Direct la conținutul principal

Relația cu parlamentele naționale

Parlamentele naționale joacă un rol important în funcționarea UE, prin participarea lor la mecanismul de control al subsidiarității și la dialogul politic cu Comisia. 

Cooperarea dintre Comisie și parlamentele naționale

Odată cu Tratatul privind Uniunea Europeană, rolul parlamentelor naționale în procesul decizional european a devenit mult mai proeminent.

Comisia și parlamentele naționale pot coopera pe două căi principale:

  • mecanismul de control al subsidiarității, care le permite parlamentelor naționale să evalueze dacă noile propuneri legislative respectă principiul subsidiarității
  • dialogul politic, care reprezintă un schimb de informații și opinii cu privire la chestiuni de politică și la inițiative legislative și nelegislative

Documentele transmise parlamentelor naționale

Comisia transmite sistematic anumite documente parlamentelor naționale. Este vorba despre propuneri legislative, cărți verzi, cărți albe, comunicări, programul legislativ anual și alte documente de politică sau de planificare.

Atunci când propunerile legislative se referă la un domeniu de politică din sfera competențelor partajate, Comisia le transmite și parlamentelor naționale, pentru ca acestea să poată verifica dacă măsurile ar trebui luate la nivelul UE (principiul subsidiarității). Acest proces este cunoscut drept „mecanismul de control al subsidiarității”.

Subsidiarity control mechanism

Pe lângă documentele menționate mai sus, Comisia transmite parlamentelor naționale și alte documente, în special pe cele adresate Consiliului. În același timp, parlamentele naționale sunt informate atunci când Comisia lansează consultări publice.

Dialogul politic

Parlamentele naționale pot emite avize cu privire la documentele Comisiei sau la domeniile de politică în care Comisia are competența de a acționa. Comisia își propune să răspundă la astfel de avize în termen de 3 luni.

De asemenea, Comisia răspunde, în cadrul dialogului politic, la avizele motivate primite în cadrul mecanismului de control al subsidiarității atunci când nu au fost atinse pragurile de declanșare a procedurilor „cartonașului galben” sau „cartonașului portocaliu”.

Atât avizele parlamentelor naționale, cât și răspunsurile Comisiei sunt publicate on-line.

Avizele parlamentelor naționale și răspunsurile Comisiei

Dialogul politic se desfășoară și prin:

  • vizite și reuniuni la nivel politic și administrativ. Majoritatea parlamentelor naționale se întâlnesc periodic cu membri ai Comisiei
  • participarea Comisiei la reuniunile și conferințele interparlamentare
  • participarea, la cerere, a unor funcționari ai Comisiei la reuniuni cu comisiile și reprezentanții parlamentelor naționale 

Rapoarte anuale privind relația cu parlamentele naționale

Documents

 

  • 7 IUNIE 2016
Protocol no.1 on the role of national parliaments in the European Union

 

  • 7 IUNIE 2016
Protocol no. 2 on the application of the principles of subsidiarity and proportionality