Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Συμφωνία αποχώρησης μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου

Μάθετε για τα αποτελέσματα προηγούμενων διαπραγματεύσεων: η συμφωνία αποχώρησης με τα κεφάλαιά της για τα δικαιώματα των πολιτών και το πρωτόκολλο για τις Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία.

Η συμφωνία αποχώρησης που συνήφθη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου καθορίζει τους όρους για την εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία αποχώρησης, αφού εγκρίθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2019, τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2020. Αποτελείται, μεταξύ άλλων, από ένα πρωτόκολλο για τις Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία.

12 ΝΟΈΜΒΡΙΟΣ 2019
Η συμφωνία αποχώρησης (πλήρες κείμενο)
ελληνικά
(2.41 MB - HTML)
Τηλεφόρτωση
24 ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ 2020
Η συμφωνία αποχώρησης - Ερωτήσεις & απαντήσεις
ελληνικά
(HTML)
Τηλεφόρτωση
6 ΙΟΎΛΙΟΣ 2020
The EU-UK Withdrawal Agreement explained (slides)
English
(1.59 MB - PDF)
Τηλεφόρτωση
12 ΝΟΈΜΒΡΙΟΣ 2019
Πολιτική διακήρυξη για τον καθορισμό του πλαισίου της μελλοντικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου
ελληνικά
(414.98 KB - HTML)
Τηλεφόρτωση

Τι καλύπτει η συμφωνία αποχώρησης

  • Κοινές διατάξεις: θεσπίζουν συνήθεις ρήτρες που απαιτούνται για την ορθή κατανόηση και λειτουργία της συμφωνίας αποχώρησης.
  • Δικαιώματα των πολιτών: προστατεύουν τις επιλογές ζωής περισσότερων των 4 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και άνω του 1 εκατομμυρίου υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου στις χώρες της ΕΕ, κατοχυρώνουν το δικαίωμά τους να παραμείνουν και διασφαλίζουν τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να προσφέρουν στις κοινότητες στις οποίες ζουν.
  • Ζητήματα διαχωρισμού: διασφάλισαν ομαλή εκκαθάριση και έθεσαν τους όρους για την εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις: 
    • που κατέστησαν δυνατή τη συνέχιση της πορείας των εμπορευμάτων που διατέθηκαν στην αγορά πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου βάσει κανόνων της ΕΕ έως τον προορισμό τους,
    • για την προστασία των υφιστάμενων δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών ενδείξεων,
    • για την εκκαθάριση των εν εξελίξει υποθέσεων που συνδέονται με αστυνομική και δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις και άλλες διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες,
    • που αντιμετώπισαν τα ζητήματα χρήσης και προστασίας των δεδομένων και των πληροφοριών που ανταλλάχθηκαν πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου,
    • αντιμετώπισαν ζητήματα που σχετίζονται με την Ευρατόμ.
  • Μια μεταβατική περίοδο (1 Φεβρουαρίου - 31 Δεκεμβρίου 2020), κατά τη διάρκεια της οποίας η ΕΕ αντιμετώπισε το Ηνωμένο Βασίλειο ως κράτος μέλος, με εξαίρεση τη συμμετοχή του στα θεσμικά όργανα και τις δομές διακυβέρνησης της ΕΕ. Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν τους μήνες αυτούς για να διαπραγματευθούν τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Τον δημοσιονομικό διακανονισμό: διασφαλίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα εκπληρώσουν όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβαν ενόσω το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος της ΕΕ.
  • Τη γενική διαχειριστική δομή της συμφωνίας αποχώρησης: διασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση, εφαρμογή και επιβολή της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων μηχανισμών επίλυσης διαφορών.
  • Ιρλανδία: μια νομικά λειτουργική λύση που αποτρέπει τη δημιουργία σκληρών συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας, προστατεύει την οικονομία ολόκληρης της νήσου και τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Μπέλφαστ) σε όλες τις διαστάσεις της και διασφαλίζει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
  • Για την Κύπρο: ένα πρωτόκολλο σχετικά με τις Περιοχές των Κυρίαρχων Βάσεων στην Κύπρο, με το οποίο προστατεύονται τα συμφέροντα των Κυπρίων που ζουν και εργάζονται στις Περιοχές των Κυρίαρχων Βάσεων για το διάστημα μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
  • Γιβραλτάρ: ένα πρωτόκολλο σχετικά με το Γιβραλτάρ, το οποίο προβλέπει, σε σχέση με το Γιβραλτάρ, στενή συνεργασία μεταξύ της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των πολιτών που προβλέπονται στη συμφωνία αποχώρησης. Το εν λόγω πρωτόκολλο αφορά επίσης τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των εκατέρωθεν αρμόδιων αρχών σε διάφορους τομείς πολιτικής.

Η εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης απαιτεί μέτρα τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών.