Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή: νέοι κανόνες για τις διαδικτυακές πλατφόρμες

alt=""

Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες και η πράξη για τις ψηφιακές αγορές αποτελούν παγκοσμίως υψηλό σημείο αναφοράς σχετικά με τη ρύθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών, καθορίζοντας σαφείς υποχρεώσεις αντίστοιχες με τη σπουδαιότητα των διαδικτυακών πλατφορμών.

Σαφείς υποχρεώσεις για τους ρυθμιστές της πρόσβασης σε ολόκληρη την ΕΕ

Σήμερα, οι πλατφόρμες που ενεργούν ως ρυθμιστές της πρόσβασης ασκούν τις δραστηριότητές τους με τρόπο που είτε σε μεγάλο βαθμό δεν υπόκειται σε ρυθμίσεις είτε βασίζεται σε κανόνες που, στην πλειονότητά τους, είναι προγενέστεροι της ψηφιακής οικονομίας. Αυτό ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ.

Επί του παρόντος, τα προβλήματα που σχετίζονται με τους ρυθμιστές της πρόσβασης δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τα κράτη μέλη ή την ΕΕ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Ασφάλεια δικαίου για τις πλατφόρμες

Σήμερα, οι εθνικές νομοθετικές πρωτοβουλίες στα κράτη μέλη της ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίζουν εν μέρει τα εντοπιζόμενα προβλήματα, αλλά οδηγούν και σε αυξημένο κατακερματισμό των κανόνων στην ΕΕ, με ενδεχόμενη αύξηση του κόστους συμμόρφωσης για τις πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο.

  • Digital growth
    Τι αλλάζει με τη νέα πράξη για τις ψηφιακές αγορές:
    • Οι πλατφόρμες που λειτουργούν ως ρυθμιστές της πρόσβασης θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τις υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούν.
    • Άλλες πλατφόρμες δεν θα υπόκεινται σε αυτούς τους κανόνες, αλλά θα μπορούν να ωφελούνται από δικαιότερες συμπεριφορές, όταν συνεργάζονται επιχειρηματικά με ρυθμιστές της πρόσβασης.
    • Το κόστος συμμόρφωσης θα μειωθεί για τους ρυθμιστές της πρόσβασης και τους επιχειρηματικούς χρήστες τους.
  • The use of Wi-Fi and roaming in train and metro stations, and in public spaces
    Τι αλλάζει με τη νέα πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες:
    • Ένα σύνολο κανόνων θα ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ.
    • Οι νέοι κανόνες θεσπίζουν μηχανισμούς για την Επιτροπή και τα κράτη μέλη με σκοπό τον συντονισμό των δράσεών τους και τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής του πλαισίου σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ειδικές ασύμμετρες υποχρεώσεις

Σήμερα, οι χρήστες εκτίθενται σε παράνομα αγαθά, περιεχόμενο ή υπηρεσίες, και όλες οι αποφάσεις επαφίενται κυρίως στη διακριτική ευχέρεια των πλατφορμών. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος προέρχεται από τις πλατφόρμες που έχουν εξελιχθεί σε οιονεί δημόσιους χώρους επικοινωνίας και εμπορίου.

Τι αλλάζει με τη νέα πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες:

