Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεύτερη εμπεριστατωμένη επισκόπηση των τομέων στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της Ευρώπης

Στις 23 Φεβρουαρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη δεύτερη εμπεριστατωμένη ανάλυση των στρατηγικών εξαρτήσεων της Ευρώπης. Η ανάλυση αυτή εξετάζει πέντε τομείς στους οποίους η Ευρώπη εξαρτάται όλο και περισσότερο από τρίτες χώρες και αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση των κινδύνων και των ευκαιριών για την αντιμετώπιση αυτών των εξαρτήσεων.

Σπάνιες γαίες και μαγνήσιο

Βασικά ζητήματα

  • Η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για την πρόσβαση σε μαγνήσιο και σπάνιες γαίες. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 93 % της παγκόσμιας παραγωγής μαγνητών σπάνιων γαιών και το 89 % της παραγωγής μαγνησίου.
  • Η ζήτηση στην ΕΕ γι’ αυτές τις πρώτες ύλες αυξάνεται. Έως το 2030 οι ανάγκες της ΕΕ για μόνιμους μαγνήτες σπάνιων γαιών μπορεί να διπλασιαστούν και να φτάσουν, από 18 000 τόνους το 2019, τους 40 000 τόνους ετησίως.

Χημικά προϊόντα

1,1 εκατομμύριο
εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία της Ευρώπης
543 δισ. ευρώ
του κύκλου εργασιών
9,3 δισ. ευρώ
για επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία

Βασικά ζητήματα

  • Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ορισμένες εξαρτήσεις από περιορισμένο αριθμό τρίτων χωρών όσον αφορά την πρόσβαση σε διάφορες χημικές ουσίες. Ορισμένες έχουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, όπως το ιώδιο, το φθόριο, ο ερυθρός φωσφόρος, το οξείδιο του λιθίου και το υδροξείδιο του λιθίου, το διοξείδιο του μολυβδαινίου και το βολφράμιο.
  • Οι ευρασιατικές χώρες (π.χ. Καζακστάν, Ρωσία, Κίνα) είναι σημαντικοί εξαγωγείς προς την ΕΕ των συγκεκριμένων χημικών ουσιών που έχουν στρατηγική σημασία.
  • Οι εν λόγω χημικές ουσίες έχουν ευρύ φάσμα τελικών χρήσεων, στο πλαίσιο αλυσίδων εφοδιασμού και αξιακών αλυσίδων π.χ. για την αποθήκευση ενέργειας, την παραγωγή τροφίμων, την παραγωγή ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε ηλιακά πάνελ και την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Ηλιακά πάνελ

Βασικά ζητήματα

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία απαιτεί μαζική ζήτηση για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας: απαιτείται δεκαπλάσια αύξηση έως το 2050.

Εταιρείες της ΕΕ κατέχουν ηγετική θέση παγκοσμίως σε διάφορα κατάντη τμήματα της αξιακής αλυσίδας των ηλιακών φωτοβολταϊκών. Ωστόσο, η ΕΕ αντιμετωπίζει σημαντικές στρατηγικές εξαρτήσεις στους ανάντη τομείς της μεταποίησης:

  • Η Κίνα κατέχει το 96 % της παγκόσμιας παραγωγής των ηλεκτρονικών πλακιδίων ηλιακών συστημάτων.
  • Οι εταιρείες της ΕΕ κατέχουν το 1 % της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρονικών πλακιδίων ηλιακών συστημάτων, το 0,4 % της παραγωγής φωτοβολταϊκών στοιχείων και το 2-3 % της παραγωγής δομοστοιχείων.

Τα πρόσφατα γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν σοβαρό αντίκτυπο στις εισαγωγές και την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνελ από την ΕΕ: το 20-25 % των έργων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ στην ΕΕ αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν το 2021.

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ιδιωτικών φορέων για την ηλιακή ενέργεια (European Solar Initiative) στοχεύει στην αύξηση της ετήσιας παραγωγής φωτοβολταϊκών στην ΕΕ σε 20 GW έως το 2025.

Κυβερνοασφάλεια

Βασικά ζητήματα

Ενώ η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια έρευνα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, υστερεί όσον αφορά την καινοτομία και τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

  • Μόνο το 14 % των 500 μεγαλύτερων εταιρειών κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως έχουν την έδρα τους στην ΕΕ.
  • Το μεγαλύτερο μέρος του υλισμικού και του λογισμικού που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στην ΕΕ για την κυβερνοάμυνα αναπτύσσεται στις ΗΠΑ και κατασκευάζεται στην Κίνα.
  • Οι περισσότερες εταιρείες κυβερνοασφάλειας της ΕΕ είναι είτε μικρές είτε πολύ μικρές και βασίζονται σε τρίτα μέρη.

Λογισμικό υπολογιστικού νέφους και ΤΠ παρυφών

Βασικά ζητήματα

  • Η αγορά για τις εν λόγω τεχνολογίες αποτελείται από περιορισμένο αριθμό παρόχων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίοι είναι εκτός ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυνητικούς κινδύνους για την ΕΕ, λόγω πιθανής διακοπής των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους από το εξωτερικό —φαινόμενο εγκλωβισμού των Ευρωπαίων χρηστών— ή λόγω παράνομης πρόσβασης σε δεδομένα σε περίπτωση υπερβολικής εφαρμογής ή τροποποίησης των εφαρμοστέων νομοθεσιών τρίτων χωρών.
  • Η ευρωπαϊκή αγορά υπολογιστικού νέφους ανέρχεται σε 5,9 δισ. ευρώ. Η αξία της τριπλασιάστηκε μεταξύ 2017 και 2020. Ωστόσο, το μερίδιο αγοράς των παρόχων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους της ΕΕ μειώθηκε από 26 % το 2017 σε 16 % το 2020.