Siirry pääsisältöön

Eurooppa valmiina digiaikaan: uudet säännöt verkkoalustojen kannalta

alt=""

EU:n digipalvelusäädös ja digimarkkinasäädös toimivat maailmanlaajuisesti verkkopalvelujen sääntelyn esikuvina. Säädöksissä asetetaan verkkoalustoille selkeät vlevoitteet niiden kokoon mukaisesti.

Portinvartijoille selkeät velvoitteet kaikkialla EU:ssa

Portinvartijoiden toimintaa markkinoilla ei tätä nykyä juurikaan säännellä, tai niitä koskevat säännöt ovat peräisin digitaalitaloutta edeltävältä ajalta. Näin on kaikkialla EU:ssa.

Portinvartijoihin liittyviin ongelmiin ei puututa tehokkaasti EU-maiden eikä EU:n nykyisessä lainsäädännössä.

Oikeusvarmuutta verkkoalustoille

EU-maiden kansallisilla lainsäädäntöaloitteilla voidaan osittain ratkaista havaittuja ongelmia, mutta ne voivat myös lisätä sääntelyn hajanaisuutta EU:ssa. Tämä voi kasvattaa useissa eri maissa toimivien alustojen kustannuksia.

  • Digital growth
    Digimarkkinasäädöksen tuomat muutokset:
    • Portinvartijat tietävät velvoitteensa etukäteen.
    • Uudet säännöt koskevat vain portinvartijoita, mutta muutkin alustat hyötyvät reilummista käytännöistä asioidessaan portinvartijoiden kanssa.
    • Sääntöjen noudattamisesta aiheutuvat kustannukset pienenevät niin portinvartijoiden kuin niiden yritysasiakkaiden osalta.
  • The use of Wi-Fi and roaming in train and metro stations, and in public spaces
    Digipalvelusäädöksen tuomat muutokset:
    • Kaikkialla EU:ssa sovelletaan yhtenäisiä sääntöjä.
    • Uusilla säännöillä luodaan mekanismeja, joiden avulla komissio ja EU-maat voivat koordinoida toimiaan ja varmistaa, että sääntöjä sovelletaan asianmukaisesti koko EU:ssa.

Eriytetyt velvoitteet

Nykyään käyttäjille tarjotaan samojen alustojen kautta myös laittomia tavaroita, sisältöjä ja palveluja, ja alustat päättävät tarjonnastaan enimmäkseen itse. Suurin vaikutus on sellaisilla alustoilla, jotka ovat lähes julkisen viestintä- ja kaupankäyntipaikan asemassa.

Digipalvelusäädöksen tuomat muutokset:

  • toimenpiteet laittomien tavaroiden, palvelujen tai verkkosisällön torjumiseksi, mm. mekanismi, jolla käyttäjät voivat ilmoittaa laittomasta sisällöstä ja jolla alustat voivat tehdä yhteistyötä tällaisesta sisällöstä ilmoittavien luotettavien tahojen ("luotettavat ilmoittajat") kanssa
  • uudet velvoitteet, jotka koskevat yrityskäyttäjien jäljitettävyyttä verkon markkinapaikoilla ja jotka helpottavat laittoman tavaran myyjien paljastamista
  • käyttäjille tarjotaan tehokaita suojatoimia, kuten mahdollisuus riitauttaa alustojen tekemät sisällön moderointipäätökset
  • laaja-alaiset verkkoalustojen avoimuutta edistävät toimet, kuten suositusalgoritmeja koskevat toimenpiteet
  • velvoitteet erittäin suurille alustoille, joita käyttää yli 10 prosenttia EU:n väestöstä, estää järjestelmiensä väärinkäyttö toteuttamalla riskiperusteisia toimia ja teettämällä riskinhallintajärjestelmilleen riippumattomia tarkastuksia
  • keskeisten alustojen data annetaan tutkijoiden käyttöön, jotta he voivat perehtyä alustojen toimintaan
  • käytännesäännöt ja tekniset standardit, jotka auttavat alustoja ja muita toimijoita noudattamaan uusia sääntöjä. Muilla käytännesäännöillä tehostetaan toimia, joilla varmistetaan alustojen saavutettavuus vammaisille tai joilla tuetaan mainontaa koskevia lisätoimenpiteitä
  • kaikki verkossa palveluja tarjoavat, EU:n sisämarkkinoilla toimivat välittäjät velvoitetaan noudattamaan uusia sääntöjä riippumatta siitä, ovatko ne sijoittautuneet EU:hun vai sen ulkopuolelle
  • verkkoympäristön monitahoisuuden huomioon ottava valvontarakenne, josta vastaavat ensisijaisesti EU-maat uuden eurooppalaisen digitaalisten palvelujen komitean tuella, mutta erittäin suurten alustojen tehostetusta valvonnasta vastaa komissio.
 