  • μέτρα για την καταπολέμηση των παράνομων αγαθών και υπηρεσιών και του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, όπως ένας μηχανισμός για την επισήμανση του εν λόγω περιεχομένου από τους χρήστες, καθώς και για τη συνεργασία των πλατφορμών με «αξιόπιστες πηγές επισήμανσης»·
  • νέοι κανόνες για την ιχνηλασιμότητα των επιχειρηματικών χρηστών στα ηλεκτρονικά καταστήματα, ώστε να διευκολύνεται ο εντοπισμός των πωλητών παράνομων αγαθών·
  • αποτελεσματικές διασφαλίσεις για τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αμφισβήτησης όσον αφορά τις αποφάσεις των πλατφορμών σχετικά με τον έλεγχο περιεχομένου·
  • μέτρα διαφάνειας ευρείας εμβέλειας για τις διαδικτυακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τους αλγορίθμους που χρησιμοποιούνται για τις συστάσεις·
  • επιβολή υποχρεώσεων σε πολύ μεγάλες πλατφόρμες, οι οποίες έχουν απήχηση σε περισσότερο από το 10 % του πληθυσμού της ΕΕ, να αποτρέπουν την κατάχρηση των συστημάτων τους με τη λήψη μέτρων βάσει κινδύνου και μέσω ανεξάρτητων ελέγχων της διαχείρισης κινδύνου των συστημάτων τους·
  • πρόσβαση των ερευνητών στα δεδομένα βασικών πλατφορμών, ώστε να ελέγχεται ο τρόπος λειτουργίας τους·
  • οι κώδικες δεοντολογίας και τα τεχνικά πρότυπα θα βοηθήσουν τις πλατφόρμες και άλλους συντελεστές να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες. Άλλοι κώδικες θα ενισχύσουν τα μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλίζεται ότι οι πλατφόρμες είναι προσβάσιμες από τα άτομα με αναπηρία ή θα στηρίξουν περαιτέρω μέτρα για τη διαφήμιση.
  • Όλοι οι διαμεσολαβητές διαδικτύου που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντός της ενιαίας αγοράς, είτε είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ είτε εκτός αυτής, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες.
  • Δομή εποπτείας που θα ανταποκρίνεται στην πολυπλοκότητα του διαδικτυακού χώρου: ο ρόλος των κρατών μελών, με την υποστήριξη ενός νέου ευρωπαϊκού συμβουλίου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, θα είναι πρωταρχικός· για τις πολύ μεγάλες πλατφόρμες, εποπτεία και επιβολή της νομοθεσίας από την Επιτροπή.
 

Υπηρεσίες διαμεσολάβησης

(σωρευτικές υποχρεώσεις)

Υπηρεσίες φιλοξενίας

(σωρευτικές υποχρεώσεις)

Διαδικτυακές πλατφόρμες

(σωρευτικές υποχρεώσεις)

Πολύ μεγάλες πλατφόρμες

(σωρευτικές υποχρεώσεις)

Υποβολή εκθέσεων σχετικά με τη διαφάνεια
Απαιτήσεις σχετικά με τους όρους της υπηρεσίας, λαμβανομένων δεόντως υπόψη των θεμελιωδών δικαιωμάτων
Συνεργασία με τις εθνικές αρχές σύμφωνα με εντολές
Σημεία επαφής και, εφόσον απαιτείται, νόμιμος εκπρόσωπος
Υποχρεώσεις ειδοποίησης και δράσης καθώς και παροχής πληροφοριών στους χρήστες  
Αναφορά αξιόποινων πράξεων  
Μηχανισμός καταγγελιών και προσφυγής και εξωδικαστική επίλυση διαφορών    
Αξιόπιστες πηγές επισήμανσης παράνομου περιεχομένου    
Μέτρα κατά των κακόπιστων κοινοποιήσεων και απαντήσεων σε κοινοποιήσεις    
Ειδικές υποχρεώσεις για τις αγορές, π.χ. έλεγχος διαπιστευτηρίων τρίτων προμηθευτών («KYBC»), συμμόρφωση βάσει σχεδιασμού, τυχαίοι έλεγχοι    
Απαγορεύσεις στοχευμένων διαφημίσεων που απευθύνονται σε παιδιά και διαφημίσεων που βασίζονται σε ειδικά χαρακτηριστικά των χρηστών    
Διαφάνεια των συστημάτων συστάσεων    
Διαφάνεια των διαδικτυακών διαφημίσεων που προορίζονται για τους χρήστες    
Υποχρεώσεις όσον αφορά τη διαχείριση κινδύνου και αντιμετώπιση κρίσεων      
Εξωτερικός και ανεξάρτητος έλεγχος, εσωτερική λειτουργία συμμόρφωσης και δημόσια λογοδοσία      
Επιλογή των χρηστών να μην έχουν προτάσεις περιεχομένου που βασίζονται στην κατάρτιση προφίλ      
Ανταλλαγή δεδομένων με αρχές και ερευνητές      
Κώδικες συμπεριφοράς      
Συνεργασία για την αντιμετώπιση κρίσεων      

