanț aprofundat al dependențelor strategice ale Europei. Această analiză vizează cinci domenii în care Europa este din ce în ce mai dependentă de țări terțe și urmărește o mai bună înțelegere a riscurilor și a posibilităților de remediere în această privință.

Pământuri rare și magneziu

Aspecte principale

  • UE este foarte dependentă de China pentru accesul la magneziu și la pământuri rare. China reprezintă 93 % din producția mondială de magneți pe bază de pământuri rare și 89 % din producția de magneziu.
  • Cererea UE pentru aceste materii prime este în creștere. Până în 2030, nevoile UE de magneți permanenți pe bază de pământuri rare se pot dubla ajungând până la 40 000 de tone pe an, de la 18 000 de tone în 2019.

Produse chimice

1,1 milioane
de angajați în industria chimică din Europa
543 miliarde EUR
cifră de afaceri
9,3 miliarde EUR
investiții în cercetare și inovare

Aspecte principale

  • În ceea ce privește accesul la mai multe substanțe chimice, Europa se bazează întru totul pe livrările din câteva țări terțe. Pentru câteva din aceste substanțe, este vorba despre o importanță strategică deosebită, cum ar fi iodul, fluorul, fosforul roșu, oxidul și hidroxidul de litiu, dioxidul de molibden și wolframatul.
  • Țările din Eurasia (de exemplu, Kazahstan, Rusia, China) sunt exportatori importanți către UE pentru aceste substanțe chimice strategice.
  • Acestea au o gamă largă de utilizări finale, ca parte a lanțurilor valorice și de aprovizionare, de exemplu pentru stocarea energiei, producția de alimente, producția de semiconductori utilizați în panourile solare și producția de baterii pentru vehicule electrice.

Panouri solare

Aspecte principale

Pactul verde european necesită o creștere masivă a producției de energie solară, de zece ori mai mare până în 2050.

Întreprinderile din UE sunt lideri mondiali în mai multe segmente din aval ale lanțului valoric al tehnologiilor solare fotovoltaice. Cu toate acestea, UE se confruntă cu dependențe strategice importante în segmentele de producție din amonte:

  • China deține 96 % din producția mondială de plachete solare.
  • Întreprinderile din UE dețin 1 % din producția mondială de plachete solare, 0,4 % pentru celulele solare și 2-3 % pentru module.

Evenimentele recente din întreaga lume au avut un impact grav asupra importurilor și utilizării de panouri solare fotovoltaice în UE: 20-25 % din proiectele UE privind energia solară au fost amânate sau anulate în 2021.

Inițiativa europeană pentru energia solară, dezvoltată de sectorul privat, vizează extinderea producției fotovoltaice anuale a UE la 20 GW până în 2025.

Securitatea cibernetică

Aspecte principale

Deși UE este lider în cercetarea în domeniul securității cibernetice la nivel mondial, a rămas în urmă în ceea ce privește inovarea în materie de securitate cibernetică și investiții private.

  • Doar 14 % din principalele 500 de întreprinderi din domeniul securității cibernetice din lume își au sediul în UE.
  • Majoritatea echipamentelor de hardware și de software utilizate în prezent în UE pentru apărarea cibernetică sunt dezvoltate în SUA și sunt fabricate în China.
  • Majoritatea întreprinderilor din UE din domeniul securității cibernetice sunt, de asemenea, microîntreprinderi sau întreprinderi mici și se bazează pe părți terțe.

Soluții IT de tip cloud și edge

Aspecte principale

  • Piața acestor tehnologii cuprinde un număr limitat de furnizori mondiali de servicii de tip cloud din afara UE. Acest lucru ar putea duce la riscuri potențiale pentru UE ca urmare a unei posibile întreruperi a serviciilor de tip cloud străine, la efecte de blocare pentru utilizatorii europeni sau la un acces ilegal la date din cauza modificărilor excesive aduse legislației din țările terțe.
  • Piața europeană a serviciilor de tip cloud reprezintă 5,9 miliarde EUR. Valoarea sa s-a triplat în perioada 2017-2020. Cu toate acestea, cota de piață a furnizorilor de servicii de tip cloud din UE a scăzut de la 26 % în 2017 la 16 % în 2020.