Välityspalvelut

(kumulatiiviset velvoitteet)

Säilytyspalvelut

(kumulatiiviset velvoitteet)

Verkkoalustat

(kumulatiiviset velvoitteet)

Erittäin suuret alustat

(kumulatiiviset velvoitteet)

Avoimuusraportointi
Vaatimus ottaa perusoikeudet huomioon palveluehdoissa
Yhteistyö kansallisten viranomaisten kanssa määräysten noudattamisen osalta
Yhteyspisteet ja laillinen edustaja (tarvittaessa)
Ilmoitus- ja toimintavelvoite ja velvollisuus antaa tietoja käyttäjille  
Rikoksista ilmoittaminen  
Valitus- ja muutoksenhakumekanismi ja tuomioistuinten ulkopuolinen riitojenratkaisu    
Luotettavat ilmoittajat    
Toimenpiteet vilpillisesti tehtyjä ilmoituksia ja vastustusilmoituksia vastaan    
Markkinapaikkojen erityisvelvoitteet, esimerkiksi ulkopuolisten palvelunsuorittajien valtuuksien tarkastaminen, velvoitteiden noudattaminen sisäänrakennetusti, satunnaistarkastukset    
Lapsille kohdennetun mainonnan kiellot ja käyttäjien henkilökohtaisiin ominaisuuksiin perustuvan kohdennetun mainonnan kiellot    
Suosittelujärjestelmien avoimuus    
Verkkomainonnan läpinäkyvyys käyttäjien kannalta    
Riskienhallintavelvoitteet ja kriisinhallinta      
Ulkoinen ja riippumaton auditointi, sisäisen valvonnan toiminto ja julkinen vastuuvelvollisuus      
Käyttäjän oikeus kieltää profilointiin perustuvat kohdennetut sisältösuositukset      
Datan jakaminen viranomaisten ja tutkijoiden kanssa      
Käytännesäännöt      
Yhteistyö kriisitilanteissa      

 

Selkeämmät vastuut ja tehokkaampi valvonta

Verkossa toimivien välittäjien vastuuvapautus on internetin sääntelyn kulmakiviä. Sen ansiosta niiden on mahdollista puuttua laittomiin sisältöihin, tavaroihin tai palveluihin nopeasti, mutta se ei kuitenkaan kannusta välittäjiä poistamaan laillista sisältöä eikä velvoita niitä valvomaan käyttäjiään. Osa säännöistä on kuitenkin johtanut EU:n sisämarkkinoiden hajanaisuuteen ja aiheuttanut epävarmuutta huolellisesti toimiville alustoille, jotka haluavat omilla toimillaan suojella käyttäjiä laittomalta sisällöltä.

Digipalvelusäädöksen tuomat muutokset:

  • Vastuuvapautusedellytyksiä täsmennetään ja selkeytetään: alustat ja muut välittäjät eivät ole vastuussa käyttäjien laittomasta toiminnasta, paitsi jos ne ovat tietoisia siitä eivätkä poista sitä palvelustaan.
  • Vastuuvapautussäännöistä tulee kaikkialla EU:ssa yhdenmukaiset suoraan sovellettavan asetuksen ansiosta.
  • Selvennetään näiden ehtojen soveltamista kuluttajansuojaa koskevaan vastuuseen.
  • Selvennetään valvontaa vapaaehtoisesti harjoittavien pienten alustojen vastuuta: huolellisesti toimivat alustat eivät ole vastuussa laittomasta sisällöstä, jonka ne havaitsevat itse
  • Viranomaistoimiin liittyvä oikeusvarmuus paranee: oikeudellisiin määräyksiin sovelletaan yhteisiä vähimmäisvaatimuksia, ja alustojen on toimittava yhteistyössä määräyksiä antavien viranomaisten kanssa.

Pienille verkkoalustoille paremmat kasvumahdollisuudet EU:ssa

Komission arvion mukaan EU:ssa on yli 10 000 verkkoalustaa, joista yli 90 prosenttia on pk-yrityksiä. Digitaalisia palveluja säännellään EU:ssa tätä nykyä 27 erilaisella kansallisella säännöstöllä. Vain suurimmilla yrityksillä on varaa sääntöjen noudattamisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Digipalvelusäädöksen tuomat muutokset:

  • Varmistetaan pienten verkkoalustojen vastuuvelvollisuus ja niihin kohdistuvien velvoitteiden kohtuullisuus.
  • Pien- ja mikroyritykset vapautetaan eniten kustannuksia aiheuttavista velvoitteista, mutta ne voivat vapaasti soveltaa kilpailukykyä parantavia hyviä käytäntöjä.
  • Kun koko EU:ssa sovelletaan yhtenäisiä sääntöjä, syntyy suotuisat olosuhteet valtioiden rajat ylittäville digitaalisille palveluille. Näin digitaalinen kauppa sisämarkkinoilla voi kasvaa jopa 2 prosenttia. 
  • Kun pienten toimijoiden oikeusvarmuus paranee, ne voivat kehittää palvelujaan ja suojella käyttäjiä laittomalta toiminnalta standardien ja ohjeistojen tuella.