 

Αποσαφήνιση της ευθύνης και αποτελεσματικός μηχανισμός συμμόρφωσης

Η απαλλαγή από την ευθύνη για τους παρόχους ενδιάμεσων διαδικτυακών υπηρεσιών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ρύθμισης του διαδικτύου, διασφαλίζοντας ότι είναι δυνατή η ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου, αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και ότι οι πλατφόρμες δεν έχουν κίνητρα να αφαιρούν νόμιμο περιεχόμενο και ότι δεν είναι υποχρεωμένες να παρακολουθούν τους χρήστες τους. Σήμερα, μερικοί κανόνες έχουν οδηγήσει σε κατακερματισμό σε ολόκληρη την ενιαία αγορά και υπάρχουν αβεβαιότητες όσον αφορά τις πλατφόρμες που ενεργούν με ευσυνείδητο τρόπο και επιθυμούν να λάβουν μέτρα και να προστατεύσουν τους χρήστες τους από παράνομο περιεχόμενο.

Τι αλλάζει με τη νέα πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες:

  • Ενισχύονται και αποσαφηνίζονται περαιτέρω οι προϋποθέσεις για τις απαλλαγές από την ευθύνη: οι πλατφόρμες και άλλοι ενδιάμεσοι φορείς δεν θα ευθύνονται για την παράνομη συμπεριφορά των χρηστών, εκτός εάν έχουν λάβει γνώσει των παράνομων πράξεων και δεν τις έχουν εξαλείψει.
  • Οι κανόνες για την απαλλαγή από την ευθύνη θα είναι πλέον εναρμονισμένοι και ενιαίοι σε ολόκληρη την ΕΕ χάρη σε έναν άμεσα εφαρμοστέο κανονισμό.
  • Νέες διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ισχύουν οι εν λόγω προϋποθέσεις για την ευθύνη σχετικά με την προστασία των καταναλωτών.
  • Επίλυση του παράδοξου των εθελοντικών μέτρων που λαμβάνονται από μικρές πλατφόρμες: οι πλατφόρμες που ενεργούν ευσυνείδητα δεν φέρουν ευθύνη για παράνομο περιεχόμενο που εντοπίζουν οι ίδιες.
  • Μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου όσον αφορά την αλληλεπίδραση με τις αρχές: οι πλατφόρμες θα πρέπει να συνεργάζονται με τις αρχές που εκδίδουν δικαστικές διαταγές με ελάχιστα κοινά κριτήρια.

Ανάπτυξη των μικρών διαδικτυακών πλατφορμών στην ΕΕ

Υπάρχουν περισσότερες από 10 000 πλατφόρμες στην ΕΕ, από τις οποίες πάνω από το 90 % είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής. Επί του παρόντος οι ψηφιακές υπηρεσίες στην ΕΕ υπόκεινται σε 27 διαφορετικά σύνολα εθνικών κανόνων. Οι μόνες που είναι ικανές να αντεπεξέλθουν στο κόστος συμμόρφωσης που αυτό συνεπάγεται είναι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Τι αλλάζει με τη νέα πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες:

  • Διασφαλίζεται ότι οι μικρές διαδικτυακές πλατφόρμες δεν επηρεάζονται δυσανάλογα, αλλά ότι παραμένουν υπόλογες.
  • Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις απαλλάσσονται από τις πλέον δαπανηρές υποχρεώσεις, θα μπορούν ωστόσο να εφαρμόζουν τις βέλτιστες πρακτικές ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
  • Ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για ολόκληρη την ΕΕ θα εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις διασυνοριακές ψηφιακές υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί αύξηση έως και 2 % του διασυνοριακού ψηφιακού εμπορίου στην ενιαία αγορά. 
  • Οι μικρές πλατφόρμες θα έχουν ασφάλεια δικαίου για την ανάπτυξη των υπηρεσιών τους και την προστασία των χρηστών από παράνομες δραστηριότητες, διότι θα υποστηρίζονται από πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές.