Gå direkt till innehållet

Gemensam programplanering för utvecklingssamarbetet

Internationellt samarbete för att planera bistånd och utveckla samordnade strategiska insatser i viktiga globala frågor.

Översikt

Gemensam programplanering betyder att EU och dess medlemsländer agerar gemensamt när ett partnerland har lagt fram sin nationella utvecklingsplan.

Tillsammans med nationella myndigheter tar EU:s utvecklingspartner fram en gemensam strategi i linje med partnerlandets utvecklingsplan för att fastställa biståndets ändamål och syfte. Av strategin framgår också vem som ska jobba med vad, vilka målen är och vad åtgärderna preliminärt kommer att kosta.

Strategins tidsplanering synkas med partnerlandets utvecklingsplan, så att EU:s utvecklingspartner kan planera och genomföra sina åtgärder vid samma tidpunkt och under samma period som partnerlandet. På så sätt kan man ta större hänsyn till partnerlandets behov.

Den gemensamma strategin tas fram i partnerlandet för att bli så ändamålsenlig som möjligt och underlättar ett nära samarbete med andra aktörer.

Utvecklingspartner från länder utanför EU som delar den gemensamma programplaneringens principer är också välkomna att samarbeta.

Fördelar

Tanken är att den gemensamma programplaneringen ska minska partnerländernas transaktionskostnader, eftersom de bara behöver ta fram ett program för alla EU:s utvecklingspartner.

Biståndet blir mer samstämmigt och mindre splittrat, eftersom samarbetet bidrar till att täppa till luckor och undvika överlappningar. Genom att EU:s utvecklingspartner kombinerar sina resurser får biståndet större genomslag och man får mer valuta för pengarna. EU-länderna står för mer än hälften av världens officiella utvecklingsbistånd. Den gemensamma programplaneringen väntas därför kraftigt öka det globala biståndets effektivitet och se till att de tiotals miljarder euro som varje år läggs på bistånd används bättre.

I EU-länderna kan den gemensamma programplaneringen också bidra till att sprida kunskap, göra allmänheten mer positivt inställd och öka ansvarstagandet.

EU:s enskilda utvecklingspartner får mindre jobb, eftersom de inte själva behöver lösa alla problem i det aktuella partnerlandet. I stället blir de trovärdiga partner i en gemensam insats där man genom arbetsdelning ser till att alla relevanta sektorer och frågor täcks.

Det kommer att finnas fler möjligheter till gemensamma initiativ på plats, när EU:s utvecklingspartner planerar att göra saker vid samma tidpunkt och under samma period. Detta väntas ge besparingar genom skalfördelar och minskade administrativa omkostnader.

Genom gemensam programplanering omsätts EU-tanken i praktiken och EU:s gemensamma värderingar och principer om bland annat grundläggande rättigheter och goda styrelseformer översätts till samstämmiga och riktade åtgärder i partnerländerna.

Bakgrund och internationella åtaganden

Enligt Lissabonfördraget ska EU öka samarbetet mellan EU-länderna även inom utvecklingspolitiken. Den gemensamma programplaneringen är ett av biståndssamarbetets viktigaste åtaganden och ser till att EU-ländernas bistånd är effektivt. Den gemensamma programplaneringen ligger till grund för det europeiska samförståndet om utveckling från 2017 och får stort utrymme i agendan för förändring, EU:s övergripande utvecklingspolitik för 2012 och framåt.

Alla dessa åtaganden återspeglas i ministerrådets slutsatser från november 2011 med övergripande politiska riktlinjer för EU och dess medlemsländer.