Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχέσεις με τα εθνικά κοινοβούλια

Τα εθνικά κοινοβούλια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της ΕΕ μέσω του μηχανισμού ελέγχου της επικουρικότητας και του πολιτικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εθνικών κοινοβουλίων

Η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει σημαντικά τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Υπάρχουν 2 βασικοί τρόποι με τους οποίους συνεργάζονται τα εθνικά κοινοβούλια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • ο μηχανισμός ελέγχου της επικουρικότητας δίνει τη δυνατότητα στα εθνικά κοινοβούλια να αποφαίνονται για το κατά πόσον μια νέα νομοθετική πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της επικουρικότητας
  • ο πολιτικός διάλογος, ο οποίος αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για ζητήματα πολιτικής, νομοθετικές και μη νομοθετικές πρωτοβουλίες

Έγγραφα που αποστέλλονται στα εθνικά κοινοβούλια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει συστηματικά ορισμένα έγγραφα στα εθνικά κοινοβούλια. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται νομοθετικές προτάσεις, πράσινες και λευκοί βίβλοι, ανακοινώσεις, το ετήσιο νομοθετικό πρόγραμμα και άλλα έγγραφα προγραμματισμού ή πολιτικής.

Όταν μια νομοθετική πρόταση αφορά έναν τομέα πολιτικής που εμπίπτει στις συντρέχουσες αρμοδιότητες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αποστέλλει στα εθνικά κοινοβούλια για να ελέγξουν εάν η σχετική δράση θα πρέπει να αναληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο (αρχή της επικουρικότητας). Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως «μηχανισμός ελέγχου της επικουρικότητας».

Subsidiarity control mechanism

Εκτός από τα προαναφερθέντα έγγραφα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει επίσης στα εθνικά κοινοβούλια πρόσθετα έγγραφα, ιδίως έγγραφα που απευθύνονται στο Συμβούλιο. Τα εθνικά κοινοβούλια ειδοποιούνται επίσης όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά δημόσιες διαβουλεύσεις.

Πολιτικός διάλογος

Τα εθνικά κοινοβούλια μπορούν να εκδίδουν γνώμες για έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή για τομείς πολιτικής στους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρμοδιότητα ανάληψης δράσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να απαντά στις γνώμες αυτές το αργότερο εντός 3 μηνών.

Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά επίσης στις αιτιολογημένες γνώμες που υποβάλλονται στο πλαίσιο του μηχανισμού ελέγχου της επικουρικότητας, όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση της «κίτρινης» ή «πορτοκαλί» κάρτας.

Οι γνώμες των εθνικών κοινοβουλίων και οι απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύονται σ’ αυτόν τον ιστότοπο.

Γνώμες των εθνικών κοινοβουλίων και απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο πολιτικός διάλογος πραγματοποιείται επίσης με τα εξής μέσα:

  • Επισκέψεις και συνεδριάσεις, τόσο σε πολιτικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Τα περισσότερα εθνικά κοινοβούλια πραγματοποιούν συναντήσεις με μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε τακτική βάση
  • Συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διακοινοβουλευτικές συνεδριάσεις και διασκέψεις
  • Υπάλληλοι της Επιτροπής συμμετέχουν σε συνεδριάσεις με επιτροπές και εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων, κατόπιν αιτήματος 

Ετήσιες εκθέσεις για τις σχέσεις με τα εθνικά κοινοβούλια

Documents

 

7 ΙΟΥΝΊΟΥ 2016
Protocol no.1 on the role of national parliaments in the European Union

 

7 ΙΟΥΝΊΟΥ 2016
Protocol no. 2 on the application of the principles of subsidiarity and proportionality