Vårpaketet
Gå direkt till innehållet

Europeiska planeringsterminens vårpaket

EU-kommissionen lägger fram vårpaketet omkring maj månad. Det innehåller skräddarsydda rekommendationer till EU-länderna om hur de bör hantera sina socioekonomiska utmaningar och makroekonomiska obalanser.

Vad är vårpaketet?

Vårpaketet offentliggörs av EU-kommissionen i maj och inleder den nationella delen av den europeiska planeringsterminens årliga cykel. Paketet innehåller råd till varje enskilt medlemsland om dess ekonomiska politik och reformer och bygger på de mer allmänna prioriteringar som tagits upp i det föregående årets höstpaket. Kommissionens rekommendationer bygger på en utvärdering av de nationella politiska planer som medlemsländerna lämnat in i april, samt på en analys av deras respektive socioekonomiska situation.

I vårpaketet ingår även fördjupade granskningar av potentiella makroekonomiska obalanser i EU-länderna. Granskningarna spelar en avgörande roll för att trygga den ekonomiska stabiliteten i Europa.

Paketets innehåll

Vårpaketet omfattar följande dokument:

Vårpaketet kan även innehålla andra relevanta dokument som ingår i den europeiska planeringsterminen.

Meddelandet om vårpaketet

I meddelandet beskrivs huvuddragen i den europeiska planeringsterminens vårpaket.

Att det har formen av ett ”meddelande” betyder att det är en typ av dokument där en EU-institution lägger fram sin ståndpunkt i en viss fråga inför övriga EU-institutioner.

Landsspecifika rekommendationer

De landsspecifika rekommendationerna ger varje medlemsland skräddarsydd vägledning och föreslår vilka socioekonomiska och finanspolitiska åtgärder det bör vidta under det kommande året. Rekommendationerna fokuserar på områden där landet har problem eller på områden som bara delvis tas upp i landets politiska planer. De landsspecifika rekommendationerna kan omfatta flera olika saker: offentliga finanser, pensionsreformer, utbildning, innovationsutmaningar, nya jobb eller arbetslöshetsåtgärder.

De landsspecifika rekommendationerna utarbetas av kommissionen på grundval av landsrapporterna och granskningen av de nationella reform-, stabilitets- och konvergensprogram som medlemsländerna lämnat in i april. Rekommendationerna speglar i stort sett de allmänna prioriteringarna i den årliga översikten över hållbar tillväxt och rådets rekommendation om den ekonomiska politiken i euroområdet, som ingår i höstpaketet.

Landsrapporter

I landsrapporterna görs en närmare analys av varje medlemslands ekonomiska och sociala utveckling och eventuella problem och det bedöms i vilken utsträckning landet hanterar problemen genom den politik som förs. I rapporterna granskas också landets åtgärder för att följa de landsspecifika rekommendationerna under tidigare cykler av planeringsterminen.

Rapport utarbetad i enlighet med artikel 126.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

I den rapport som utarbetas i enlighet med artikel 126.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) utvärderas om medlemsländerna uppfyller underskotts- och skuldkriterierna. Utvärderingen sker i enlighet med kraven i stabilitets- och tillväxtpakten, som är en uppsättning regler som ska säkerställa att EU-länderna har sunda offentliga finanser. Medlemsländerna måste framför allt respektera följande övre gränser:

  • Underskottskriteriet: det årliga underskottet i de offentliga finanserna bör inte överstiga 3 % av BNP
  • Skuldkriteriet: den offentliga skuldsättningen bör inte överstiga 60 % av BNP

Medlemsländer som överskrider dessa nivåer förväntas vidta korrigerande åtgärder. Om ett medlemsland inte uppfyller underskotts- och/eller skuldkriteriet kan kommissionen föreslå rådet att inleda ett förfarande vid alltför stora underskott. Därmed måste landet följa reglerna i stabilitets- och tillväxtpaktens korrigerande del.

Riktlinjer för sysselsättningen

I förslaget till sysselsättningsriktlinjer fastställs gemensamma prioriteringar för den nationella sysselsättnings- och socialpolitiken som ska göra den rättvisare och mer inkluderande.

Vad händer sedan?

När vårpaketet har offentliggjorts skickar kommissionen dokumenten till övriga EU-institutioner och medlemsländerna för vidare behandling:

  • I juni diskuterar rådet förslagen till landsspecifika rekommendationer och enas, efter eventuella ändringar, om en slutlig version. De landsspecifika rekommendationerna läggs därefter fram för Europeiska rådet för godkännande.
  • I juli antar rådet sedan de slutliga landsspecifika rekommendationerna och uppmanar medlemsländerna att genomföra dem.

Landsspecifika rekommendationer

Dokument